Miért nincs biotermék a hazai piacokon?

2024. december 18. 21:08
A szakemberek nem találtak biotermékeket a piacokon.
Miért nincs biotermék a hazai piacokon?
Növényvédelmi szakmérnökök járták be Somogy három legnagyobb piacát: a siófoki vásárcsarnokot, a fonyódi piacot és a kaposvári Nagypiacot, és az ott dolgozókkal beszélgettek a biotermékekről. A három piac egyikén sem találtak biogazdálkodásból származó jegyzett, illetve hivatalos jellel ellátott bioterméket. Később kiderült, hogy országosan is igen kevés a piacokon megjelenő, eladásra szánt bioáru.
 
Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnök, a növényorvosi kamara tagja elmondta, bár természetes igényünk, hogy szervezetünkbe minél kevesebb szintetikus, veszélyes szer kerüljön, még sincs bioáru a piacon; ennek oka a kereskedők, valamint a szakemberek elmondása szerint bonyolult és rendkívül összetett.
 
Egyes vélemények szerint a minősítő szervezetek részéről a termelők számára túlzottan szigorú technológiai előírások vannak a biotermesztést illetően. A termesztés fokozottan kézimunkaerő-igényes, ami napjainkban egyre fogyatkozik. A túlzottan magas piaci árak miatt a vásárlók többsége mellőzi a biotermékeket. Komposzttal vagy szerves trágyával nem lehet pótolni teljes mértékben a műtrágyák hatását, és a súlyos rovarkártétel vagy gombafertőzés, illetve a gyomosodás megakadályozására sem lehet hatékony növényvédő szereket alkalmazni – tette hozzá.
 
- A piaci árusok szerint a biotermékek döntő többsége nem piacos, vagyis nem elég szép – állapította meg Tóth István. – Ugyanis a vevő elsősorban „szemmel vásárol", s ha a terméken a legcsekélyebb elváltozás látható, rágásnyom, szívásnyom, kórokozó okozta legkisebb elszínesedő folt, nem teszi a terméket a kosarába.
 
Nagy valószínűséggel a biotermelés csak kisebb parcellákon, házikertekben, háztáji területeken végezhető, főleg saját fogyasztásra. Természetesen vannak nagyüzemek, melyek folytatnak zöldség-gyümölcs biotermesztést, de nagy mennyiségben történő termék-előállításban szerepük nem jelentős, fogalmazott. Fontos megállapítás az is, hogy ugyanazon növény termésátlaga biogazdálkodásban 50 százalékos a hagyományos, integrált termesztést alkalmazókkal összehasonlítva, mondta Tóth István.
 
Forrás: sonline.hu/agroinform.hu
 
Indexkép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

Érik a hazai szamóca

2024. április 25. 14:12
A hazai szamócaszezon áprilistól júniusig tart.
 
A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret – írja közös közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

Érdekességek az aszalt szilváról

2023. október 10. 17:58
Az aszalt szilva finom, és nagyon egészséges módja annak, hogy sokat tegyünk az egészségünkért.
 
A szilva igazán finom és nagyon egészséges, azonban csak korlátozott ideig áll rendelkezésünkre. De asztalt formában akár évekig is elállhat, ráadásul aszalt szilvaként is nagyon finom és nagyon hasznos a fogyasztása. Habár első körben mindenkinek a székrekedés elleni hatása jut eszébe, ez a finomság ennél jóval többet is tud tenni értünk.