Kenyereket és péksüteményeket vizsgált a Hatóság

2016. szeptember 14. 08:25
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzés alá vonta a különböző sütőipari termékeket abból a szempontból, hogy a termékmegnevezésekhez kapcsolodó élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelnek-e. 80-féle sütőipari termék mintavételezésére került sor és 30-féle termék esetében merült fel kifogás.

A fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírások teljesülését. A szakemberek az élelmiszerkönyi előírásokat figyelembevételével laboratóriumi körülmények között vizsgálták többek között azt, hogy a termékeknek – jellegüktől függően – megfelelő-e a só, cukor és zsírtartalmuk. A sütőipari termékeket szinte mindenki rendszeresen, naponta fogyasztja, ezáltal mindennapi életünknek szerves részét képezik.

A vizsgálat alá kerültek a különféle kenyerek és péksütemények. Az utóbbi termékcsoportba tartozik többek között a vajaskifli, a vizes zsemle, a tejeskifli és a finom pékáru is.

A 80-féle vizsgálat termék között szerepelt 31-féle kenyér, valamint 49-féle péksütemény. A 31-féle kenyér közül 9 esetben; a 49-féle péksüteményből pedig 21 esetben merült fel kifogás.

Az ellenőrzés során nem megfelelőnek bizonyult termékekkel kapcsolatban a legjellemzőbb probléma a túl magas – megengedett határértéken felüli - sótartalom volt, néhány terméknél pedig a zsírtartalom nem megfelelő aránya volt megállapítható. 

A vizsgált termékek listája itt található:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/sutoipari_term%C3%A9kek.pdf


Forrás: NFH

 

Kapcsolódó cikkek

Nők és férfiak: a feladatmegosztás

2018. augusztus 13. 07:54
Az Eurofound közelmúltban megjelentetett „Európában élni és dolgozni 2017-ben” című angol nyelvű évkönyvéből többek között részletes áttekintést kaphatunk a dolgozó férfiak és a nők közötti feladatmegosztásról, például arról, ki mennyi időt fordít gyermeknevelésre és gondozási tevékenységre.
 

Új étrendi ajánlások saját és bolygónk egészsége védelmében

2016. június 06. 09:01
Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval.