Karalábé: egy zöldség, amely több figyelmet érdemel
2023. május 04. 14:14
Finom, egészséges, ropogós és sütni is lehet, de akkor miért nem fogyasztjuk rendszeresen? A karalábé kétségtelenül az egyik legegészségesebb, legfinomabb és legsokoldalúbb zöldség.
A karalábé, mely a keresztesvirágúak családjába tartozik, a karfiol, a káposzta és a brokkoli mellett a legegészségesebb zöldségek közé tartozik. Íme, néhány ok, amiért érdemes elkezdenünk beiktatni ezt az ok nélkül mellőzött zöldséget az étrendünkbe.

Tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal: A karalábé alacsony kalóriatartalmú, de hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek között C-vitamint (egy fél karalábé az ajánlott napi bevitel 50%-át tartalmazza), B6-vitamint, kalciumot és káliumot.
Emellett a karalábé nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (egységenként körülbelül négy gramm rostot), ami többek között hozzájárulhat a jóllakottság érzéséhez.
Jó a fogyókúrához: A karalábé adagonként (nagyjából 75 gramm) mindössze 36 kalóriát tartalmaz, élelmi rostokban gazdag, és sütés után a burgonyához hasonló állagú. Ez teszi ízletes és laktató étellé mindenki számára, aki fogyni szeretne.

Magas rosttartalma segítheti az emésztést, megelőzheti a székrekedést, és a hasfájást, valamint a puffadásérzetet is.
Segít megelőzni a krónikus betegségeket: A rákkutatás szakértői szerint a karalábé fogyasztása segíthet megállítani a rákos sejtek növekedését a mellben, a tüdőben, a májban és más szervekben is. Így segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.
A karalábé frissen és főzve is fogyasztható. Zöld levelei karotinoidokat tartalmaznak, amelyek antioxidánsként működnek, és segíthetnek megelőzni a betegségeket.
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát: A karalábé glükozinolátok és izotiocianátok nevű növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek főként a keresztesvirágú zöldségekben találhatók.
A magas glükozinolátbevitel összefügg a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával, mivel segíthet az erek tágításában és a gyulladás csökkentésében.
Az izotiocianátok antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozhatják a plakkok felhalmozódását az artériákban.
Egy hosszú távú, 1226 70 éves és idősebb nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a keresztesvirágzatú zöldségekben gazdag étrend a szívbetegségek 13%-kal alacsonyabb kockázatával járt együtt, a minden napi 10 grammos rostbevitel esetén.
Várandósoknak különösen ajánlott: A karalábé - különösen a levelei - folsavban is gazdagok, mely egy nagyon fontos tápanyag a várandós nők számára, mert segíthet megelőzni a születési rendellenességeket.
forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Átadták az Év kiváló magyar méze díjakat
2023. december 11. 13:36
Átadták a Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében megrendezett Év Kiváló Magyar Méze verseny elismeréseit szombaton (dec.9.-én) a Vigadóban.
Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták
2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.