Jelentős fejlesztések előtt a magyar élelmiszeripar

2022. május 10. 10:14
Az élelmiszeripar nemzetközi szinten is kimagaslóan innovatív ágazat, a hazai vállalkozások igyekeznek a fejlesztői attitűddel lépést tartani és újításaikkal megfelelni a jelenlegi fogyasztói igényeknek - emelte ki az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Dracar Kft.-nél tett látogatáson, Debrecenben.
Jelentős fejlesztések előtt a magyar élelmiszeripar

Erdős Norbert kiemelte, a koronavírus-járvány után a magyar élelmiszeripar jelentősége rendkívüli mértékben megnőtt, ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy segítse az innovatív megoldásokat kereső hazai vállalkozásokat és lehetőséget teremtsen számukra.

Hozzátette: az Agrárminisztérium által meghirdetett komplex élelmiszeripari felhívások célja, hogy előremutató hazai és külföldi piacon egyaránt versenyképes termékek előállítására ösztönözze a szektor szereplőit, köztük a kis- és középvállalkozásokat is.

Fotó: Vermes Tibor

Emlékeztetett, az élelmiszeripar hatalmas fejlődés előtt áll, hiszen a 2021-2027-es periódusban a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintos keretre pályázhatnak az ágazat szereplői. A hazai élelmiszeripari vállalkozásoknak most minden lehetőségük meglesz arra, hogy hét év múlva beérjék, megközelítsék a legfejlettebb európai versenytársaikat – emelte ki.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatták meg nagy szükség van a jó minőségű hazai élelmiszerekre, és ebben fontos szerepük van az alapanyag-termelőknek és a nagy élelmiszeripari vállalkozásoknak. A hazai élelmiszergyártók palettáján a hagyományos termékek mellett – alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez –megjelentek az alternatív fehérjeforrásoknak számító alapanyagok is.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ez is veszélyezteti a hazai gyümölcstermést

2021. augusztus 10. 10:11
Évente körülbelül 50-80 milliárd forint bevételkiesést jelent a munkaerőhiány

Óriási bajban a magyarok luxusfűszere: most kell beszerezni, nemsokára késő lehet

2020. november 23. 09:05
Ebben az esztendőben lényegesen kevesebb fűszerpaprikát szüreteltek a termelők, mint egy évvel korábban. Erről értesültek a húsfeldolgozók, éttermek, nagy konyhák és a háztartási fogyasztók is. Ezért a megrendelők - főként a minőséget fontosnak tartók - igyekeznek minél előbb beszerezni az éves szükségletüket. Így ezekben a hetekben éjjel-nappal őrölnek a kisebb és nagyobb paprikamalmok az Alföldön. A hazai paprikatermesztőknek évek óta komoly problémát okoz a munkaerőhiány, az alkalmi dolgozók ugyanis inkább óradíjban dolgoznának, sok helyen azonban teljesítménybér jár.