Jön a szintetikus cukor?
2024. március 04. 17:45
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.
Ennek a technológiának a finomítása és elterjesztése hatalmas területeket szabadíthat fel élelmiszernövények termesztésére, bár a szintetikus cukor nem egyhamar (az első években biztosan nem) lesz képes fedezni az ipari (üzemanyag és vegyipari célú) globális cukorhasznosítás évente több mint 170 millió tonnás igényeit.
Az eljárás mindenképpen csökkenti azonban a világban jelenleg felhasznált öntözővíz, műtrágyák és növényvédő szerek mennyiségét, illetve az időjárás kedvezőtlen hatásait.
A cikk nem közöl adatokat a szintetikusan előállítható cukor termelési költségeiről.
A cukorrépa, illetve cukornád művelési, árumozgatási és feldolgozási költségeit figyelembe véve azonban biztosra vehető, hogy az előbb-utóbb versenyképes lesz a növényi alapon történő cukortermeléssel.
A legnagyobb előnyt viszont az jelentheti, hogy az új módszerrel a cukor bárhol a világban és bármikor – éspedig a nád- vagy répacukorhoz viszonyítva sokkal rövidebb idő alatt – előállítható és tulajdonképpen az időszakos hiányok kiegyenlítésére is felhasználható lesz.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Tojáskínálat: sokféle minőség, nagy különbség az árakban
2024. március 26. 14:21
Bőséges lesz az idei tojáskínálat a boltokban, de a széles választék, valamint a nagy forgalmú üzletekre vonatkozó árképzési szabályok miatt az árakban is nagy különbségek lehetnek a vásárlás helye szerint.
Miért nincs biotermék a hazai piacokon?
2024. december 18. 21:08
A szakemberek nem találtak biotermékeket a piacokon.

