Kenyér és biztonság: A magyarok kenyere 2024-ben is biztosított

2024. augusztus 09. 13:01
A kenyér mindig és mindenhol a biztonság, a jövő és a megmaradás üzenetét hordozza. Nekünk, magyaroknak azonban az élet egyik magától értetődő metaforája. A magyarok kenyere pedig idén is biztosított – jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Somogyváron, a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepén.
Kenyér és biztonság: A magyarok kenyere 2024-ben is biztosított
A tárcavezető azt mondta, a magyar mezőgazdaságban dolgozóknak köszönhetően idén is sikerrel lezajlott az aratás, éppen ezért köszönettel tartozunk az elvégzett munkáért, a helytállásért és a kitartásért. Hozzátette, a korábbi évekkel összevetve átlagos terménnyel zárult a betakarítás. A nyári aratású növények tekintetében a saját szükségleteinken túl jelentős, több millió tonnás export árualap is képződött. Az őszi búza idei több mint 864 ezer hektáros területén az országos termésátlag elérte az 5,8 tonna/hektárt.
Agrárminiszter: a magyarok kenyere 2024-ben is biztosított | Hírek |  infoPápa
Ez az érték kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagait is. A legmagasabb átlagokat Baranya, Tolna és Vas vármegyékből jelentették. A hektáronkénti hozamok és a terület alapján idén összesen csaknem 5 millió tonnás búza termett, ami bőven fedezi a 3 millió tonna körüli éves hazai felhasználást. Az étkezési minőségű kategóriába sorolható termés is elegendő az 1,1 millió tonna körüli hazai éves őrlési szükséglet kielégítéséhez – fejtette ki a miniszter.
Az agrárminiszter köszöntőjében felidézte, hogy a Magyarok Kenyere program példája az együttműködésnek, a szolidaritásnak és a rászorulók támogatásának. Benne van mindaz, ami a magyarság szívében él: a hit, a kultúránk szeretete, a hagyományok tisztelete, az önzetlen segítő szándék és a rengeteg jóindulat. Évről évre azt üzeni, hogy nem vagyunk egyedül, számíthatunk egymásra – zárta gondolatait Nagy István.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

18 millió eurós beruházás – az Agroloop beindíthatja első rovarfehérje nagyüzemét!

2023. július 03. 13:03
A rovarfehérje hatalmas üzlet, a fehérjevákuum egyfelől egy globális probléma, másrészt viszont egy nemzetközi piaccal rendelkező, most épülő iparág.
Az Agroloop Hungary Kft. 18 millió eurós (6,66 milliárd Ft) beruházással bővíti a fekete katonalégy lárvatenyésztési és feldolgozási tevékenységét Budapest határában. Az így készülő prémium minőségű takarmányfehérje és olaj kiváló alapanyagot biztosít a házikedvencek tápjaiba és a haszonállatok takarmányaiba.

Nehéz előre tervezni

2023. június 21. 18:46
A szántóföldi zöldségtermesztők az utóbbi időben több olyan körülménnyel találták szembe magukat, melyekre nehéz felkészülni. A tavalyi aszály után idén tavasszal sok csapadék esett, és bár ennek így kellene lennie, az előző években nem volt jellemző. A magas infláció és a szomszédban dúló háború pedig a piaci viszonyokat rajzolja át. Egy termesztési és egy feldolgozóipari szakembertől kértünk helyzetjelentést.
A szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezetben az idei vetésszerkezetben nincsenek kiugrások, minden zöldségfajt a megszokott területre tervezték, hogy tartani tudják a vetésforgót.