Jó szezont zártak a nagydobosi sütőtök termesztők

2023. október 05. 14:52
A szeptemberi meleg és az éjszakai hűvösebb idő sokat segített abban, hogy a híres nagydobosi sütőtökről el lehessen mondani: csodálatos év áll mögötte, sőt soha nem volt még ilyen jó minőségű termése, mint az idén. A minőség tehát kifogástalan, ami a térségben azért is döntő, mert nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség. 
 
Jó szezont zártak a nagydobosi sütőtök termesztők
Egy átlagos időjárású esztendőben az összes termés ötven százalékánál már minőségi tökről lehet beszélni, ami most 2023-ban nyolcvan százalékra ment fel – írják a Növényvédőszer.hu portálon.
 
A minőség egyik jellemzője az édességben rejlik, de ez csak egy tulajdonsága annak, ami azzá teszi a tököt, ami. A másik fontos tulajdonság a kevés víztartalom, amelyhez kell egy kiforrott termeléstechnológia, valamint a jó talaj, a tápanyag gazdálkodás, valamint egy szigorú válogatás. Csak direkt eszközökkel és tisztítva és íz garanciával árulják a tököt. A kincset érő nagydobosi sütőtök egyik országszerte ismert termesztője Filep László, aki a kiváló genetikai értékekkel rendelkező sütőtököt úgy igyekszik tovább menteni, hogy Nyírparasznyán gazdákat vont be a termesztésbe, sőt Szabó János polgármesterrel az ehhez szükséges logisztikai központot is kialakították, amely a feldolgozás és az értékesítés helyszíne volt már ebben a szezonban.
Más közösségeket is érdemes bevonni a termeltetésbe. Ezt hangoztatta Filep László, aki szerint az utódlás kérdése – más területekhez hasonlóan – itt is jelentkezik. Ezt felismerve két út maradt: vagy felszámolódik minden magától, vagy pedig szélesebb alapokra helyeződik minden. Ez utóbbit választották és a folyamatosan bővülő minőségi piacot másokkal együttműködve már ki tudják szolgálni.
 
– Nyírparasznya önkormányzata amolyan bázisa lenne a sütőtök feldolgozásának és értékesítésének, a környező gazdák közül egyelőre csak néhányat sikerült bevonni. Az integráció húsz hektáros, amelyben 12 gazdálkodó vesz részt, a tervek között minél több nyírparasznyai és nagydobosi gazda legyen bevonva a programba – összegezte Filep László.
 
A legrégebbi magyar sütőtök fajta egyébként hosszú tenyészidejű, középerős indájú. Hatalmasra megnő, tökéletes talajtakaró és gyomelnyomó. Homokos talajon és kevés vízzel is nevelhető. Igazán nagy és édes a szerves trágya használatával lesz. A tápanyagok közül elsősorban a kálium határozza meg a cukortartalmát, ezért érdemes a fermentált bio trágyát tenni alá fészekbe, mert annak emelt káliumtartalma van. Termése lapított gömb, 6-10 kg átlagsúlyú.
 
„Akkor a legízletesebb, amikor a dér megcsípte, s a cukortartalma magas”.
 
Héja ezüstszürke, húsa okkersárga. Jól tárolható, egészen tavaszig. Ellenáll a tárolási betegségeknek, rothadásra nem hajlamos.
 
forrás:agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu, Kommunikáció
 

Kapcsolódó cikkek

A növényi alapú étrend totálisan felforgatja az élelmiszeripart, és egyre több követőre talál

2023. február 27. 10:26
A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása soha nem látott ütemben növekszik. De hogyan nevezzük a húspótló élelmiszereket?
 
A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, és még a fenntartható élelmiszerellátási lánc kialakításához is hozzájárul.
 
Bánáti Diána és Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének kutatói arra keresték a választ a független vizsgálólaboratóriumokat működtető Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb tudományos cikkében, hogy a szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek mely egyéb, széles körben, laikusok számára is használatos elnevezésekkel illethetők.

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

2022. december 01. 10:05
Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.