Két órára csökkenti a vasút a menetidőt Budapest és Bécs között

2024. szeptember 25. 12:43
Legalábbis erre fog törekedni az osztrák és a magyar vasúttársaság egy új együttműködési megállapodás értelmében.
Két órára csökkenti a vasút a menetidőt Budapest és Bécs között
Együttműködési Megállapodást kötött a MÁV és a MÁV-START az Osztrák Szövetségi Vasúttal (ÖBB) a közlekedési kapcsolatok javításáról szeptember 24.-én a berlini InnoTrans 2024 Nemzetközi közlekedési szakkiállításon – derül ki a MÁV-csoport közleményéből.
 
A megállapodás értelmében a két ország vasúttársasága Budapest és Bécs között a kétórás menetidő elérését veszi alapul, ehhez próbálják igazítani a menetrendi struktúrát és a nemzetközi személyszállító vonatok megállási rendjét.
 
Ugyan a menetidő jelentős csökkenése csak a Hegyeshalom és Bécs közötti vasútvonal felújítását követően, 2028-tól lehetséges, de addig is mindkét fél törekszik olyan menetrendi változtatások bevezetésére, amelyek alapján évről évre egyre több személyszállító vonat közlekedhet rövidebb menetidővel, hegyeshalmi és tatabányai megállás nélkül.
Budapest és Bécs között 20 perccel csökkenhet majd a menetidő
Jelenleg napi két pár Railjet vonat halad át hegyeshalmi megállás nélkül a magyar–osztrák határon a MÁV-START mozdonyvezetőivel egy pilot projekt részeként. Ennek kiterjesztése érdekében mind a MÁV-START, mind az ÖBB közösen biztosítják a mozdonyvezetőket és az ehhez szükséges vonatkísérő személyzetet.
 
Az ÖBB törekedni fog arra, hogy ebben az új menetrendi modellben gyorsabb menetvonalon, új járművekkel közlekedhessenek a Budapestről induló és a Bécsen túl közlekedő Railjet vonatok. Ezzel együtt az utaselégedettség javítása érdekében olyan minőségbiztosítási rendszer kidolgozását vállalja a MÁV és az ÖBB, amely üzemzavarok esetén is lehetővé teszi a gyors és hatékony információcserét a cégcsoportok között – áll a közleményben.
 
forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Megszépült a miskolctapolcai őspark

2023. augusztus 21. 16:26
Csaknem 960 millió forintból újult meg a miskolctapolcai őspark – adta tájékoztatásul Miskolc önkormányzata.
A közlemény szerint megújult a Barlangfürdő szomszédságában lévő park, a sétaútvonalak, a közművek és a közvilágítás, valamint mintegy 30 ezer növényt ültettek el a területen. Emellett miniatűr bronzszobrokat és fa játékszobrokat helyeztek ki.

Újranyithat az érdi termálfürdő és szálloda

2023. február 20. 19:19
A 2015-ben bezárt Thermal Hotel Liget belső tereit az idei, a külsős vendégek által is látogatható fürdőrészleget és a szálloda külső területét a jövő évben újítaná fel a tulajdonos és a szakmai befektető.
A jó hírt Érd polgármestere, Csőzik László jelentette be közösségi oldalán. A bejegyzés szerint az önkormányzat kész együttműködni az épületet tulajdonló Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a szakmai befektetővel egyaránt, továbbá a meleg és a hideg vizet is szolgáltatná a működéshez. „Mindkét termálkút működőképes, vizük bőséges, ha kell, el tudják látni a fürdőt" – írta a polgármester.