Javultak a magyar agrárium kilátásai az első félévben

2023. augusztus 02. 15:39
A második negyedévben is javultak a magyar agrárium kilátásai, a belföldi élelmiszergazdaság egyre kiegyensúlyozottabb - mondták szerdai sajtótájékoztatójukon Budapesten az MBH Bank szakértői.
Javultak a magyar agrárium kilátásai az első félévben
Az MTI tudósítása szerint a pénzintézet agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója szerint a szántóföldi növények termésátlagaira nem lehet panasz annak ellenére sem, hogy a búza- és árpa kissé a várakozások alatt teljesített.
 
Hollósi Dávid hangsúlyozta, hogy az elmúlt 5 év átlagát, és különösen a tavalyi mennyiséget sikerült meghaladni, annak köszönhetően, hogy a tavalyinál lényegesen jobban alakult az időjárás, közben pedig a termelési költségek mérséklődtek, az energia, a vetőmag és a növényvédők ára egyszerre csökkent.
 
A magas infláció és kamatszint miatt ugyanakkor a gazdasági környezet még mindig nem kedvező, a finanszírozás nehézségeit a vidékfejlesztési program pályázatai enyhíthetik majd.
 
Forrásokra azért is szükség lesz, mert a szántóföldi növénytermesztés jövedelmezőségét idén rontják az alacsony értékesítési árak, hosszabb távon elkerülhetetlen a korszerűsítés, a termelés hatékonyságának javítása, az üzemméret növelése - tette hozzá.
 
Hollósi Dávid úgy látja, hogy az állati termékpályák kilátásai most kedvezőbbek, a jövedelmezőségük ugyanis jobban alakul, a felvásárlási árak viszonylag magasak, a takarmányalapanyag-ellátás bőségesebb, mint tavaly.
 
A sertéstartók közül azok számíthatnak nyereségre, akik hatékonyan termelnek és rendelkeznek bejáratott piacokkal.
 
Még kedvezőbb a baromfitartók helyzete, ők hosszú távon is biztos bevételre számíthatnak, a baromfi világszerte keresett húsfajta lehet a jövőben.
 
A szakértő szerint a válság mindenütt felhívta a figyelmet az élelmiszergazdaság jelentőségére, és Magyarország eredményként értékelheti, hogy belföldön se az állattartók, se a növénytermesztők, se az élelmiszerfeldolgozók, se a kereskedők nem mentek tönkre, a csődhullám az előző évek nehézségei ellenére is elmaradt.
 
"Az élelmiszergazdaságra most inkább a drága finanszírozás, a magas hitelkamatok veszélyesek, és lehetnek üzemek, amelyek emiatt kerülnek nehéz helyzetbe a következő években" - mondta Hollósi Dávid.
 
Héjja Csaba elemző szerint a rendkívüli élelmiszer-infláció időszakának vége, a drágulás márciusra megállt, az év végére 10 százalék alá csökkenhet.
 
A mérséklődéshez az online árfigyelő rendszer bevezetése is hozzájárult.
 
Az árstopnak köszönhetően a 2022. februári bevezetés óta 100-120 milliárd forint maradt a vásárlóknál, ennyi lehetett az érintett termékek bolti és piaci ára közötti különbség.
 
"Az összeg körülbelül a kiskereskedelmi forgalom 2,5-3 százaléka lehet, az intézkedés az alacsonyabb jövedelműeknek jelentett nagy segítséget" - tette hozzá.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Betelt a pohár: 6 agrárszakmai szervezet követel fellépést az ukrán export ügyében

2024. február 16. 19:24
Nem mellébeszélést, egyértelmű döntéseket várnak az illetékesektől.
 
Közös nyilatkozatot adott ki a témával kapcsolatban hat agrárszakmai szervezet: az AVEC – Baromfifeldolgozók és Baromfikereskedők Szövetsége, a CEFS – Cukorgyártók Európai Szövetsége, CEPM – Európai Kukoricatermesztő Szövetség, CIBE – Európai Cukorrépa-termelők Nemzetközi Szövetsége, COPA-COGECA - A mezőgazdasági termelők és szövetkezeteik egységes hangja az Európai Unióban, valamint az EUWEP – a tojás, tojástermék, baromfi és vadhús európai nagykereskedelmi szövetsége.
 

A madárinfluenza-fertőzés kockázatának jelentős csökkentési lehetősége

2023. április 14. 13:04
Európában 2022. szeptember 1. és december 31. között összesen 475 baromfitartó gazdaságban, 209 madarakat fogságban tartó intézményben és 1296 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, de a betegség világszerte terjed.
Épp ezért a NÉBIH felhívta a figyelmet arra, hazánkban nagy a veszélye annak, hogy állandóan együtt kell élnünk a rendkívül nagy gazdasági károkat okozó betegséggel. Ennek megfékezésére kaposvári kutatók innovatív megoldással csökkentik a fertőzés kockázatát.