Istállóban érik be a zirci gazda decemberi erőspaprikája

2022. december 30. 12:45
Kis, piros, harangforma zöldség érik Kovácsék istállójában. Kertjük egy szeletnyi paradicsom Zirc városközpontjában, ahol a természetet óvják, az unokáknak ezt a szemléletet adják tovább, de onnan fedett helyre kellett vinniük szupererős paprikájukat. Karácsonyra összes termése bepirosodhat.
Istállóban érik be a zirci gazda decemberi erőspaprikája
– Szeretünk főzni, legfőképp friss alapanyagokból, amelyeket magunk termelünk kertünkben, szedünk az erdőkben. Ráadásul a halászlevet, a pörkölteket, a húslevest is csípősen szeretjük, ezért arra gondoltunk, a megszokottaknál erősebb pirospaprikát is magunk nevelünk, sajátot teszünk a bográcsunkba. Kaptunk hozzá palántákat egy barátunktól, sikerrel szaporítottuk, szép nagyra nőtt a növény. Egy a rossz benne, hogy vidékünkön hosszú a tenyészideje, adventre, karácsonyra érik be. Be kellett vinnünk a kertből fedett helyre, még most pirosodik rajta a termés, és majd leszedés után tovább pirosodik. Száríthatjuk, felfűzhetjük, megőrölhetjük. Az istállóban telel, tavasszal újra kikerül a szabadba és újra feléled, e tulajdonsága miatt mondhatjuk azt is, hogy ez egy paprikafa – mutatta meg a különleges növényt Kovács Alfréd.
 
Beleharapni a harangocskákba szerinte óvatosan sem szabad. Kis darabját belefőzhetjük például a gulyásba, 13 liternyi mennyiséghez egy felet körülbelül – javasolta a férfi, és arról szintén beszélt, hogy a kapszaicin, a paprikafélék csípős ízéért felelős alkaloid jótékony szervezetünk számára, emésztőrendszerünknek jót tesz, többek között vérbőséget okoz és gyulladásgátló. A gyógyászatban többféle területen kísérleteznek vele, hatásainak alkalmazásával. S amiről a zirci házaspár állítása szerint szó van, ami náluk terem, az a Caroline Reaper, a fajta, amelyet 2013-ban a Guinness World Records a világ legcsípősebb paprikájaként, rekorderként jegyezte be.
 
Alfrédnek és feleségének, Kovácsné Tóth Teréznek a hobbija a kertészkedés. Filozófiájuk alapja a természetközeli életmód és a minél kisebb ökológiai lábnyom hátrahagyása, ezért van esővíztározójuk, komposztálójuk. A férfi a Kőris-hegy lokátorállomásán dolgozott, tehát műszaki pályát tudhat maga mögött, felesége pedagógus, nyugdíjasként a kertészkedés szeretetét – amelyet szüleiktől kaptak – szeretnék négy unokájuknak továbbadni. Bevonják őket a szüretelésbe, a veteményezésbe, hogy ne a boltok polcairól ismerjék a zöldségeket, a gyümölcsöket, hanem tudják, milyen folyamaton mennek keresztül, míg beérnek. Így sikerül velük együtt örömben tölteni az idejüket, ugyanis, bár nem gondolnánk, de a gyerekek figyelmét a növénynevelés is lekötheti, nemcsak a laptop.
 
forrás: agrotrend.hu 

Kapcsolódó cikkek

Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák

2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
 
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A magyar baromfiágazatnak fegyelmezett integrációban kell részt vennie

2024. január 22. 14:46
Ahhoz, hogy a magyar baromfiágazat megfeleljen a piaci igényeknek, egy nagyon komoly, fegyelmezett integrációban kell részt vennie – jelentette ki az agrárminiszter január 19.-én, pénteken, a Bács-Kiskun vármegyei Bácsalmáson.