Jég verte el a kukoricát és a búzát

2023. július 20. 12:18
Komoly jégverés érte Somogy vármegye több részét pár nappal ezelőtt: Karád déli és Andocs nyugati részén például két percen keresztül cseresznye nagyságú jég esett, ami rendkívüli nagy károkat okozott a napraforgóban és a még lábon álló búzában. Az egyik helyi gazdálkodó teljes gépjárműparkja – több, mint tíz autó – a szabadban volt ekkor és mindegyikben károk keletkeztek. Ezeken a helyeken már biztos, hogy ötven százalékos terméskiesés várható. Az égi veszély cellaszerűen és sávosan érkezett, ezért voltak olyan egybefüggő táblák, amelyeknek az egyik felét például nem érte semmilyen jég.
 
Jég verte el a kukoricát és a búzát
A Karádi Mezőgazdasági Zrt. száz hektárnyi területét érintette a hirtelen lezúduló jégeső, ami a napraforgónál és a kukoricánál végzett nagy pusztítást, írta a növényvédőszer.hu. Ennél már csak az volt a fájdalmasabb hír és a szembesülés Mondok József ügyvezető igazgató számára, hogy ráadásul jó minőségűek és szépen fejlettek voltak a növények. Mint hozzátette: a korábbi csapadékmennyiség jót tett a kukoricának és a napraforgónak, az eső segítette a fejlődésüket, s most azt reméli, hogy a termékenyülés idején nem éri már hőstressz a növényeket. Ez dönti el, hogy milyen lesz a termés. Szakemberek elmondása szerint 37 fok az a határ, ami fölött károsodás és terméskiesés várható.
 
Ezt megelőzően egyébként időben kezdődött az aratás az árpával Somogy vármegyében, ahol azóta már végeztek is betakarításával, de a kezdést több alkalommal nehezítette a sok csapadék, továbbá a mechanikai meghibásodások is hátráltatták a munkát. Jelenleg is tart a búza betakarítása, átlagosan túl vannak a területek nyolcvan százalékán a gazdálkodók. A múlt hét végi csapadék és hirtelen lezúduló jég miatt ismételten meg kellett állni a betakarítással, s addig kellett várni, amíg eléri azt a megfelelő nedvességtartalmat a növény, amellyel folytatható a munka.
„Lesújtó hírek érkeztek az őszi árpa minőségéről, elsősorban a hektolitersúly miatt, ami rendkívül alacsony, a magyar szabvány szerinti értéket sem közelíti meg sok helyen, de az utólagos mintavételek alapján több tétel is a magyar szabvány feletti minőségű lett, míg mások elmaradtak attól. Ha az átlagot nézzük, akkor nincs ok a panaszra, viszont a gazdatársak beszámolója alapján sok a pénzlevonás az alacsony hektoliter súly miatt”.
 
- A búzánál jól sikerült a bokrosodás az állományban, emiatt szépek a kalászok, viszont nagyon kicsik. Szabad szemmel is nagyon sok apró, töppedt szemeket látni, emiatt valószínűleg a beltartalmi értékeknél komoly problémák várhatók, de pontosabb eredmények a minőségi mintavételezés után lesznek, de a sok csapadék kimosta ezt a beltartalmat. Nagyon nehéz az idei év is, hiszen a termésátlagokat az első ránézésre sokkal jobbnak gondoltuk az árpánál és a búzánál, s másfél tonnás eltérések vannak a korábbi várakozásokhoz képest – e mellé még gyenge minőség is társult az árpánál, de a búzánál is hasonló problémák lesznek a hektoliter súly és a fehérjetartalom vonatkozásában. A nagyobb kalász szám próbálja az előbb említetteket kompenzálni, de a terményárak az év elejétől lefelé csökkentek és gazdaságosan nehéz lesz kihozni ezt az évet - összegezte Mondok József ügyvezető igazgató.
 
Az értékesítés sikerét és lehetőségeit továbbra is befolyásolják a korábbi magas imputanyag- és növényvédőszer árak, így ezek tudatában még inkább nem nevezhetők elfogadhatónak a jelenlegi árak, a szakember ezért nem számít komolyabb elmozdulásokra ezen a téren.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Hatalmasat bővült ez a sertéstelep. Mutatjuk, mi a titkuk

2024. február 16. 18:13
Tenyészkoca állományuk az eddigi 700-ról 1700-ra nőtt.
 
Négymilliárd forintos beruházással új sertésneveldét létesített a Békés vármegyei Dombegyházán az Agrosztár Kft. – közölte a cég ügyvezetője.

310 milliárd forint pályázati támogatás jut az erdőkre

2023. január 20. 12:35
Az előző uniós elszámolási ciklushoz képest majdnem háromszoros, összesen mintegy 310 milliárd forint pályázati támogatás jut a magyarországi erdőkre 2027-ig - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.
 
Zambó Péter hangsúlyozta, hogy az agrártámogatások a költségvetési kiegészítésnek köszönhetően nőnek, a Közös Agrárpolitika (KAP) mostani szakaszában ugyanis agrárpolitikára kevesebb uniós forrás jut. A kormány azt szeretné a megemelt támogatásokkal elérni, hogy a magyarországi erdők állapota javuljon, területük bővüljön, a fenntartásukat végző vállalkozások pedig versenyképesek legyenek - tette hozzá.