Később kezdődik a vetés Zalában

2016. március 17. 12:00
Zala megyében az időjárás miatt késésben vannak a tavaszi vetéssel. A víztelítettség miatt a gazdák nem tudnak a gépekkel rámenni a talajra - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Süle Katalin elmondta: ha javul az idő, egy-két héten belül megkezdődhet a vetés Zalában. A vetési terv szerint a tavaszi növények vetésterülete meghaladja az 56 ezer hektárt: 3 ezer hektáron tavaszi árpa, 900 hektáron zab kerül a földbe. A szója vetésterülete csaknem 5 ezer hektár lesz, 245 hektáron burgonyát, kisebb - 100 hektár alatti - területen magborsót termelnek. A legnagyobb, 37 ezer hektárt meghaladó területen kukoricát nevelnek majd, a napraforgót pedig mintegy 7330 hektáron vetik el. 

 
Ősszel összesen 39 638 hektáron vetettek szántóföldi növényeket: az őszi káposztarepce vetésterülete 10 285 hektár, az őszi árpáé 5 ezer hektár. A búzát 21 ezer, a rozst 330, a tritikálét pedig 2 ezer hektáron vetették el. Az őszi káposztarepce nagy része jónak mondható, az őszi búza 60 százaléka jó, 40 százaléka pedig közepes - tájékoztatott Süle Katalin. 

Kitért arra is, hogy a csapadékos időjárás miatt a kalászosok és repcék feltrágyázását csak kis területen tudták elvégezni. A szántóföldi munkákhoz legalább két hétig száraz, napos időre lenne szükség, de jelenleg a területek egy részét belvíz borítja. A megyei elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdáknak továbbra is figyelniük kell a zöldítés követelményeinek betartására, azoknak pedig, akik AKG (agrár-környezetgazdálkodási) támogatásra nyújtottak be pályázatot, a szálas fehérjenövény mihamarabbi elvetésére kell törekedniük.
 
Forrás: elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

IFS Élelmiszer-biztonsági Konferencia (2017. október 27., péntek)

2017. október 05. 08:08
Időpont: 2017. október 27. (péntek)
Helyszín: Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar, 1118 Budapest, Villányi út 29-43

Egyre többet költünk egészséges élelmiszerekre

2017. május 16. 10:11
Az elmúlt három évben 359 milliárd forintot költöttek a magyarok egészséges, környezetkímélő és etikus élelmiszerekre, ezen belül egyre növekvő szegmens – 213 millió forint – a közösségi mezőgazdaságból származó élelmiszer – írja hétfői számában a Világgazdaság.