Két hétig sztrájkoltak a kanadai hivatalnokok, s döntő győzelmet arattak

2023. május 09. 11:16
A közszférában dolgozó kanadai munkások legnagyobb szakszervezete, a Public Service Alliance of Canada (PSAC) május 4.-i közleményében azt írta, hogy a kormányzattal „tisztességes szerződést kötöttek a tagok számára, amely meghaladja a munkáltató eredeti, a sztrájkolás előtti ajánlatát”.
Két hétig sztrájkoltak a kanadai hivatalnokok, s döntő győzelmet arattak
A szakszervezet jelezte azt is, hogy a munkabér emelése mellett a tárgyalások során sikerült újabb biztosítékokat kicsikarnia az elbocsátásokkal szemben, valamint kedvezményeket harcolt ki a távmunka és a munkakörülmények javítása kapcsán.
Minderre azután került sor, hogy a bevándorlást és az adóügyeket is kezelő Canada Revenue Agency (CRA) állami szerv több mint 35 ezer alkalmazottja április 19-étől kéthetes sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetéshez további 120 ezer dolgozó csatlakozott, így pedig már a kanadai közszférában dolgozók egyharmada hagyott fel a munkával.
 
Országszerte több száz helyen sztrájkoltak biztosabb megélhetést követelve, továbbá azt is el kívánták érni, hogy a kormány tegye lehetővé a távmunka kiterjesztését, s ne kösse rigorózus szabályokhoz.
 
Kanada a hét elején először a tiltakozó 120 000 szövetségi dolgozóval jutott megegyezésre. Ugyanakkor a CRA alkalmazottai kitartottak a sztrájknál egészen csütörtökig, amikor a munkáltató jelezte, hogy a szakszervezettel is megállapodott. Eszerint a következő négy évben a közszolgálat munkásainak a bére 11,5 százalékkal nő. A megállapodás visszamenőlegesen, 2021-től érvényes, s belefoglalták azt is, hogy a dolgozók egy része további egyszeri pénzjuttatást is kap.
 
A megállapodás azt is előírja, hogy a vezetőknek egyénileg kell elbírálniuk a távmunka iránti kérelmeket.
 
forrás: merce.hu

Kapcsolódó cikkek

Szeptembertől újabb púpokat kapnak a pedagógusok a hátukra

2024. augusztus 23. 17:51
Az új tanév feszültségekkel indul, mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője az Economxnak. Az érdekvédő reagált az egymilliós pedagógusbérekre is.
 
Feszültségekkel indul szeptemberben az új tanév, mondta az Economxnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője a Hunyadi téren rendezett első Pedagógus Fesztiválon. A pedagógushiány folyamatosan jelen van az iskolákban, az új rendelkezések óriási feszültséget jelentenek. 

Szemléletváltás a kertépítésben

2023. április 20. 14:00
Az elmúlt tíz-húsz év kutatási eredményei is segítettek megérteni, milyen összetett rendszerrel állunk szemben: az emberi társadalmat és a természetet is bonyolult hálózat alkotja. Egyes tudósok szerint a fő gond, hogy ezek a hálózatok, kapcsolati rendszerek mára megszakadtak. Fontos lenne, hogy az ember ne az életet tönkretevő, kizsigerelő, hanem az azt támogató, regeneráló folyamatokat segítse, szolgálja.
Ehhez önrevízióra van szükség, és arra, hogy más szemmel tekintsünk saját életünkre, munkánkra is, hívta fel a hallgatóság figyelmét előadásában Herczegné Ghyczy Zsuzsanna tájépítész, az Árgus Kft. ügyvezetője a zöld szakma februári konferenciáján.