Januárig 470 ezer tonna cukorrépa érkezik vasúton a kaposvári cukorgyárba
2023. szeptember 27. 15:34
A Rail Cargo Hungaria (RCH) megkezdte a cukorrépa beszállítását a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyárába - tájékoztatta a cég az MTI-t.
Közleményükben azt írták: a cukortermeléshez szükséges alapanyagot vasúton az RCH fuvarozza, a termés mintegy fele közúton jut el a gyárba.
A piacvezető vasúti árufuvarozó vállalat 2024 január végéig mintegy 40 magyarországi feladóállomásról 450-470 ezer tonna terményt továbbít az egyetlen magyarországi cukorgyárba – jegyezték meg.
Hozzátették, a társaság szerelvényei több mint 150 ezer kilométert tesznek meg a feldolgozási kampány 125-130 napja alatt, naponta átlagosan 4 cukorrépa-vonat közlekedik a magyar vasúti hálózaton, és nem ritkán a Rail Cargo Hungaria vonatai 450 kilométernél távolabbról is fuvaroznak majd terményt.
A társaság kitért rá, hogy a vontatási villamosenergia ára csökkent ugyan a tavalyi kampányidőszakhoz képest, de még mindig többszöröse a korábbi évek árszintjének.
Emellett a vasúti infrastruktúrán folyó számos pályafelújítási munka nehezíti és drágítja a vasúti fuvarozást a közúttal szemben, és állítja kihívás elé a céget – hívták fel a figyelmet.
A Rail Cargo Hungaria kiemelte, hogy a kampány lebonyolítása magas szintű logisztikai szervezettséget igényel a vállalattól annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a megnövekedett fuvarfeladatot.
A CÉG UTALT RÁ, HOGY A MAGYAR GAZDÁK IDÉN A TAVALYINÁL LÉNYEGESEN NAGYOBB TERMŐTERÜLETEN, 14 EZER HEKTÁRON VETETTEK CUKORRÉPÁT A GYÁRNAK.
Az augusztusig kedvező időjárás magas, 62-65 tonna körüli termésátlagot eredményezett hektáronként, a termény cukortartalma várhatóan átlagos lesz – olvasható a közleményben.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Hogy kerül a tojás az asztalra? – a MATE innovációja jóvoltából mostantól kezdve már a lehető legjobb minőségben
2023. március 07. 16:03
MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását. Újításának köszönhetően mostantól lehetséges lesz a friss tojáslé konzisztenciájához hasonló felengedtetett tojáslevet előállítani.
Amikor önfeledten beleharapunk kedvenc péksüteményünkbe vagy épp élvezettel falunk egy szép darab habossüteményt, a legritkább esetben morfondírozunk azon, hogy vajon hogyan készülhetett az adott finomság. Még kevésbé gyakran gondolunk bele abba, hogy ahhoz, hogy a cukrász vagy a pék minden nap telerakhassa hűtőit és pultjait a ránk kacéran kacsintgató friss süteményekkel, peckesen dagadozó batyukkal vagy kaján kiflikkel, milyen minőségi alapanyagokra van feltétlen szüksége.
Gazda-molnár-pék adatbázis
2022. december 06. 16:38
A jó minőségű kovászos kenyér alapja a jó minőségű liszt. Egyszerűnek tűnik, de a megfelelő minőségű és mennyiségű liszt beszerzése mégsem az. Ezért is különösen fontos, hogy a kenyér termékpályájának különböző szereplői jobban megismerhessék egymást, megoszthassák tapasztalataikat és igényeiket, valamint eljuthassanak hozzájuk a legújabb kutatási eredmények is.
Ebből a célból indítottuk el a gazda-molnár-pék műhelymunkákat, valamint hoztuk létre és bővítjük folyamatosan a gazda-molnár-hántoló-pék térképünket. Reméljük, hogy ezek segítségével az ökológiai gazdálkodás iránt elkötelezett szereplők könnyebben egymásra találnak majd.