Jó szezont zártak a nagydobosi sütőtök termesztők

2023. október 05. 14:52
A szeptemberi meleg és az éjszakai hűvösebb idő sokat segített abban, hogy a híres nagydobosi sütőtökről el lehessen mondani: csodálatos év áll mögötte, sőt soha nem volt még ilyen jó minőségű termése, mint az idén. A minőség tehát kifogástalan, ami a térségben azért is döntő, mert nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség. 
 
Jó szezont zártak a nagydobosi sütőtök termesztők
Egy átlagos időjárású esztendőben az összes termés ötven százalékánál már minőségi tökről lehet beszélni, ami most 2023-ban nyolcvan százalékra ment fel – írják a Növényvédőszer.hu portálon.
 
A minőség egyik jellemzője az édességben rejlik, de ez csak egy tulajdonsága annak, ami azzá teszi a tököt, ami. A másik fontos tulajdonság a kevés víztartalom, amelyhez kell egy kiforrott termeléstechnológia, valamint a jó talaj, a tápanyag gazdálkodás, valamint egy szigorú válogatás. Csak direkt eszközökkel és tisztítva és íz garanciával árulják a tököt. A kincset érő nagydobosi sütőtök egyik országszerte ismert termesztője Filep László, aki a kiváló genetikai értékekkel rendelkező sütőtököt úgy igyekszik tovább menteni, hogy Nyírparasznyán gazdákat vont be a termesztésbe, sőt Szabó János polgármesterrel az ehhez szükséges logisztikai központot is kialakították, amely a feldolgozás és az értékesítés helyszíne volt már ebben a szezonban.
Más közösségeket is érdemes bevonni a termeltetésbe. Ezt hangoztatta Filep László, aki szerint az utódlás kérdése – más területekhez hasonlóan – itt is jelentkezik. Ezt felismerve két út maradt: vagy felszámolódik minden magától, vagy pedig szélesebb alapokra helyeződik minden. Ez utóbbit választották és a folyamatosan bővülő minőségi piacot másokkal együttműködve már ki tudják szolgálni.
 
– Nyírparasznya önkormányzata amolyan bázisa lenne a sütőtök feldolgozásának és értékesítésének, a környező gazdák közül egyelőre csak néhányat sikerült bevonni. Az integráció húsz hektáros, amelyben 12 gazdálkodó vesz részt, a tervek között minél több nyírparasznyai és nagydobosi gazda legyen bevonva a programba – összegezte Filep László.
 
A legrégebbi magyar sütőtök fajta egyébként hosszú tenyészidejű, középerős indájú. Hatalmasra megnő, tökéletes talajtakaró és gyomelnyomó. Homokos talajon és kevés vízzel is nevelhető. Igazán nagy és édes a szerves trágya használatával lesz. A tápanyagok közül elsősorban a kálium határozza meg a cukortartalmát, ezért érdemes a fermentált bio trágyát tenni alá fészekbe, mert annak emelt káliumtartalma van. Termése lapított gömb, 6-10 kg átlagsúlyú.
 
„Akkor a legízletesebb, amikor a dér megcsípte, s a cukortartalma magas”.
 
Héja ezüstszürke, húsa okkersárga. Jól tárolható, egészen tavaszig. Ellenáll a tárolási betegségeknek, rothadásra nem hajlamos.
 
forrás:agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu, Kommunikáció
 

Kapcsolódó cikkek

Sikeres lengyel gyümölcsfeldolgozás

2023. november 08. 20:26
A lengyel gyümölcsfeldolgozás technológiai színvonala és termelékenysége európai szintű, mintegy 90%-os részesedéssel Lengyelország az EU legnagyobb gyümölcslégyártója.

Magyarország lelke a vidék

2024. március 01. 13:44
A 2010 előtti, zömmel alapanyagtermelő országból mára a precíziós gazdálkodást, a digitalizációt is alkalmazó, egészséges, biztonságos, kiváló minőségű élelmiszert előállító mezőgazdasággal rendelkező országgá váltunk - kezdte előadását Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében rendezett országjáráson, Tiszaszentimrén.