Itt a repceméz szezonja - Miért érdemes közvetlenül a méhésztől beszerezni?

2023. május 15. 11:28
A repceméz azon kevés mézfajták egyike, melyet a gyomorpanaszokkal élők is fogyasztani tudnak, mivel nem okoz savasságot. Sőt a gyomorpanaszokat a legtöbb esetben enyhíti ez az enyhén marcipános ízű mézfajta.
A repcemézről már több cikkben is beszámoltunk (lásd itt: Repceméz gyomorpanaszok ellen) De nem lehet elégszer elmondani, hogy miért is érdemes ezt a “marcipánízű” mézfajtát használnunk, akár cukor helyett kávéhoz, teához, vagy akár gyomorpanaszok ellen.
 
Itt a repceméz szezonja - Miért érdemes közvetlenül a méhésztől beszerezni?
Mivel épp a napokban pergetik a méhészek ezt a mézfajtát - lassan leérik a mezőkön a repce - nagy esélyünk van arra, hogy még teljesen frissen meg tudjuk vásárolni, ha közvetlenül a méhészhez fordulunk.
 
Ha még folyékony állapotban sikerül hozzájutnunk, akkor egy egészen különleges ízű tavaszi ízélményben lesz részünk. Én méhészként  mindig ünnepnek élem meg a repceméz pörgetését, hiszen ez az első méz az évben (legalábbis a mi vidékünkön), és rendkívüli módon kedvelem. 
 
Mivel azonban a repceméz a pörgetés után 5-7 nappal már kikristályosodik, van esélyünk rá, hogy a vásárlóként csak kristályos állapotban jutunk hozzá. Persze, ha van méhész ismerősünk, és ha megkérjük, akkor még teljesen frissen is be tudjuk szerezni. 
De akkor sem lehet okunk panaszra, ha már kristályos, hiszen a többi mézhez képest lágyan kristályosodik és normál szobahőmérsékleten könnyen kezelhető marad. Természetesen még tovább lehet krémesíteni (lásd a méz házi krémesítéséről szóló cikkünket itt), de igazából nem szükséges. 
 
Tehát lássunk egy gyors összefoglalót a repcemézről: 
 
A mézek közül előnyös a savassága (3,5-4,2 ph). Ezért is jön jól a gyomorpanaszokra.
Egy igazi tavaszi mézfajta, mely ízében (folyékony formában) hordozza az évszak frissességét, sokszínűségét. De a kristályos repceméz íze is különleges, marcipános.
A kristályos repceméz diszkrét, visszafogott ízének és krémes állagának köszönhetően a kávé, tea ízesítésére különösen alkalmas. Továbbá remek alapja a különböző krémeknek, krémes recepteknek.
A tiszta repceméz kristályosan olyan fehér, mint a zsír, állaga pedig krémes. Az apró szemcsék alkalmasak más mézek beoltására, ha azokat krémesíteni szeretnénk.
Jobbról a második a repceméz
 
Jobbról a második a repceméz
 
 
Bár a repceméznek relatív magas a glikémiás indexe a mézek között – GI 62-64 – a kristálycukorénál valamivel alacsonyabb. Peroxid és non-peroxid aktivitás tekintetében a közepes mézek közé tartozik. Vagyis a nedvesség hatására (például a nyálkahártyánkon) felszabaduló hidrogén-peroxid inkább közepes mértékű.  A népi gyógyászatban gyomorfekélyekre, vesebántalmakra és a koleszterin csökkentésére ajánlják.
A szerző a Méhek ajándéka című könyv szerzője, melyben részletesen és olvasmányosan számol be a mézfajtákról és a többi méhészeti termékről.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar jelenlegi helyzete és kilátásai

2024. augusztus 30. 15:09
A hazai fogyasztók általánosan bíznak a hazai élelmiszeripari termékekben, melyeket jó minőségűnek tartanak - jelentett ki dr. Felkai Beáta Olga,az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a 10. Agóra konferencián, Tatán augusztus 29.-én, csütörtökön.

Hatékonyságmérés, nyomonkövetés, robotizáció az élelmiszeriparban

2024. február 05. 15:30
Az élelmiszeripar digitalizációjával kapcsolatos előadások a PREGA második napján, február 8-án!
Helyszín: Budapest, Aquaworld Resort ****, Konferencia Központ
Időpont: 2024. február 8., csütörtök, 9:00-13:00