Ismertető az őszi vetésszerkezetet érintő HMKÁ-előírások változásairól

2024. augusztus 26. 14:57
Az Agrárminisztérium többször, legutóbb júniusban tájékoztatta a gazdálkodókat az európai gazdatüntetések hatására év közben született uniós szabályegyszerűsítés hazai megvalósításáról.
Ismertető az őszi vetésszerkezetet érintő HMKÁ-előírások változásairól
2025-től jelentős könnyítés érkezik: a nem termelő területek kijelölési kötelezettsége – így a parlagé is – megszűnik, csak néhány kisebb korlátozás marad fenn. A vetésváltásra és terménydiverzifikációra, valamint a parlagra vonatkozó legfontosabb szabályokat az agrártárca ismét, az őszi munkák kezdete előtt összefoglalta egy letölthető tájékoztatóban.
 
A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) 7. előírás szerint a vetésváltási kötelezettség 2024-től terménydiverzifikációval is teljesíthető, ami 2025-ben is érvényben marad.
 
A másik jelentős könnyítés a parlagoltatási kötelezettséget érinti. 2024-ben a HMKÁ 8. előírás, azaz nem termelő tájképi elem és -terület minimális arányának fenntartása tekintetében derogációval élt Magyarország, ezért elegendő, ha a termelő a mezőgazdasági üzem szántóterületének legalább 4%-án nem termelő tájképi elemeket alkalmaz, beleértve a parlagon hagyott területet, a nitrogénmegkötő növények és az ökológiai jelentőségű másodvetés alkalmazását. Ezek kombinálhatók, amennyiben lefedik a szántóterület legalább 4 százalékát. 2024-ben a parlagoltatás nem kötelező, de ha a gazdálkodó mégis úgy dönt, akkor csak talajtakarással rendelkező parlag fogadható el, illetve idén – az egységes kérelem benyújtásáig megtörtént – szárzúzással, talajtakarásos parlagként elfogadhatóak egyéb növénytakarók is. 
 
2025-től a gazdatüntetések által elért KAP egyszerűsítési csomagnak köszönhetően a HMKÁ8-as előírás, azaz a nem termelő tájképi elem, így a parlag fenntartására vonatkozó előírások jelentős változása várható. 
 
Megszűnik a gazdáknak a nem termelő területek kijelölési kötelezettsége – így a parlagé is –, ám előírás marad a védett tájképi elemek megőrzése, illetve a költési és fiókanevelési időszakban a nem mezőgazdasági termelési célú sövények és fák kivágásának, metszésének és egyéb csonkításának tilalma is fennáll. A jövő évtől a nem termelő elemek kijelölésének gyakorlata az Agro-ökológiai Program önkéntes vállalásai között folytatódik majd. 
 
Az Agárminisztérium szakmai tájékoztató anyaga a könnyítésekről innen tölthető le. 
 
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Bemutatkozik a New Holland TE6 ültetvénytraktor – új, különleges célgép a kínálatban

2023. május 30. 14:42
Többfunkciós traktor keskeny szőlőültetvényekre, elegáns és kompakt kialakítással, kiváló munkakomforttal és fordulékonysággal.
 
Az új termékcsaládot az olasz Pininfarina formatervező céggel együttműködésben megalkotott Straddle Tractor Concept ihlette, amelyről tavaly decemberben már tudósítottunk.

Már a józanabb oldal hangja is hallható az európai állattenyésztésről

2023. május 25. 11:52
A hazai állattenyésztők számára továbbra is biztonságot jelentenek az állami és európai uniós támogatások, számíthatnak a kormány segítségére, de a háború hatásai, az energia-, alapanyag- és takarmányárak volatilitása, a piaci folyamatok kiszámíthatatlansága miatt fontos, hogy mindenkinek legyen egyéni kockázatkezelési stratégiája.