Jelentősen visszaesett a burgonyatermesztés Hargita megyében
2023. június 28. 15:12
Egyre kevesebb kistermelő foglalkozik burgonyatermesztéssel Hargita megyében, így jelentősen visszaesett a burgonyaföldek területe - közölte Ronfeld Zsolt, a Hargita megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője.
Az igazgató a burgonyatermesztéséről híres székelyföldi megye prefektúrájának testületi ülésén az Agerpres beszámolója szerint elmondta: idén mindössze 6500 hektár burgonyaföldet tartanak nyilván a megyében, míg tíz éve ennek több mint kétszerese, 14-15 ezer hektár volt.
Az igazgató szerint a visszaesés folyamatos, és elsősorban a kistermelők döntenek úgy, hogy eladás helyett csak saját felhasználásra termesztenek burgonyát. Ennek több oka van, a fogyasztás visszaesése és a műtrágya, permetszerek drágulása mellett az is közrejátszik, hogy kistermelőként nehéz szupermarketekben értékesíteni a terméket.
Ronfeld Zsolt szerint a nagytermelőknél nem látni visszaesést, nekik több tárolási és értékesítési lehetőségük van.
A székelyföldi megyében második éve csökken 7000 hektár alá a burgonyaföldek területe, tavaly 6950 hektárt ültettek be, idén ehhez képest is kimutatható egy 450 hektáros visszaesés.
Azt mondta, hasonló csökkenés látható a cukorrépaföldeknél is, ahol a két évvel ezelőtti 160 hektár után idén már csak 82 hektárt tartanak nyilván. A megyében az 1990-es években még 350 hektáron, a rendszerváltás előtt ezer hektáron termesztették a növényt. Itt is az alacsony felvásárlói ár és az egyre nagyobb kiadások okozzák a visszaesést - mondta az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkek
A mesterséges édesítőszerekben lévő vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t
2023. június 13. 15:44
A szukralóz-6-acetátról - a szukralóz emésztése során keletkező vegyületről - szóló új tanulmány eredményei megkérdőjelezik az általánosan használt mesterséges édesítőszerek biztonságosságát.
A szukralóz a cukornál körülbelül 320-1000-szer édesebb mesterséges édesítőszer, amelynek kalóriatartalma nulla. Élelmiszerek széles skáláján használják, többek között diétás italokban, rágógumikban, cukormentes lekvárokban, kávészirupokban és szószokban.
Különleges trappistasajtot fejlesztettek Kaposváron
2023. január 23. 12:21
Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult, 1,8 milliárd forintos projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek – tájékoztatott közleményében a MATE.
„A magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább” a három évig tartó, döntő részben európai uniós pályázati forrásból megvalósult programban – idézi az MTI Szommerné Egyed Lindát, a Fino-Food Kft. ügyvezetőjét.