Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése

2024. augusztus 22. 17:11
A június közepétől tartó nyári szezonális ellenőrzés során az állati eredetű termékek közül idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet. Az akció során 7 (nagyobb áruházláncokat ellátó) előállító ellenőrzésére, valamint az általuk készített termékek mintavételére is sor került.
Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése
A helyettes államtitkár arra hívta a figyelmet, hogy a sajt a hazai fogyasztók számára egyfajta kényeztetés, élvezeti értékkel bír, továbbá a lakosság háromnegyede hetente többször is fogyaszt ilyen termékeket – derül ki az Agrárminisztériummal stratégiai partnerségben lévő Tejterméktanács hamarosan megjelenő felméréséből. Hozzátette, hogy a hazai élelmiszeripar egyik leghangsúlyosabb szegmense a tejtermékgyártás, az Agrárminisztérium kiemelt célja pedig a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek itthoni előállítása. Ehhez kiváló lehetőség a sajtgyártás versenyképessé tétele, a sajtkultúrának fejlesztése.
Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése - Szendre365
Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, a grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben. A minél átfogóbb ellenőrzés érdekében a szezonális akció folyamán a hatóság különböző típusú sajtokból (mozzarella, camambert, gomolya, ömlesztett sajt) vett mintát, és 15 terméken élelmiszerbiztonsági, minőségi vizsgálatokat, valamint jelölésellenőrzést végeztek.
A helyettes államtitkár elmondta, minden vizsgált termék pasztőrözött tejből készült, némelyik további hőkezelést is kapott technológiától függően (pl. (ömlesztett sajtok) A hőkezelést ‒ kritikus pontként kezelve ‒ minden ellenőrzött üzemnél szoros felügyelet alatt végzik. A grillsajtok esetében a védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált védőgázok megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. Egyes gyártók allergén összetevőkkel (pl. mustárral) ízesített termékeket is készítenek, és ezeknél a keresztszennyeződések elkerülését megfelelően kezelték. Minden termék megfelelt a mikrobiológiai és összetételi előírásoknak, a felhasznált adalékanyagok pedig a megengedett határértékeken belül voltak.
Jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése
Dr. Felkai Beáta Olga hozzáfűzte, az ellenőrzött előállítóknál vizsgálták az előállítás körülményeit, beleértve a létesítmények higiéniai állapotát és a gyártási gyakorlatot. A helyszíni ellenőrzések során a létesítmények állapota megfelelő volt, kisebb hibák miatt intézkedési tervet kértek. A vizsgált vállalkozások megfelelő nyomonkövetést biztosítottak, és elvégezték az előírt önellenőrzéseket is. Néhány esetben a gyártmánylapok kisebb kiegészítése volt szükséges. A termékek jelölésvizsgálata során megállapított hiányosság miatt („zsír a szárazanyagban” nem megfelelő feltüntetése) 2 előállítóval szemben hatósági eljárás indult. Két előállítónál további információkat kért be a hatóság, ezért esetükben az ellenőrzés még nem zárult le.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Ausztria: a 30. héten tovább csökkent a vöröshagyma nagybani ára

2023. július 28. 14:20
Az utóbbi hetek árzuhanása tovább folytatódik a sógoroknál a vöröshagyma nagybani piacán - írta cikkében a FruitVeb. 
 
A vöröshagyma értékesítése az előző hetek trendjének megfelelően folytatódik Ausztriában: áttelelő hagyma van a piacokon, különösen a kis méretű tételek dominálnak, nagy átmérőjű hagyma gyakorlatilag nincs a piacon.

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.