Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.
Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet
A kifejezetten erre a célra kifejlesztett liszt hüvelyeseken alapul. Az összetevők között szerepel ezek a csicseriborsó, a lencse és a bab, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hogy kiderüljön, valóban olyan egyedülálló-e ez a potenciálisan úttörő liszt, mint ahogy azt alkotói állítják, a csapat tagjai először  egészséges emberen tesztelték a a kísérleti kenyér hatását.
 
A kísérletben résztvevőknek  30 és 60 százalékos csicseriborsólisztet tartalmazó kenyeret kellett enniük. Hogy az ilyen kenyér fogyasztásának ízélményét kissé fokozzák, a kutatók felajánlották az önkénteseknek, hogy cukormentes lekvárral fogyasszák a kenyeret. Az eredmények meglepően jótékony hatásúnak bizonyultak.
 
A csicseriborsót tartalmazó kenyér a szokásosnál hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosított. Mi több, a vérvizsgálatok kimutatták, hogy az ilyen étkezés a teltségérzetért felelős hormonok kiválasztásának növekedéséhez vezetett.
Később cukorbetegséggel  küszködőket is bevontak  a kísérletben. megállapították, hogy a 30 százalékban csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintet. Érdekes módon hasonló csökkenés következett be 60 százalék ilyen liszt esetén is. A kedvező eredmény a kutatók szerint a keményítő hosszabb lebontásának utóhatása a szervezetben.
 
Ugyanakkor hangsúlyozzák, nem könnyű feladat az embereket arra ösztönözni, hogy változtassanak étkezési szokásaikon az esetleges egészségügyi problémák megelőzése és leküzdése érdekében, de az ilyen előrelépéseknek kulcsszerepet kell játszaniuk a közvélemény hozzáállásának megváltoztatásában.
 
A kutatás eredményét a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban tették közzé.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében – hatékonyság, versenyképesség, marketing

2023. július 25. 14:04
Melyek az élelmiszeripar előtt álló legfontosabb kihívások a Kárpát-medencében? Versenyképesség, hatékonyság, fenntarthatóság, marketing? Milyen támogatásokra számíthat az élelmiszeripar az új uniós fejlesztéspolitikai időszakban?

Élelmiszerek, amelyek eddig is tartalmaztak rovarokat: számos hús és édesség megtalálható listán

2023. március 24. 11:30
Már most több olyan élelmiszer van a boltok polcain, amelyek előállításához rovarokat használtak fel.
 
Ismét előtérbe kerültek a rovarok
Az elmúlt hetekben nagy hangsúlyt kaptak Európában a rovarokat tartalmazó élelmiszerek. Innentől fogva ugyanis a vállalatok még több fajtával dolgozhatnak, amit sokan kétkedve fogadtak, hiszen senki nem akar olyan ételeket fogyasztani, amihez rovarokat használhat fel. Arra viszont senki nem gondol, hogy már most is rengeteg olyan készétel található a boltok polcai, amiket rovarrészekkel "javítottak fel". Sőt, akadnak olyan gyógyszerek is, amelyek rovarok által előállított válladékot tartalmaznak. Ez 2023-ra teljesen normális jelenség, csupán nem hallunk róla túl sokat. Egyik cég, üzlet, esetleg étterem sem hirdeti a lárvákkal és tücskökkel ízesített fogásokat, így az emberek nem igazán foglalkoznak ezzel.