Ismét méz- és mézeskalács fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán

2023. december 04. 14:54
December 8-9-én rendezik meg a XIV. Gyulai méz- és mézeskalács fesztivált, ahol a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit – közölték a szervezők az MTI-vel.
Ismét méz- és mézeskalács fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán
A rendezvény fő célja a kezdetekkor – amikor még egy kis magánházban rendezték meg a fesztivált – is ugyanaz volt, mint ma: a méz népszerűsítése. Sokat léptek előre e téren, néhány éve a vásárlók csak az akác- és vegyes mézet keresték, a repceméz például eladhatatlan volt, mára azonban azt is sokan keresik – írták. Hozzátették, az évek során mintegy 50-70 dekagrammal egy kilogramm körülire nőtt az egy főre eső éves átlagos mézfogyasztás Magyarországon.
XII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál
Árgyelán János, az egyik főszervező elmondta, a rendezvény sajátossága, hogy egyszerre szól a közönségnek: őket mézkóstolókkal és -vásárral várják; ezzel párhuzamosan szakmai programokkal, előadásokkal is készülnek a méhészeknek.
Ízes Magyarország: Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál - Turizmus.com
A látványos, közönségnek szóló programok között szerepel a mézlovagrendek tótkomlósi fúvószenekarral kísért fáklyás felvonulása pénteken; szombaton méhészeti vásár lesz a művelődési házban, ahol csaknem az összes hazai fajtamézet meg is lehet kóstolni. Szombaton hirdetik ki az Év kiváló magyar méze verseny eredményeit, amelyre idén csaknem 400 minta érkezett.A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált
 
A szakmai programok között szerepel az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének előadása a magyar méhészeti ágazat aktualitásairól; a mézpiaci helyzetről; de szó lesz a méhészkedés pszichére gyakorolt hatásáról; valamint az ázsiai lódarázs európai terjedésének hatásairól.
Ismét méz- és mézeskalács fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán | Hír.ma
A Mézlovagrendek idén is megkoszorúzzák Göndöcs Benedek szobrát. A részletes program a www.visitgyula.com oldalon tekinthető meg.
A GYULAI GÖNDÖCS-KERT TÖRTÉNETE | Gyulai Értékek
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

ÉLŐ NÖVÉNYEK REZGÉSEI ÁLTAL KELTETT ZENE SZÓL KÉT BUDAI VILLAMOSMEGÁLLÓBAN

2022. november 30. 10:37
Különleges, zenélő installációkat találunk a Széna- és Szent Gellért téren, ha leszállunk a villamosokról, vagy éppen várakozunk egyre. A hátunk mögé nézve egy növényekkel beültetett megállót találunk, fűvel bevont "kanapéval", és egy kis üvegkalitkával, amiben egy médialejátszó található.
 
Ebből pedig olyan zene szól, amit egy úgynevezett szonifikációs technológiával generálnak, a növények biorezgéseit felhasználva. 

Félmilliárd forintos fejlesztés indul a komáromi fürdőben

2024. január 26. 15:23
Egész évben elérhetővé válnak a komáromi Brigetio Gyógyfürdő szolgáltatásai annak a fejlesztésnek az eredményeként, amely félmilliárd forintos pályázati támogatás segítségével valósul meg.