Izzasztó a munka

2024. június 26. 18:05
Kitört a kánikula, de munkahelyeken, így a gyárakban és a szabad ég alatt is ugyanúgy dolgozni kell, mint normál körülmények között. Az alábbiakban a Népszava összeállítását közöljük, amelyben szakszervezeti vezetőket kérdezett arról, hogy a munkaadók hogyan tudnak jobban vigyázni az alkalmazottaikra.
 
Izzasztó a munka
Jelentős javulást tapasztalunk 2015-2016 óta a vonatkozó előírások és jogszabályok betartásában – mondta lapunknak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke a tartós hőségben végzett munkára vonatkozó szabályokkal kapcsolatban. Úgy vélte, hogy az elmúlt évtizedben végzett tudatos és sikeres kampányoknak is betudható a mára elért eredmény: a munkaadók a szélsőséges melegben végzett munka esetén is igyekeznek biztosítani a komfortot dolgozóiknak. Ráadásul nem a munkaadó, hanem a munkahelyi vezető a kulcsfigura az ügyben, mert helyben neki kell gondoskodnia a dolgozók pihentetéséről, védőitallal való ellátásáról, és olyan helyiségek biztosításáról, ahol alacsonyabb a hőmérséklet, mint munkavégzés közben – tette hozzá.
24 °C hőmérséklet felett a munkáltató köteles... - Liganet
A munkahelyek nagy részén jelen vannak a dolgozók által választott munkavédelmi képviselők, így az ő feladatuk, hogy nagy meleg esetén, de emellett általánosságban is figyeljenek az előírt munkakörülmények biztosítására – jelezte Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezet elnöke. Amennyiben a munkáltató súlyosan megsérti a munkaügyi szabályokat, akkor a munkavédelmi képviselő feladata, hogy hatósági ellenőrzést kezdeményezzen.
 
A foglalkoztatás-felügyelet ilyen esetben elrendelheti a vizsgálatot, ami súlyos esetben bírság kiszabásával zárulhat. A munkavédelmi szabályok betartását a szakszervezetek is figyelemmel kísérik – tette hozzá Mészáros Melinda.
 
Úgy tűnik az elmúlt évek tapasztalata alapján, hogy a munkaadók megtanultak együtt élni a hőségben végzett munkára vonatkozó szabályokkal – ismerte el a Liga elnöke is. Igaz, voltak olyan visszajelzések, hogy nem megfelelő védőitalt, vagy pihenőhelyiséget biztosítottak a cégek a dolgozóiknak. Egyértelmű, hogy a tartós kánikulában azok a foglalkoztattak vannak a legnehezebb helyzetben, akik a szabad ég alatt végeznek kemény fizikai munkát, így az építőiparban, az útépítéseken és a mezőgazdaságban dolgozók, de ide tartoznak a közútkezelésben dolgozók is.
 
Nincsenek sokkal jobb helyzetben azok a irodai dolgozók, akiknek a nagy melegben a munkahelyükön nem áll rendelkezésükre a megfelelő szellőztetés és légkondicionáló - hallhattuk.
Így vészeljük át a hőséget az irodában - Piac&Profit
A hazai nagy áruházak többségében működnek a légkondicionálók, de gyakori tapasztalat, hogy takarékossági megfontolásból nem a megfelelő kapacitással. A gondok többsége a mostanihoz hasonló nagy melegben a kisebb alapterületű boltokban fordul elő, ahol sokszor nem adott a helyiségek hűtésének lehetősége – árnyalta a képet Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Különösen a műszaki cikkeket forgalmazó üzletekben lehet a mostani kánikulában fokozott a meleg, éppen a bekapcsolt nagy számú tévé miatt – tette hozzá. Az eladótérben uralkodó meleg az ott dolgozókon kívül a vevőket is megviseli.
választék
A kánikulában alkalmazott munkavédelmi előírások betartására fokozottan ügyelni kell a melegtechnológiát alkalmazó üzemcsarnokokban. Itt a hosszabb pihentetés lehet a megoldás. Egy kohóban nem lehet hideget teremteni, ahogyan a gumiipari üzemekben is éppen az alkalmazott technológia miatt nem lehet ilyenkor biztosítani a munkavégzéshez előírt megfelelő hőmérsékletet – hallhattuk a Liga első emberétől, aki hozzátette: érdemtelenül keveset beszélünk a téma kapcsán a közösségi közlekedésben dolgozókról és az azt igénybe vevő utasokról, noha ők is valamennyien erőteljes mértékben kitettek a kánikulának. Ilyen körülmények között húsz kilométert utazni is nagy kihívást jelent, nem beszélve a több száz kilométeres utakról – fogalmazott Mészáros Melinda, utalva arra, hogy nem véletlenül osztanak a vasút- és buszállomásokon a kánikulai napokon hűtött ásványvizet az utasoknak.
 
Fontos szakszervezeti feladatnak nevezte László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnök, hogy a kánikulai munkavégzésre való felkészülés jegyében fel kell venni a kapcsolatot a cégeknél a munkaegészségügyi csapatokkal. Túl ezen visszatérő gond, hogy ahol buszoztatással oldják meg a munkavállalók eljuttatását a munkahelyekre, nem minden esetben gondosodnak arról, hogy a nagy melegben a buszsofőrök bekapcsolják a légkondicionálót, és így műszak után hűtött buszban térhessenek haza a munkavállalók.
 
forrás: liganet.hu / nepszava.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszavazták: Ukrajna még egy évig vámmentesen hozhat mezőgazdasági termékeket az EU-ba

2023. április 28. 12:08
Az Ukrajnával határos tagállamok EP-képviselői közösen léptek fel a tarthatatlan helyzet miatt – tartózkodtak a szavazáson.
 
A tagországok teljes mértékben kiállnak Ukrajna mellett, és minden szükséges támogatást megadnak ezekben a nehéz időkben Kijev számára, ez ugyanakkor nem jelentheti azt, hogy az európai gazdák fizetik meg a háború árát – jelentették ki az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának (INTA) nyolc képviselője az MTI-hez csütörtökök eljuttatott közleményükben.

Oktatás a soproni erdőkben

2023. január 16. 10:42
Már több mint hetven éve támogatja a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság az egyetemi oktatást és kutatást. Tavaly újabb mérföldkőhöz érkezett a TAEG Zrt., a Soproni Egyetemért Alapítványhoz való csatlakozással még szorosabbá vált az elméleti és gyakorlati oktatás kapcsolata. Az egyetem hallgatói így tanulmányaik során bekapcsolódhatnak a gazdálkodás napi feladataiba.
 
A Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola utolsó diákjai 1918 decemberében hagyták el Selmecbányát, de a felsőfokú erdészeti oktatás csak 1919 áprilisában indulhatott meg Sopronban, miután a főiskola személyzete és hallgatói birtokba vették a Károly laktanyát. A két világháború közötti időszak viharos éveinek végére az addig Sopron szabad királyi város tulajdonát képező erdők 1945-ben az állam tulajdonába kerültek.