Játék és szuvenír egyben: elkészült a gyulai Vándor kártya

2023. július 26. 16:38
Az idei nyáron egy újabb programlehetőséget kínál a fürdőváros, mely egyben kézműves termék is: a Vándor kártyajáték a gyulai Tourinform irodában is megvásárolható.
Szarvas után már Gyula számos pontján is kapható az exkluzív, különleges kézműves kártya.  A Vándor nemcsak ajándékként funkcionál, hanem a kirándulást, nyaralást követően remélhetőleg még otthon is számos alkalommal lekerül a polcokról, családi játék formájában - tájékoztatta lapunkat a város TDM-szervezete, a Visit Gyula.
Játék és szuvenír egyben: elkészült a gyulai Vándor kártya
A kártya ötletgazdája Hegedűs Éva, a szarvasi szabadulószobák üzemeltetője, partnerei Győri Erzsébet (Zsada) képgrafikus és Tatai László, a Digitális Kalamáris tulajdonosa, akikkel közösen valósult meg a kézműves projekt.
 
A kártyasorozat első része 2021-ben, Szarvason jött létre, mivel valamennyi alkotó Szarvason él. A játék alapját 16 települési nevezetesség adja, amely Gyula esetében a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Iroda közreműködésével került kiválasztásra.
 
A tűfilccel rajzolt kártyákon helyet kap többek között a gyulai vár, az Erkel-szobor, az Almásy-kastély, a Gyulai Várfürdő, a Ladics-ház, a Százéves Cukrászda és a Kohán Képtár is. Ezeket a nagy méretű kártyákat egészíti ki 72 számos kártya, illetve 4-4 akciókártya. Az egyik ebből Gyula címere, amely egyfajta Jokerként funkcionál.
 
A játék egyszerű ütésvivős mechanizmussal történik, így már a 7+-os korosztály számára is ajánlott. A gyakorlottabb játékosok számára taktikai mélységeket is hordoz, de alapvetően egy könnyedebb kikapcsolódásként szolgál. Játékideje kb. 20 perc.
 
A gyulai Vándor valamennyi kártyalapja kézi rajzolású, végleges formáját gépi színezéssel nyerte el. A grafika vintage hangulatot áraszt, alapvetően klasszikus felfogással. A játék szinte teljes mértékben felfogható kézműves terméknek, mivel egy kis szarvasi nyomdában nyeri el végleges formáját, vagyis a grafika mellett a gyártási folyamat is aprólékos, hosszadalmas kézimunkát igényel.
 
A gyulai Vándor kártya kapható: a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és Tourinform Iroda ajándékboltjában, az Almásy-kastély ajándékboltjában, a Gyulai Várfürdőben és a Partyvarázs ajándékboltban.
 
Újdonságok Gyulán
A Visit Gyula azt is összegyűjtötte, milyen fejlesztések történtek az utóbbi időben a dél-alföldi fürdővárosban. Mint írják, a tavalyi évben elkészült a Gyulai Várfürdő új kültéri gyermekrészlege, a vízi gyermekparadicsom, melynek 800 négyzetméteres vízfelülete közel duplája a korábbinak, a 3 éven aluliakat a vízi játszótér (spraypark) várja 15 élményelemmel és 18 gejzírrel, a 3–6 évesek számára egy 11 élményelemmel felszerelt medencét álmodtak meg a tervezők, míg a 6–14 évesek a 11 méter magas aquatorony adta lehetőségeket fedezhetik fel.
 
Idén nyárra megújult és turisztikai funkciót kapott Gyula város egyik meghatározó műemlék épülete – Játszóház Gyula néven gyermek szabadidős élményközpontot alakítottak ki az egykori alispáni lakban, a város turisztikai szempontból kiemelt jelentőséggel bíró területén, a Szent Miklós parkban. A gyermekeket korcsoportok szerint itt is külön-külön helyezik el. A legkisebbek (1–2 éves korig) a bölcsődei részben elkerített területen játszhatnak, az óvodás korúak (3–6 évesek) egy nagyobb térben kapnak helyet, amely összeköttetésben áll a zsúrteremmel, a nagyok (7–14 éves korig) az épület másik részében, több szobában kerülnek elhelyezésre, ahol a szellemi és mozgásformák játszva tanulását gyakorolhatják különböző eszközökön, gépeken berendezéseken. Benti játékok: játékpince, társasjátékszoba, minipolis, partyszoba gamerszoba, babyszoba, mászó- és ugrálószoba.
 
A szabadidőközpont legizgalmasabb eleme a gyulai kötődésű Exatlon sztárok bevonásával épült Ninja Warrior pálya. Az egyedi, 30 méter hosszú négysávos szabadtéri pálya mintegy 100 méter akadállyal várja a kihívást kedvelőket. Kinti játékok: nindzsapálya, nerf, buborékfoci-pálya íjász harcipálya.
 
A városban számos családbarát szálláshely üzemel, a kínálatot olyan családok számára kialakított attrakciók, programok és lehetőségek teszik teljessé, mint Csónakázótó mellett felállított óriáskerék; a gyulai kisvonatok; a kastélytúra Tacskó Döncivel; a reneszánsz délelőttök a gyulai várban; szabadulószobák a várban, kastélyban és a Tourinform iroda pincéjében; a Gyula (kul)túra – a városfelfedező játék; a ParaPoly Gyula, a Gumiland Légvárpark és a Steigervald Tanya; ezek mellett a vendégek bérelhetnek bringóhintót,  kerékpárt, elektromos rollert, vízibiciklit és kenut is.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Különleges falfestményekre bukkantak a veszprémi várnegyed épületeiben

2024. február 20. 17:17
A 19. századból származó falképekre, az idősebb és az ifjabb Franz Xaver Bucher munkáira bukkantak a veszprémi várnegyed épületeinek felújításakor. Az egyik kép Lukács evangelistát ábrázolja, a másik egy osztrák katonát – áll a beruházást végző cég által kiadott hétfői közleményben.
A vár restaurálása során a Szent Imre-templomban bukkant elő Lukács evangélista képe, az osztrák katona alakjára pedig a korábban kanonokházként működő Tejfalusy-házban találtak rá.
 

Mire figyelj, ha egy parasztházat felújítasz, berendezel?

2023. január 10. 11:10
Egyre többen keresnek parasztházakat, és számos jó arányokkal rendelkező ingatlant kínálnak is vidéken, többnyire sokkal olcsóbban, mint egy városi lakást. Sokan vásárolnak is ilyen házat, de végül nem tudják, hogyan rendezzék be azt, hogy megőrizze valódi parasztház mivoltát az épület, miután felújították. Székely Csilla lakberendező, bútorfestő népi iparművész beszélt a HelloVidéknek a parasztházak autentikus berendezéséről.