Karalábé: egy zöldség, amely több figyelmet érdemel

2023. május 04. 14:14
Finom, egészséges, ropogós és sütni is lehet, de akkor miért nem fogyasztjuk rendszeresen? A karalábé kétségtelenül az egyik legegészségesebb, legfinomabb és legsokoldalúbb zöldség.
A karalábé, mely a keresztesvirágúak családjába tartozik, a karfiol, a káposzta és a brokkoli mellett a legegészségesebb zöldségek közé tartozik. Íme, néhány ok, amiért érdemes elkezdenünk beiktatni ezt az ok nélkül mellőzött zöldséget az étrendünkbe.
Karalábé: egy zöldség, amely több figyelmet érdemel
Tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal: A karalábé alacsony kalóriatartalmú, de hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között C-vitamint (egy fél karalábé az ajánlott napi bevitel 50%-át tartalmazza), B6-vitamint, kalciumot és káliumot.
Emellett a karalábé nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (egységenként körülbelül négy gramm rostot), ami többek között hozzájárulhat a jóllakottság érzéséhez.
 
Jó a fogyókúrához: A karalábé adagonként (nagyjából 75 gramm) mindössze 36 kalóriát tartalmaz, élelmi rostokban gazdag, és sütés után a burgonyához hasonló állagú. Ez teszi ízletes és laktató étellé mindenki számára, aki fogyni szeretne.
Magas rosttartalma segítheti az emésztést, megelőzheti a székrekedést, és a hasfájást, valamint a puffadásérzetet is.
Segít megelőzni a krónikus betegségeket: A rákkutatás szakértői szerint a karalábé fogyasztása segíthet megállítani a rákos sejtek növekedését a mellben, a tüdőben, a májban és más szervekben is. Így segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.
 
A karalábé frissen és főzve is fogyasztható. Zöld levelei karotinoidokat tartalmaznak, amelyek antioxidánsként működnek, és segíthetnek megelőzni a betegségeket.
 
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát: A karalábé glükozinolátok és izotiocianátok nevű növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek főként a keresztesvirágú zöldségekben találhatók.
 
A magas glükozinolátbevitel összefügg a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, mivel segíthet az erek tágításában és a gyulladás csökkentésében.
 
Az izotiocianátok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozhatják a plakkok felhalmozódását az artériákban.
Egy hosszú távú, 1226 70 éves és idősebb nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a keresztesvirágzatú zöldségekben gazdag étrend a szívbetegségek 13%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt, a minden napi 10 grammos rostbevitel esetén.
 
Várandósoknak különösen ajánlott: A karalábé - különösen a levelei - folsavban is gazdagok, mely egy nagyon fontos tápanyag a várandós nők számára, mert segíthet megelőzni a születési rendellenességeket.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Párából jó minőségű ivóvizet előállító berendezést fejlesztett ki egy magyar cég

2023. november 14. 15:10
A levegő páratartalmából hatékonyan és fenntartható módon, jó minőségű ivóvizet előállító berendezést kifejlesztő magyar cég, a Clasman Kft. alapító-ügyvezetője volt a vendég Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának kedden megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető – írja az MTI.

Megduplázták a tehenek tejhozamát. Szárnyal az orosz tejipar?

2024. június 04. 12:28
Tejexport-statisztikát nem közölnek, de úgy tűnik, tényleg jelentős a változás.
 
A Szovjetunió széthullását követően Oroszországnak az évenkénti 30 millió tonna körüli belső tejfogyasztás 25-30 százalékát rendszeresen importból kellett pótolnia.