Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése

2024. augusztus 22. 17:11
A június közepétől tartó nyári szezonális ellenőrzés során az állati eredetű termékek közül idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet. Az akció során 7 (nagyobb áruházláncokat ellátó) előállító ellenőrzésére, valamint az általuk készített termékek mintavételére is sor került.
Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése
A helyettes államtitkár arra hívta a figyelmet, hogy a sajt a hazai fogyasztók számára egyfajta kényeztetés, élvezeti értékkel bír, továbbá a lakosság háromnegyede hetente többször is fogyaszt ilyen termékeket – derül ki az Agrárminisztériummal stratégiai partnerségben lévő Tejterméktanács hamarosan megjelenő felméréséből. Hozzátette, hogy a hazai élelmiszeripar egyik leghangsúlyosabb szegmense a tejtermékgyártás, az Agrárminisztérium kiemelt célja pedig a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek itthoni előállítása. Ehhez kiváló lehetőség a sajtgyártás versenyképessé tétele, a sajtkultúrának fejlesztése.
Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése - Szendre365
Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, a grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben. A minél átfogóbb ellenőrzés érdekében a szezonális akció folyamán a hatóság különböző típusú sajtokból (mozzarella, camambert, gomolya, ömlesztett sajt) vett mintát, és 15 terméken élelmiszerbiztonsági, minőségi vizsgálatokat, valamint jelölésellenőrzést végeztek.
A helyettes államtitkár elmondta, minden vizsgált termék pasztőrözött tejből készült, némelyik további hőkezelést is kapott technológiától függően (pl. (ömlesztett sajtok) A hőkezelést ‒ kritikus pontként kezelve ‒ minden ellenőrzött üzemnél szoros felügyelet alatt végzik. A grillsajtok esetében a védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált védőgázok megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. Egyes gyártók allergén összetevőkkel (pl. mustárral) ízesített termékeket is készítenek, és ezeknél a keresztszennyeződések elkerülését megfelelően kezelték. Minden termék megfelelt a mikrobiológiai és összetételi előírásoknak, a felhasznált adalékanyagok pedig a megengedett határértékeken belül voltak.
Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése
Dr. Felkai Beáta Olga hozzáfűzte, az ellenőrzött előállítóknál vizsgálták az előállítás körülményeit, beleértve a létesítmények higiéniai állapotát és a gyártási gyakorlatot. A helyszíni ellenőrzések során a létesítmények állapota megfelelő volt, kisebb hibák miatt intézkedési tervet kértek. A vizsgált vállalkozások megfelelő nyomonkövetést biztosítottak, és elvégezték az előírt önellenőrzéseket is. Néhány esetben a gyártmánylapok kisebb kiegészítése volt szükséges. A termékek jelölésvizsgálata során megállapított hiányosság miatt („zsír a szárazanyagban” nem megfelelő feltüntetése) 2 előállítóval szemben hatósági eljárás indult. Két előállítónál további információkat kért be a hatóság, ezért esetükben az ellenőrzés még nem zárult le.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Elemző: az ársapkák kivezetése 3-5 százalékot dob az élelmiszer-infláción

2023. február 03. 13:15
Több oka is van annak, hogy 2022 decemberében a magyar élelmiszer-infláció volt a legmagasabb egész Európában – mondta az InfoRádiónak az MKB Bank és a Takarékbank szenior elemzője. Héjja Csaba hozzátette, hogy az első negyedévben még számolni kell kisebb áremelkedéssel.
 
Az elemző úgy látja, a magyar élelmiszeripar egy-két negyedévnyi áremelést előrehozott. A 2023 első három hónapjának áremeléseit már tavaly év végén végrehajtották, ezért csúcsosodott ki 44,8 százalékban a magyar élelmiszer-infláció az év végén.

Közösség által támogatott mezőgazdasági modell. Mi is ez, miért jó egyáltalán?

2024. április 29. 15:56
Bár még nem túl ismert, itthon is megjelent és terjed az úgynevezett közösség által támogatott mezőgazdasági modell, amelynek lényege, hogy közvetlenül összeköti a fogyasztókat a mezőgazdasági termelőkkel. Ezzel a gazdálkodó előre biztosítja magának a piacot, a fogyasztó pedig gyorsan, biztosan és általában kedvezőbb áron jut helyi termékhez, és biztosított a fenntarthatóság is.