Karácsony előtt tonnaszámra fogy a ponty

2024. december 12. 19:26
A halak 60 százaléka ilyenkor kerül a vásárlók kosarába.
Karácsony előtt tonnaszámra fogy a ponty
Javában tart a karácsony előtti nagyüzem a hortobágyi halgazdaságban: naponta több tíz mázsa halat szállítanak az üzletekbe, de az ünnephez közeledve ez eléri a napi száz mázsát is – közölte a társaság vezérigazgatója december 11.-én,  szerdán az MTI-vel.
 
Simon Károly tájékoztatása szerint az ország legnagyobb pontytermelő gazdasága évente 1500 tonna pontyot értékesít, a halak 60 százaléka decemberben kerül a vásárlók kosarába.
 
Az élő halakat telelőtavaikból, a konyhakész termékeket saját feldolgozó üzemükből szállítják az áruházláncokba, a piacokra és a saját bolthálózatukba.
ponty
Az 1500 tonna ponty nagyobb részét belföldön értékesítik, kisebb mennyiséget Romániába exportálnak – fotó: Hortobágyi Halgazdaság Zrt./Facebook
 
A 108 éves, 100 százalékban magyar állami tulajdonú halgazdaság 5000 hektáron gazdálkodik, ebből 3000 hektár a tófelület, 44 tóban nevelik a halakat.
 
A gazdaság 120 embert foglalkoztat, tavalyi árbevétele 1,450 milliárd forint volt, idei bevételi terv 1,5 milliárd forint – ismertette a vezérigazgató.
 
Hozzátette, hogy a múlt évet több mint 100 millió forintos eredménnyel zárták, és hasonlóra számítanak az idén is.
 
Simon Károly elmondta azt is, hogy két éve nem emelték áraikat, a hortobágyi élő ponty kilóját 1899, a szürke harcsáét 4000 forintért adják.
 
Hozzátette: az 1500 tonna ponty nagyobb részét belföldön értékesítik, kisebb mennyiséget Romániába exportálnak.
 
A vezérigazgató azt mondta, bár az utóbbi években kissé nőtt a halfogyasztás Magyarországon, az egy főre eső évi 6,5 kilogrammos hazai átlagfogyasztás még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.
 
Indexkép: pixabay.com
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A túró kedvező élettani hatásai kiemelkedők

2024. június 24. 13:35
Egészségünk megóvása érdekében egyes szakemberek napi fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék bevitelét ajánlják. Érdemes a túrót beillesztened az étrendedbe, hiszen minden szempontból kitűnő választás.

Kampány indult a fenntartható európai bor, paradicsom és a juh- és kecskesajt fogyasztásának népszerűsítésére

2022. december 16. 11:25
A bor, a juh- és kecskesajt és a paradicsom meghatározzák az európai embereket, nem pusztán a velük kapcsolatban kialakult fogyasztási szokások, hanem a teljes előállítási folyamatuk miatt is.