Jó üzlet? Közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete

2024. december 10. 15:52
Az ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga.
Jó üzlet? Közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt szervezetünk egészséges működéséhez is hozzájárul a fogyasztása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban ma már több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel a gazdálkodók.
Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát | Sokszínű vidék
 
A mák a magyar gasztronómiában hagyományosan fontos szerepet tölt be, elsősorban különböző édességek, desszertek fő alapanyaga. Az év végi ünnepek kapcsán különös jelentőséget kap, hiszen a karácsonyi bejgli sokak számára elképzelhetetlen lenne gazdag máktöltelék nélkül.
Gyakran veszel mákot? Jó, ha tisztában vagy vele, mi derült ki róla
fotó: Getty Images
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete, ezzel az EU csatlakozás óta közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete. Ennek oka elsősorban a mák rendkívül sokrétű hasznosítása élelmiszer- és gyógyszeripari-, illetve virágkötészeti alapanyagként.
mák
A mák nemcsak desszertjeink alapanyaga, hanem a szervezetünk egészséges működéséhez is hozzájárul – fotó: pixabay.com
 
A máktermesztés az EU-ban szigorúan szabályozott. Ennek megfelelően saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával. Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött.
 
A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik, kevesen tudják, hogy emellett a mákszemek ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó, számos, a szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak.
 
Magas a kalcium- és a vastartalma, emellett a foszfor is erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz.
 
A mákot ezért nem csak ételek alapanyagaként, hanem akár étrend-kiegészítőként is fogyaszthatjuk: a ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasszunk belőle.
 
A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége, ahová például a pipacs is tartozik, mérsékelt és hideg égövi növény.
Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák - Trade  magazin
Fotó: Pixabay
 
A mák gasztronómiai felhasználása és egészségvédő hatása mellet a magas alkaloid tartamú mákfajták számos gyógyszer alapanyagai is egyben. A gyógyszeripar elsősorban a máktok szárított tejnedvét használja fel, amely gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban, tebainban és papaverinben.
 
A máktokból kinyert tejnedvből előállított alkaloidok elsősorban fájdalomcsillapító és görcsoldó hatásúak. Ennek megfelelően számos gyógyszeripari készítmény tartalmazza hatóanyagként a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint – olvasható a NAK közleményében.
 
Indexkép: pixabay.com
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az európai termés fele hazánkból származik, itthon mégsem fogy ez a zöldség

2023. október 18. 16:26
Jó a termés, de nagy a bizonytalanság az árakkal kapcsolatban.
 
A nyári öntözés, valamint az augusztusi és szeptemberi komoly esőzések csodát tettek a tormával, ezért kimondottan jó lett a termés, amelyet szinte teljes egészében külföldön értékesítünk, főként Németországba, Lengyelországba és a Baltikumba adjuk el – írja a novenyvedoszer.hu
 

Ukrajna rekordmennyiségű fagyasztott málnát exportált 2022-ben

2023. február 03. 13:18
Az ukrán bogyós gyümölcs termelők 2022-ben a korábbi rekordot megdöntve növelni tudták a fagyasztott málna exportját. Ez különösen elképesztő, ha figyelembe vesszük az orosz háború miatti rendkívül nehéz körülményeket, Ukrajna egyes területeinek megszállását, a munkaerőhiányt, a nagyon drága és nehéz logisztikát, valamint a rendszeres orosz támadásokat polgári infrastruktúra ellen, különösen az energiatermelő és -elosztó rendszerek ellen.
 
A naptári év végén a fagyasztott málna ukrajnai exportja elérte a 40 000 tonnát, ami 20%-os növekedést jelent a 2021-ben felállított korábbi rekordhoz képest. Ez tükrözi az Ukrajnában gyorsan növekvő fagyasztási kapacitást, valamint a termesztett málna termelésének és minőségének növekedését.