Karalábé: egy zöldség, amely több figyelmet érdemel

2023. május 04. 14:14
Finom, egészséges, ropogós és sütni is lehet, de akkor miért nem fogyasztjuk rendszeresen? A karalábé kétségtelenül az egyik legegészségesebb, legfinomabb és legsokoldalúbb zöldség.
A karalábé, mely a keresztesvirágúak családjába tartozik, a karfiol, a káposzta és a brokkoli mellett a legegészségesebb zöldségek közé tartozik. Íme, néhány ok, amiért érdemes elkezdenünk beiktatni ezt az ok nélkül mellőzött zöldséget az étrendünkbe.
Karalábé: egy zöldség, amely több figyelmet érdemel
Tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal: A karalábé alacsony kalóriatartalmú, de hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között C-vitamint (egy fél karalábé az ajánlott napi bevitel 50%-át tartalmazza), B6-vitamint, kalciumot és káliumot.
Emellett a karalábé nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (egységenként körülbelül négy gramm rostot), ami többek között hozzájárulhat a jóllakottság érzéséhez.
 
Jó a fogyókúrához: A karalábé adagonként (nagyjából 75 gramm) mindössze 36 kalóriát tartalmaz, élelmi rostokban gazdag, és sütés után a burgonyához hasonló állagú. Ez teszi ízletes és laktató étellé mindenki számára, aki fogyni szeretne.
Magas rosttartalma segítheti az emésztést, megelőzheti a székrekedést, és a hasfájást, valamint a puffadásérzetet is.
Segít megelőzni a krónikus betegségeket: A rákkutatás szakértői szerint a karalábé fogyasztása segíthet megállítani a rákos sejtek növekedését a mellben, a tüdőben, a májban és más szervekben is. Így segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.
 
A karalábé frissen és főzve is fogyasztható. Zöld levelei karotinoidokat tartalmaznak, amelyek antioxidánsként működnek, és segíthetnek megelőzni a betegségeket.
 
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát: A karalábé glükozinolátok és izotiocianátok nevű növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek főként a keresztesvirágú zöldségekben találhatók.
 
A magas glükozinolátbevitel összefügg a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, mivel segíthet az erek tágításában és a gyulladás csökkentésében.
 
Az izotiocianátok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozhatják a plakkok felhalmozódását az artériákban.
Egy hosszú távú, 1226 70 éves és idősebb nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a keresztesvirágzatú zöldségekben gazdag étrend a szívbetegségek 13%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt, a minden napi 10 grammos rostbevitel esetén.
 
Várandósoknak különösen ajánlott: A karalábé - különösen a levelei - folsavban is gazdagok, mely egy nagyon fontos tápanyag a várandós nők számára, mert segíthet megelőzni a születési rendellenességeket.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Érik a hazai szamóca

2024. április 25. 14:12
A hazai szamócaszezon áprilistól júniusig tart.
 
A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret – írja közös közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).

Két év alatt megtöbbszörözte az ALDI a magyar termelőknek adott megrendeléseinek értékét

2023. augusztus 24. 15:07
Több mint 50 milliárd forinttal növelte a magyar beszállítók felé irányuló megrendeléseit tavaly az Aldi, amely hozzájárul a hazai élelmiszer-feldolgozók eredményességéhez és összhangban van a kiskereskedelmi lánc korábbi vállalásaival is - hangzott el egy sajtóeseményen csütörtökön. A rendezvényen az Aldi megerősítette 2021-es ígéretét, és vállalta, hogy továbbra is magyar hús- és tejtermékekkel, valamint más kategóriákban is magyar beszállítóktól származó élelmiszerekkel látja el vásárlóit.