Ismét vámokkal sújtja az ukrán cukrot és tojást az EU

2024. július 02. 18:13
Életbe lépett a vészfék mechanizmus.
 
Az ukrán mezőgazdaság az egyik legnehezebb kérdés az ország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások során. Az európai gazdák biztosan nem örülnének az ukrán dömpingnek, ráadásul Ukrajna az agrártámogatásokat is elszívná az EU tagjaként – írja a vg.hu
 
Ismét vámokkal sújtja az ukrán cukrot és tojást az EU
Az ukrán mezőgazdaság az uniós csatlakozás egyik gátja is lehet
Mint írják, ismét életbe lépteti az ukrán cukorra és tojásra vonatkozó vámokat az Európai Unió, felhasználva a gazdák megbékítését célzó vészfék mechanizmust.
 
A lépésre azután kerül sor, hogy a múlt héten az Európai Unió már visszaállította a tonnánként 89 eurós vámot az ukrán zabra vonatkozóan, mely jövő júniusig lesz érvényben.
 
Az ukrán agrárszektort érintő vámok felhívják a figyelmet az ország uniós csatlakozásával kapcsolatos egyik legnehezebb kérdésre is, hiszen a mezőgazdasági nagyhatalomnak számító Ukrajna olcsóbban képes termelni, mint az EU gazdái, ráadásul felvétele esetén az agrártámogatások legnagyobb haszonélvezőjévé válna, leváltva ezzel Franciaországot.
 
Az EU segítene Ukrajnának, de nem a saját gazdái kárára
Bár az EU idén meghosszabbította a szabadkereskedelmi megállapodást Kijevvel, azt már csak változtatásokkal tette meg, hogy mérsékelje a gazdák haragját.
Vészfékkel szabályozná az EU az ukrán cukor- és tojásbehozatalt
Ennek értelmében több ukrán mezőgazdasági termék is számíthat a vámok visszatértére, ha az unióba tartó import meghaladja a 2022-es és 2023-as év átlagát – idézte fel a Financial Times.
Kijev stratégiát váltott, cukorral hódítanák meg az EU-t
A zab már elérte ezt a szintet, és úgy tűnik, hogy ez hamarosan a cukorra és a tojásra is igaz lesz. A várhatóan bejelentésre kerülő vámok a fehér cukor esetében tonnánként 419 eurót tehetnek ki, míg a nyerscukor tonnáját 339 eurós vám fogja sújtani. A tojás esetében pedig a vám mértéke kilónként 30 cent lehet.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson

2024. január 29. 15:18
A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán – hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson, hétvégén.

A kereskedőláncok vágták zsebre a hasznot, nem a fogyasztók

2024. április 02. 16:08
Az ukrán áruval szemben nem kell semmilyen politikai nyomást bevezetni, csupán életbe léptetni azt, ami az Unió belső szabályzatában megvan és velünk be is tartatják.