Kevesebb tejtermék fogy, nő az import, sok a megtévesztő áru

2024. május 17. 14:40
Az elmúlt években alaposan átalakultak a tejfogyasztási szokásaink. Ennek kapcsán nem árt szem előtt tartani: nem minden tej, amit annak hívnak.
Kevesebb tejtermék fogy, nő az import, sok a megtévesztő áru
Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a változó fogyasztói szokások követése és a fogyasztók megtévesztésének megakadályozása érdekében az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vásárlói tudatformálásra, különös tekintettel a növényi alapanyagból előállított utánzatokra. Fontos lenne továbbá az is, hogy a növényi alapú termékek reklámozása kapcsán az illetékes hatóságok fel tudjanak lépni a szakember szerint minimum etikátlan reklámok ellen.
A növényi tejek és a kávé - Caffé Service
Az Európai Unió Bírósága a C-422/16. számú ügyben hozott ítéletében (2017. június) ugyanis – mint az Harcz Zoltán hírportálunkhoz eljuttatott tájékoztató leveléből kiderül – kimondta, hogy a tisztán növényi termékek főszabály szerint nem hozhatók kereskedelmi forgalomba olyan megjelölésekkel, mint a „tej", „tejszín", „vaj", „sajt" vagy „joghurt", amely megjelöléseket az uniós jog az állati eredetű termékekre tart fenn. Az ítélet nem vonatkozik az alábbi termékekre: vajretek, gyümölcssajt (birsalmasajt), disznósajt, hússajt, fejsajt, haltej, kakaóvaj, kókusztej, mogyoróvaj, vajbab és vajkörte. Az EU Bíróság megállapítása a reklámozás minden formájára érvényes. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az idézett ítélet közzététele óta számos esetben élt forgalmazók, gyártók, webáruházak esetében bejelentéssel a növényi termékek helytelen, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas megnevezése tárgyában az illetékes hatósághoz, amely bejelentéseket a NÉBIH rendre bizonyítottnak találta és a jogsértés megállapítása mellett a megfelelő szankciókat alkalmazta.
Kávé növényi tejjel: amit tudni kell róla! - KAVEARUHAZ.HU
A tisztán növényi termékek főszabály szerint nem hozhatók kereskedelmi forgalomba olyan megjelölésekkel, mint a „tej", „tejszín", „vaj", „sajt" vagy „joghurt" – forrás: Pixabay
 
Fontos lenne továbbá, hogy a döntéshozók kivezessenek egyes átmenetinek szánt kereskedelempolitikai eszközöket. Nem segíti ugyanis a tejipar munkáját a nettó beszerzési ár alatti értékesítés lehetősége, de visszaveti a hazai sajtfeldolgozást az is, hogy az árfigyelő oldalon előkelő helyen szerepelnek a gyakran dömpingáras import félkemény sajttömbök. Annak is meg kellene találni az okát, hogy a hazai gyártású dobozos UHT tejek helyett miért kerülnek vissza a polcokra növekvő mennyiségben import dobozos tejek.
Megjelent a piacon az olcsó külföldi dobozos tej és félkemény sajt
Mindez azért is lenne fontos, mert a tej és tejtermékek fogyasztása a magas infláció miatt tavaly rendkívül visszaesett. Az infláció a tej és tejtermékeket sem kímélte és szokatlan európai tendenciákat vont maga után: a fogyasztók egyre inkább a saját márkás, olcsóbb termékek, nagyobb kiszerelések, továbbá a biotól a normál tejtermékek felé fordultak inkább.
Házi tej 1 liter
A tejtermékek hazai feldolgozók általi belföldi értékesítésére vonatkozó AKI statisztika szerint tavaly a főbb tejtermékek közül csupán a hatósági árral érintett 2,8% UHT tej és a natúr joghurt értékesítése növekedett, míg a trappista sajtnál az előző évi, kis mértékben emelkedett értékesítési szintet sikerült megtartani. Egyes tejtermék-kategóriákban ugyanakkor 2022-ről 2023-ra jelentősen csökkent a tejfeldolgozók belföldi értékesítése (vaj -9%: vajkrém: -14%, tehéntúró: -6%, ömlesztett sajt -11%, tejföl -5%).
Minden, amit tudnod kell a tejtermékek fogyasztásáról
A tavalyi évben jelentős mértékben, 13 százalékkal nőtt a sajtimport, a két fő beszállító Németország és Lengyelország. Negyvenöt százalék fölött nőtt a dobozos tejimportunk is, ezek a tejek Csehországból és Szlovákiából érkeznek. Idén az év első hónapjaiban folytatódtak a kedvezőtlen tendenciák, a sajtimport 18%-kal, a fogyasztói tejimport 32%-kal nőtt – zárta mondandóját Harcz Zoltán.
 
Forrás: OtpAgrár

Kapcsolódó cikkek

A Nestlé új technológiája csökkenti bizonyos összetevők természetes cukortartalmát

2023. augusztus 22. 17:54
A Nestlé olyan, különböző termékkategóriákban alkalmazható, sokoldalú és költséghatékony cukorcsökkentési technológiát vezetett be, amelynek a természetes cukortartalom-csökkentés mellett számos más előnyét is érdemes kiemelni. A technológia az összcukortartalom csökkentése mellett alacsony laktóztartalmú és sovány tej alapú termékek előállítására is használható.

Ne felejtsd el, hogy mindjárt itt a diófa metszésének ideje!

2023. augusztus 17. 15:47
A diófánál életbevágóan fontos, hogy betartsd a metszésével járó szabályokat!
 
A diófa minden kert ékessége. Nem véletlen, hogy amikor gyermek születik, a család el szokott ültetni egy diófát a kertben. A fa pedig együtt cseperedik a gyermekkel és végig kíséri élete folyamán, árnyat nyújtva a játékhoz és az olvasáshoz, ágakat kínálva a mászáshoz, látványt kínálva a szép gondolatokhoz.