Itt a repceméz szezonja - Miért érdemes közvetlenül a méhésztől beszerezni?

2023. május 15. 11:28
A repceméz azon kevés mézfajták egyike, melyet a gyomorpanaszokkal élők is fogyasztani tudnak, mivel nem okoz savasságot. Sőt a gyomorpanaszokat a legtöbb esetben enyhíti ez az enyhén marcipános ízű mézfajta.
A repcemézről már több cikkben is beszámoltunk (lásd itt: Repceméz gyomorpanaszok ellen) De nem lehet elégszer elmondani, hogy miért is érdemes ezt a “marcipánízű” mézfajtát használnunk, akár cukor helyett kávéhoz, teához, vagy akár gyomorpanaszok ellen.
 
Itt a repceméz szezonja - Miért érdemes közvetlenül a méhésztől beszerezni?
Mivel épp a napokban pergetik a méhészek ezt a mézfajtát - lassan leérik a mezőkön a repce - nagy esélyünk van arra, hogy még teljesen frissen meg tudjuk vásárolni, ha közvetlenül a méhészhez fordulunk.
 
Ha még folyékony állapotban sikerül hozzájutnunk, akkor egy egészen különleges ízű tavaszi ízélményben lesz részünk. Én méhészként  mindig ünnepnek élem meg a repceméz pörgetését, hiszen ez az első méz az évben (legalábbis a mi vidékünkön), és rendkívüli módon kedvelem. 
 
Mivel azonban a repceméz a pörgetés után 5-7 nappal már kikristályosodik, van esélyünk rá, hogy a vásárlóként csak kristályos állapotban jutunk hozzá. Persze, ha van méhész ismerősünk, és ha megkérjük, akkor még teljesen frissen is be tudjuk szerezni. 
De akkor sem lehet okunk panaszra, ha már kristályos, hiszen a többi mézhez képest lágyan kristályosodik és normál szobahőmérsékleten könnyen kezelhető marad. Természetesen még tovább lehet krémesíteni (lásd a méz házi krémesítéséről szóló cikkünket itt), de igazából nem szükséges. 
 
Tehát lássunk egy gyors összefoglalót a repcemézről: 
 
A mézek közül előnyös a savassága (3,5-4,2 ph). Ezért is jön jól a gyomorpanaszokra.
Egy igazi tavaszi mézfajta, mely ízében (folyékony formában) hordozza az évszak frissességét, sokszínűségét. De a kristályos repceméz íze is különleges, marcipános.
A kristályos repceméz diszkrét, visszafogott ízének és krémes állagának köszönhetően a kávé, tea ízesítésére különösen alkalmas. Továbbá remek alapja a különböző krémeknek, krémes recepteknek.
A tiszta repceméz kristályosan olyan fehér, mint a zsír, állaga pedig krémes. Az apró szemcsék alkalmasak más mézek beoltására, ha azokat krémesíteni szeretnénk.
Jobbról a második a repceméz
 
Jobbról a második a repceméz
 
 
Bár a repceméznek relatív magas a glikémiás indexe a mézek között – GI 62-64 – a kristálycukorénál valamivel alacsonyabb. Peroxid és non-peroxid aktivitás tekintetében a közepes mézek közé tartozik. Vagyis a nedvesség hatására (például a nyálkahártyánkon) felszabaduló hidrogén-peroxid inkább közepes mértékű.  A népi gyógyászatban gyomorfekélyekre, vesebántalmakra és a koleszterin csökkentésére ajánlják.
A szerző a Méhek ajándéka című könyv szerzője, melyben részletesen és olvasmányosan számol be a mézfajtákról és a többi méhészeti termékről.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb hazai termékek állnak uniós oltalom alatt

2023. szeptember 13. 14:24
Az Európai Bizottság három újabb magyar agrártermék elnevezését jegyezte be, amelyek a Borzag pálinka, a Sárréti kökénypálinka és a Szabolcsi alma. Ezzel 85-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma. Ezzel 32 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 15, ugyancsak magyar pálinka elnevezése védett az EU területén.

Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.