Jön a szintetikus cukor?
2024. március 04. 17:45
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.

Ennek a technológiának a finomítása és elterjesztése hatalmas területeket szabadíthat fel élelmiszernövények termesztésére, bár a szintetikus cukor nem egyhamar (az első években biztosan nem) lesz képes fedezni az ipari (üzemanyag és vegyipari célú) globális cukorhasznosítás évente több mint 170 millió tonnás igényeit.
Az eljárás mindenképpen csökkenti azonban a világban jelenleg felhasznált öntözővíz, műtrágyák és növényvédő szerek mennyiségét, illetve az időjárás kedvezőtlen hatásait.
A cikk nem közöl adatokat a szintetikusan előállítható cukor termelési költségeiről.
A cukorrépa, illetve cukornád művelési, árumozgatási és feldolgozási költségeit figyelembe véve azonban biztosra vehető, hogy az előbb-utóbb versenyképes lesz a növényi alapon történő cukortermeléssel.
A legnagyobb előnyt viszont az jelentheti, hogy az új módszerrel a cukor bárhol a világban és bármikor – éspedig a nád- vagy répacukorhoz viszonyítva sokkal rövidebb idő alatt – előállítható és tulajdonképpen az időszakos hiányok kiegyenlítésére is felhasználható lesz.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák
2023. március 31. 10:57
Nem tudják eladni senkinek.
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu
Nehéz helyzetben a gazdák
A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.
115 százalékkal drágult a sertészsír
2023. január 16. 10:19
Egyetlen év alatt 115 százalékkal drágult a sertészsír a KSH friss adatai szerint. Eközben a fehér kenyér átlagára 100 százalékkal, kilónként 900 forintra emelkedett.
Raskó György agrárközgazdász szerint a szegényebbek jobban megérzik az inflációt, mint a tehetősebbek. A szakértő hozzátette, hogy a sertéságazat az áremeléssel az árstop miatti veszteségeit hárítja át a vásárlókra. A zsírolvasztás különösen energiaigényes, a gyártók a korábbi többszörösét kénytelenek fizetni a gázért. Raskó György szerint a sertéscomb árának befagyasztása okozott árrobbanást – írja az RTL.