Kenyereket és péksüteményeket vizsgált a Hatóság
A fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen ellenőrzi a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő előírások teljesülését. A szakemberek az élelmiszerkönyi előírásokat figyelembevételével laboratóriumi körülmények között vizsgálták többek között azt, hogy a termékeknek – jellegüktől függően – megfelelő-e a só, cukor és zsírtartalmuk. A sütőipari termékeket szinte mindenki rendszeresen, naponta fogyasztja, ezáltal mindennapi életünknek szerves részét képezik.
A vizsgálat alá kerültek a különféle kenyerek és péksütemények. Az utóbbi termékcsoportba tartozik többek között a vajaskifli, a vizes zsemle, a tejeskifli és a finom pékáru is.
A 80-féle vizsgálat termék között szerepelt 31-féle kenyér, valamint 49-féle péksütemény. A 31-féle kenyér közül 9 esetben; a 49-féle péksüteményből pedig 21 esetben merült fel kifogás.
Az ellenőrzés során nem megfelelőnek bizonyult termékekkel kapcsolatban a legjellemzőbb probléma a túl magas – megengedett határértéken felüli - sótartalom volt, néhány terméknél pedig a zsírtartalom nem megfelelő aránya volt megállapítható.
A vizsgált termékek listája itt található:
http://www.nfh.hu/sites/default/files/sutoipari_term%C3%A9kek.pdf
Forrás: NFH