Jó szezont zártak a nagydobosi sütőtök termesztők
2023. október 05. 14:52
A szeptemberi meleg és az éjszakai hűvösebb idő sokat segített abban, hogy a híres nagydobosi sütőtökről el lehessen mondani: csodálatos év áll mögötte, sőt soha nem volt még ilyen jó minőségű termése, mint az idén. A minőség tehát kifogástalan, ami a térségben azért is döntő, mert nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség.
Egy átlagos időjárású esztendőben az összes termés ötven százalékánál már minőségi tökről lehet beszélni, ami most 2023-ban nyolcvan százalékra ment fel – írják a Növényvédőszer.hu portálon.
A minőség egyik jellemzője az édességben rejlik, de ez csak egy tulajdonsága annak, ami azzá teszi a tököt, ami. A másik fontos tulajdonság a kevés víztartalom, amelyhez kell egy kiforrott termeléstechnológia, valamint a jó talaj, a tápanyag gazdálkodás, valamint egy szigorú válogatás. Csak direkt eszközökkel és tisztítva és íz garanciával árulják a tököt. A kincset érő nagydobosi sütőtök egyik országszerte ismert termesztője Filep László, aki a kiváló genetikai értékekkel rendelkező sütőtököt úgy igyekszik tovább menteni, hogy Nyírparasznyán gazdákat vont be a termesztésbe, sőt Szabó János polgármesterrel az ehhez szükséges logisztikai központot is kialakították, amely a feldolgozás és az értékesítés helyszíne volt már ebben a szezonban.

Más közösségeket is érdemes bevonni a termeltetésbe. Ezt hangoztatta Filep László, aki szerint az utódlás kérdése – más területekhez hasonlóan – itt is jelentkezik. Ezt felismerve két út maradt: vagy felszámolódik minden magától, vagy pedig szélesebb alapokra helyeződik minden. Ez utóbbit választották és a folyamatosan bővülő minőségi piacot másokkal együttműködve már ki tudják szolgálni.
– Nyírparasznya önkormányzata amolyan bázisa lenne a sütőtök feldolgozásának és értékesítésének, a környező gazdák közül egyelőre csak néhányat sikerült bevonni. Az integráció húsz hektáros, amelyben 12 gazdálkodó vesz részt, a tervek között minél több nyírparasznyai és nagydobosi gazda legyen bevonva a programba – összegezte Filep László.
A legrégebbi magyar sütőtök fajta egyébként hosszú tenyészidejű, középerős indájú. Hatalmasra megnő, tökéletes talajtakaró és gyomelnyomó. Homokos talajon és kevés vízzel is nevelhető. Igazán nagy és édes a szerves trágya használatával lesz. A tápanyagok közül elsősorban a kálium határozza meg a cukortartalmát, ezért érdemes a fermentált bio trágyát tenni alá fészekbe, mert annak emelt káliumtartalma van. Termése lapított gömb, 6-10 kg átlagsúlyú.
„Akkor a legízletesebb, amikor a dér megcsípte, s a cukortartalma magas”.
Héja ezüstszürke, húsa okkersárga. Jól tárolható, egészen tavaszig. Ellenáll a tárolási betegségeknek, rothadásra nem hajlamos.
forrás:agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu, Kommunikáció
Kapcsolódó cikkek
Újabb fejlesztési hullám várható a kertészeti ágazatban
2024. szeptember 09. 15:57
Gyümölcs, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvény telepítésének támogatására szeptembertől 10-től; a kertészeti üvegházak, hűtőházak, zöldség- és burgonyatárolók fejlesztéséhez és a kapcsolódó post-harvest fejlesztések támogatására pedig szeptember 24-től nyújthatók be a támogatási kérelmek – mondta Feldman Zsolt szept. 6.-án pénteken Szentesen, a XIII. Magyar Paprika Napján.
Csillagfürttel dúsított kenyeret gyártanak Ausztráliában
2024. április 23. 14:22
Magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik.
A sütőipar világszerte különböző adalékokkal igyekszik a kényér tápértékét, eltarthatóságát, ízét és nem utolsósorban előállítási költségeit javítani. A graincentral.com hírportál tájékoztatása szerint, Nyugat-Ausztráliában a Wide Open Agriculture (WOA) vállalat kísérleteket végzett csillagfürttel dúsított kenyér készítésével és piacra dobásával.

