Késnek a kormány által beígért béremelések. (MÁV, Volánbusz, Magyar Posta)

2023. január 11. 10:17
Mintegy kétszázezer, állami cégeknél dolgozó alkalmazott vár arra, hogy béreik legalább az inflációhoz mérten emelkedjenek. A MÁV, a Volánbusz, a Posta, és az állami vízszolgáltatók szakszervezetei igyekeznek minél előbb megállapodásra jutni, mert a bérrendezés hiánya tömegek felmondását eredményezheti.
 
Egyelőre annyit tudni, hogy a kormánynak szándékában áll tárgyalni a bérekről.
Késnek a kormány által beígért béremelések. (MÁV, Volánbusz, Magyar Posta)
Az infláció mértékéhez képest már most késésben van az állami közszolgáltató vállalatoknál dolgozók béremelése. A MÁV, a Volánbusz, a Posta, és az állami vízszolgáltatók dolgozói egy 2021-es megállapodás szerint tizenöt százalékos fizetésemelést kaphatnak, három évre elosztva.
 
Az új bejövő munkavállalók átjáróháznak tekintik a magyar postát, tehát a követelmények és a bérezés nincs arányban, és folyamatos elvándorlással küzdünk – mondta az ATV Híradójának Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke. Tóth Zsuzsanna elárulta azt is, hogy a postánál erre az évre kettő százalék emelés maradt az előirányzott tizenötből.
 
A szakszervezet elnöke megjegyezte: az inflációkövető béremelés elérése a minimum céljuk.
 
Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke leszögezte: a közlekedés semmiféleképpen nem fog összeomlani.
A szakszervezeti vezető szerint a vasutasok jobb helyzetben vannak, mint a többi állami közszolgáltató alkalmazottai, ugyanis az ő bérük jóval nagyobb mértékben emelkedett az elmúlt évben.
 
A közösségi közlekedés stratégiai fontosságú ágazat, ezt tükrözik az állami döntések is
 
„Én azt prognosztizálom, hogy ha ezekben a bérmegállapodásokban amelyek a huszonhármas évre vonatkoznak nem lesz változtatás, értsd az állam nem ad több forrást ezeknek a vállalatoknak, menedzsmenteknek hogy újratárgyalják a megkötött bérmegállapodásoka, akkor az év második felére egy jelentősebb elvándorlás lesz tapasztalható” – fejtette ki Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének szakjogásza.
 
A csatorna híradóját a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta, hogy a közszféra költéseiben most a lakosság rezsivédelme az első.
 
Mint írják, hamarosan megindulnak a bértárgyalások is az állami közszolgáltató vállalatokkal.
 
forrás: olkt.net

Kapcsolódó cikkek

Németország el akarja törölni az Ukrajnából érkező mezőgazdasági behozatallal szembeni védelmet

2023. június 01. 12:39
Míg Németország szeretné hagyni, hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági importra vonatkozó uniós kereskedelmi védelmi intézkedések lejárjanak, Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa az intézkedések meghosszabbítása mellett áll.
 
Németország támogatja a kelet-európaiakra vonatkozó védelmi intézkedések fokozatos megszüntetését. Wojciechowski, az EU lengyel mezőgazdasági biztosa szigorúan ellenzi.

Ezt tudnod kell: január elsejével ez változik az adózásban, adó-visszaigénylésben

2024. január 16. 13:15
Az év eleje hagyományosan a változások időszaka, különös tekintettel az adójogszabályokra. A NAV-tól ezekről kértünk és kaptunk tájékoztatást.