Itt az új törvény, ami rengeteg gazda életét megváltoztathatja

2023. január 04. 15:09
2023. január 1. napján hatályba lépett „az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény” (a továbbiakban: Törvény), ami a mezőgazdaság jövője szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró nemzedékváltást (ami, ha nem, vagy nem megfelelően megy végbe, az veszélyeztetheti a magyar agrárium jövőjét) hivatott előmozdítani, annak a folyamatát egyszerűsíteni.
Itt az új törvény, ami rengeteg gazda életét megváltoztathatja
A Törvény lényegi eleme, hogy lehetőséget biztosít a gazdaság egységben történő átadására, azaz, a gazdasághoz kapcsolódó összes elem (a föld, egyéb ingatlanok, ingó dolgok, vagyon értékű jogok, társasági részesedések stb.) egyszerre, egyben történő átadására: tehát ez csupán egy lehetőség, senkire nézve nem állapít meg kötelezettséget, illetve természetesen, aki az átadást a Törvény rendelkezéseit megelőző jogi eszközökkel kívánja megvalósítani, arra ugyanúgy van lehetősége. A gazdaság átadása egy úgynevezett gazdaságátadási szerződés révén mehet végbe, ami a gazdaságot átadó a gazdaságot átvevő között jön létre.  A Törvény értelmében gazdaságátadási szerződés a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó gazdaságának átadása vonatkozásában köthető - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
Gazdaságátadó lehet:
 
az öregségi nyugdíj korhatárt elért vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb 5 éven belül elérő mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki legalább 10 éve saját nevében és saját kockázatára folytat mező- erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet és ebből igazoltan árbevétele származott, vagy
a gazdaságátadási szerződésben meghatározott mező-, erdőgazdasági hasznosítású föld területe több mint háromnegyedének a földhasználati nyilvántartásba legalább 3 éve bejegyzett földhasználója, erdőgazdálkodói nyilvántartásba legalább 3 éve bejegyzett erdőgazdálkodója vagy az akként bejegyzett gazdasági társaság tulajdonosa.
Gazdaságátvevő lehet:
 
az a gazdaságátadónál legalább tíz évvel fiatalabb, a 60. életévét el nem érő mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki az átvenni kívánt gazdaság működtetésére a jogszabályban előírt feltételeknek megfelel és aki
 
-a gazdaságátadóval a családi gazdaságokról szóló törvényben meghatározott hozzátartozói láncolatban áll, vagy
-a gazdaságátadóval legalább 7 éve munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll.
A gazdaságátadási szerződés megvalósulhat a gazdaság tulajdonjogának átruházásával (gazdaságátadási adásvételi szerződés), a gazdaság tulajdonjogának ingyenes átruházásával (gazdaságátadási ajándékozási szerződés), tartási kötelezettséget megalapozó formában (gazdaságátadási tartási szerződés), vagy életjáradék fizetését megalapozó formában (gazdaságátadási életjáradéki szerződés).
 
A törvény itt olvasható:
 
 
forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Most vérezhetnek ki a víziközműcégek, hacsak...

2023. március 08. 11:35
Hetek, hónapok múlva csődbe mehetnek az önkormányzati tulajdonú víziközműcégek az energiaköltségek megugrása miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke. Az Energiaügyi Minisztérium egyeztetést kezdett az ágazat képviselőivel.
Az ivóvíz előállításához nélkülözhetetlen áram is megdrágult az elmúlt egy évben, ez pedig az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-szolgáltatókat is nehéz helyzetbe hozta. Tavaly nyáron a kormány a helyhatóságoknak felajánlotta, hogy rendezi a veszteségeket, de csak akkor, ha átadják az államnak a víziközmű cégeiket és vagyonukat.

Mutatjuk, mi az, amit NEM kell rögzíteni jelenleg az elektronikus gazdálkodási naplóban

2023. március 10. 09:36
A Nébih adott ki tájékoztatást az új adminisztrációs rendszer használatáról.
 
"Felhívjuk a gazdálkodási napló (GN) vezetésében érintettek figyelmét, hogy jelenleg csak a növényvédő szeres kezelések, azaz a permetezések adatainak rögzítése kötelező a Nébih elektronikus rendszerében" – olvasható a Nébih honlapján.