Itt az idő: ugyanannyit tud ez a hidrogénüzemű STEYR, mint dízel társai

2024. július 04. 17:55
Bemutatták a STEYR és a Bécsi Műszaki Egyetem közös fejlesztését, a 4140 Expert CVT típusra épülő hidrogénüzemű traktort.
 
Itt az idő: ugyanannyit tud ez a hidrogénüzemű STEYR, mint dízel társai
Az FCTRAC a standard STEYR 4140 Expert CVT traktor alapjaira épül – forrás: CNH
 
Az FCTRAC nevű koncepciótraktor egy országos kutatási projekt részeként készült el, melyet az Osztrák Kutatásfejlesztési Ügynökség (FFG) finanszírozott és a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) Hajtásláncok és Autóipari Technológia Intézete (IFA) vezetett. Az FCTRAC a standard STEYR 4140 Expert CVT traktor alapjaira épül, a fejlesztésben a CNH St. Valentin-i mérnökcsapata, illetve tudományos és ipari projektpartnereik működtek közre.
STEYR® AND TU WIEN UNVEIL FCTRAC BIOGENIC HYDROGEN–POWERED TRACTOR PROJECT
A STEYR FCTRAC hidrogén-üzemanyagcellás traktor projekt célja az volt, hogy teljes körű fenntarthatóságot érjen el a traktor kiegészítőjeként kifejlesztett BioH2Module révén. Ez biogén nyersanyagokból és növényi maradványokból állít elő hidrogént, ami azt jelenti, hogy 15-16 kg száraz biomassza szükséges ahhoz, hogy körülbelül 3,5 liter dízelnek megfelelő hidrogén előállításához. Az erőforrás csak vízgőzt bocsát ki és nem kell semmilyen kompromisszumot kötni a teljesítmény tekintetében – a traktor ugyanúgy teljesíti a mezőgazdasági munkavégzés szigorú követelményeit, mint dízelüzemű megfelelője.
 
Az FCTRAC, amely egy 14 kWh-s nagyfeszültségű akkumulátorral és 400 V-os elektromos rendszerrel rendelkezik, 95 kW teljesítményt nyújt, ami szintén megegyezik a dízel változattal. Az üzemanyagcella és az elektromos hajtásrendszer helyettesíti a dízelmotort, az üzemanyagtartály helyét pedig egy sűrített hidrogéntároló rendszer és egy nagyfeszültségű akkumulátor veszi át.
Steyr hidrogén
Az erőforrás csak vízgőzt bocsát ki és nem kell semmilyen kompromisszumot kötni a teljesítmény tekintetében – forrás: CNH
 
„A STEYR FCTRAC nagy figyelmet keltett nemrég a bécsi Schönbrunni Palotában, az Osztrák Állami Technológiai Díj díjátadójának helyszínén, ahol a „Mobilitási Technológiák" kategóriában jelölték. A díjjal a forradalmi osztrák műszaki innovációkat tünteti ki" – mondja Marco Lombardi, a Case IH és a STEYR márkák EMEA régiójának vezetője. – „A kategória a fenntartható, klímasemleges és intelligens mobilitási technológiák kutatására és fejlesztésére összpontosít. Nagyon örültünk, hogy a TU Wiennel együttműködve kulcsszerepünk lehetett az FCTRAC fejlesztésében és megtiszteltetés volt részt venni a díjátadón. Ez a traktor nemcsak az iparágunk által vágyott fenntartható jövőt testesíti meg, hanem megerősíti a CNH vezető szerepét az alternatív üzemanyag-innovációk terén. Izgatottan várjuk, hogy tovább dolgozhassunk ezen a különleges projekten" – zárta mondandóját.
 
Forrás: agroinform.hu/CNH

Kapcsolódó cikkek

Versenyképes, válságálló és gazdabarát uniós agrárpolitikára van szükség

2024. május 27. 13:34
Az európai gazdáknak versenyképes, válságálló és gazdabarát uniós agrárpolitikára van szüksége, Magyarország ezeket a szempontokat fogja képviselni uniós elnöksége idején - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára május 23.-án csütörtökön Kecskeméten, a Portfolio Agrofuture 2024 konferencián.

Itt a nagy bejelentés! Beengedi a génmódosított kukoricát az EU

2024. július 02. 18:17
Két géntechnológiával módosított kukoricát érint az új szabályozás.
 
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte – közölte kedden a brüsszeli testület.