Július 1-től jelentős élelmiszerdrágulás jöhet a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása miatt

2023. június 06. 15:18
A Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége egyeztetést javasol a kormányzat és a gyártók érdekképviseleti szervei között.
 
A szervezet állítása szerint jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása.
Július 1-től jelentős élelmiszerdrágulás jöhet a hulladékgazdálkodási rendszer átalakítása miatt
A megállapított díjak nagy érvágást jelentenek majd a gyártók számára
Egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR). Erre azért van szükség, mert az elmúlt években a termékekkel, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatban is sürgetővé vált a környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése.
 
Hazánkban 2023. július 1-től a MOL által működtetett koncessziós társaság fogja kollektívan teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében.
 
Az élelmiszergyártók folyamatosan jelezték a hazai jogalkotók számára a koncessziós tervekkel kapcsolatos aggályaikat.
 
A félelmeik nem voltak alaptalanok, máris kiderült, hogy a megállapított díjak nagy érvágást jelentenek majd a számukra július 1-től: az eddig az erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a többszörösét – háromszorosát, ötszörösét, egyes esetekben akár tízszeresét kell majd fizetniük az egyes csomagolóanyagok után.
 
A gyártók önköltségeinek növekedése összetett
Mivel a díjtételek kialakításába a gyártókat képviselő szakmai szervezeteket sem vonták be, így nem tudják azt sem, hogy mi alapján kerültek meghatározásra, azaz az sem látható, hogy az az Európai uniós irányelv érvényesül-e ami szerint csak a tényleges, indokolt költségeket tartalmazhatná a díj.
 
A gyártók önköltségeinek növekedése összetett, ugyanis nem csak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek csomagolására kell magasabb díjat fizetniük, hanem magasabb költségek rakódnak a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére.
karton
Ezt a költségemelkedést a gyártók kénytelenek lesznek majd az élelmiszerek átadási árában érvényesíteni, amit a kiskereskedők – a saját megnövekedett terheik miatt – szintén kénytelenek lehetnek áthárítani a fogyasztók felé.
 
A bevezetendő magas díjak miatt az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-től
A hazai élelmiszerpiacra ez az újabb költségnövekedés további negatív hatást gyakorolhat, még jobban növelve az ársapkák és a kötelező akciózás kártékony piactorzító hatásait.
 
A FÉSZ meggyőződése, hogy annak érdekében, hogy megakadályozható legyen az élelmiszerárak további emelkedése, valamint biztosítani lehessen a hazai élelmiszeripari vállalkozások talpon maradását és versenyképességét, a díjak auditált felülvizsgálatára és jelentős csökkentésére van szükség. A szövetség ezért egyeztetést javasol a kormányzat és a gyártók érdekképviseleti szervei között.
 
forrás: infostart.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.

Fémdarabok lehetnek a kekszben: meg ne edd, ha vettél belőle, vidd vissza azonnal!

2024. augusztus 30. 14:15
Fémdarabkák lehetnek egy Németországból behozott kekszben, nagyon fontos, hogy senki se egyen belőle.