Június 7: Az élelmiszerbiztonság Világnap

2019. június 05. 07:49
A magyar emberek számára az egészségügy után az élelmiszerbiztonság a második legfontosabb kérdés.

Első alkalommal tartják meg az Élelmiszerbiztonsági Világnapot, melynek fő üzenete, hogy az élelmiszerlánc egy felelősségi láncolat is, ugyanis egy biztonságos termék is okozhat megbetegedést, ha nem megfelelően bánunk vele. Éppen ezért ez a terület kiemelt a kormány számára - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

 
fotó: haccp-abc.hu

A reprezentatív közvélemény-kutatások eredményei immár évek óta rendszeresen azt mutatják, hogy

a magyar emberek számára az egészségügy után az élelmiszerbiztonság a második legfontosabb kérdés.

Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a legfőbb prioritások között kezeljük, gondot fordítsunk folyamatos megóvására, egyúttal fejlesztésére.

Az államtitkár ismertette: az élelmiszerlánc-biztonság területén az egyik legjelentősebb mérföldkő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2012-es megalakítása volt. Ugyanebben az évben jött létre a Kiemelt Ügyek Igazgatósága, mely azóta több mint 3600 ellenőrzést végzett. Tevékenység korlátozására 218 esetben került sor, míg a forgalomból kivont terméktételek mennyisége meghaladja a 15 ezer tonnát. Több mint 1280 esetben szabtak ki bírságot, amelynek összértéke több mint 1,6 milliárd forint.

 Emellett bevezettük az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, melynek felhasználásából a Nébih többek között folyamatosan fejleszti országos, akkreditált laboratóriumi hálózatát. Ez hozzájárul mind a hatósági, mind a vállalkozások által megrendelt vizsgálatok gyors és precíz elvégzéséhez, ezzel együtt a hatósági rendszer nemzetközi színvonalának megőrzéséhez és további emeléséhez – emlékeztetett Zsigó Róbert.

 Az agártárca államtitkára hangsúlyozta: a Kormány 2013-ban elfogadta az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiát. Ebben fogalmaztuk meg először az élénk közkapcsolati rendszer kialakítását, a nyitott, edukatív és tudatos kommunikáció fontosságát, hiszen

az élelmiszerlánc-biztonság fenntartásában a felkészült vállalkozások és a szigorú, következetes hatóság mellett kulcsszerepe van a tudatos vásárlóknak is.

A tudásmegosztás biztosítása érdekében a Nébih elsősorban önerőből, részben EU-s pályázatokból több mint fél tucat szemléletformáló kampányt folytat jelenleg is.

 Az első Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából elkészült egy szemléletformáló videó, mely a kockázatmegelőzés fontosságát hangsúlyozza. A kisfilm emellett arra  is felhívja a figyelmet, hogy

a kórokozók szabad szemmel nem láthatóak, a tisztának tűnő felületeken is jelen lehetnek, így a helyes higiéniai gyakorlatok betartásával megelőzhető a megbetegedés.

Szintén a világnap alkalmából készült a Vásárolj okosan! című kiadvány, melynek fő üzenete, hogy az élelmiszerekkel való első találkozásunkkor, a vásárláskor maguk a vásárlók is sokat tehetnek az élelmiszer-biztonságért. A kisokos ismerteti az élelmiszerek eladásának helyes feltételeit, ami magában foglalja a kihelyezés, a csomagolás, a tárolás, a nyomon követés és a kiszolgálás alapvető szabályait.

 Az Agrárminisztérium és a Nébih célja, hogy az élelmiszerlánc minden területén, annak minden szereplője számára biztonságot és, ha kell, segítséget nyújtson. Az elmúlt évek eredményei, a Világnap alkalmából készített tájékoztatók és a felvázolt jövőbeni tervek egyaránt e célt szolgálják.

agrotrend.hu / AM

 

Kapcsolódó cikkek

Uniós oltalmat kapott a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajt

2020. április 21. 08:13
Az Európai Bizottság a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot – elsőként a magyar sajtok közül – a mai nappal bejegyezte, mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést. Az uniós oltalom iránti kérelmet a Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete nyújtotta be 2016 áprilisában az Agrárminisztériumhoz.

Ez fájni fog a magyar családoknak: durván emelkedik a hús ára a hazai boltokban

2022. május 13. 09:21
A magyar háztartásokban a baromfi- és a sertéshús fogy leginkább, nem csoda, hiszen hagyományos, népi receptjeink fontos alapanyagának számítanak. Viszont az árak tovább emelkednek, és az emelkedésnek több oka is van: a világon mindenhol évtizedes csúcsokat dönt az infláció - az elszálló globális energia- és élelmiszerárak miatt, amelyek elsősorban a háború miatt nőnek -, másrészt vannak belső hatások is. Cikkünkben most megnéztük, hogyan alakult az egyes állatállományok száma, illetve megnéztük azt is, milyen húst fogyasztanak többségében a magyarok. Sőt, annak is utánajártunk, mennyibe kerülnek ezek a húsok a nagyobb élelmiszerláncoknál.