Két számjegyű lesz ennek az alapvető élelmiszernek az áremelkedése

2024. augusztus 16. 15:30
A drágítás mértéke cégenként változó.
 
Több felhasználó is versenyez a Magyarországon termett kevés jó minőségű búzáért, emiatt az utóbbi hetekben megemelkedett a malomipari felhasználásra is alkalmas termény ára. A malomipari cégek szerint a lisztáremelés elkerülhetetlen, szeptembertől körülbelül tíz százalékkal lesz magasabb a liszt átadási ára – írja a vg.hu.
Két számjegyű lesz ennek az alapvető élelmiszernek az áremelkedése
A búza termésátlaga viszonylag jó lett, de a termény csupán 22-23-as sikértartalmú – fotó: pixabay.com
 
Szinte "vadászni kell" a magas sikértartalmú búzára
Mint írják a búzatermés mennyiségével nincs baj, a beltartalmával azonban annál inkább, hiszen az ötmillió tonnából csak 20-25 százaléknyi a jó minőségű termény – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a gabonakereskedők, -feldolgozók és takarmánygyártók érdekeit képviselő Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.
 
A termés minőségi megoszlásával már tavaly is problémák voltak, de a korábbi évekre az volt a jellemző, hogy normál körülmények között 65 százalék jó minőségű kenyérgabona termett, a többi pedig a takarmánybúza paramétereit érte el.
 
A jelenlegi viszonyokra viszont az a jellemző, hogy a 32-33 százalék sikértartalmú javítóbúzát „vadászni kell", mert ebből nagyon kevés termett – mondta az elnök, aki szerint a gazdálkodókat idén nem lehet okolni a gyenge minőségért, annak ellenére sem, hogy közülük nagyon sokan átálltak a nagyobb hozamú, francia típusú fajtákra, amelyek viszont az idei, egyáltalán nem optimális időjárási körülmények között csak gyenge minőséget tudtak produkálni, ezek a fajták ugyanis nagyon igénylik, hogy a külső körülmények megfelelők legyenek.
 
A termésátlaguk viszonylag jó lett, de a termény csupán 22-23-as sikértartalmú, míg a jó minőségű sütőipari termékekhez a 28–30 százalékos sikértartalmú búzából őrölt liszt lenne az elvárás.
 
„Idén nagy becsülete lehet a molnárszakmának, mert most különösen kell a szaktudás a jó minőségű liszt őrléséhez" – mondta Lakatos.
 
A meleg és az eső sem jókor jött
A minőséget az idén leginkább az extrém időjárás befolyásolta negatívan: márciusban a nagy hőség minden szántóföldi növény fejlődését, majd érését két-három héttel előbbre hozta. Ennek következtében kimaradt két-három hét az érési időszakból, ami a búza beltartalmán is meglátszik.
 
A cégvezető szerint annak ellenére, hogy a búza télen szereti a fagyot, az áprilisban jött hideget a növény már nem tolerálta jól, ahogy a május közepétől június közepéig tartó esős periódust sem. Mint mondta: amennyiben a hideg és a meleg, valamint az esős és a csapadékmentes időszakok egyenletesen oszlottak volna el, az optimális körülményeket teremtett volna, mennyiségben és minőségben is nagyon jó búzaterméssel.
 
A hazai árakat nagyban befolyásolja, hogy a 20-25 százaléknyi jó búzáért a malmok, a takarmányfeldolgozók és az exportőrök is versengenek.
 
A takarmányfeldolgozók a 13 százalék vagy az annál magasabb fehérjetartalmú búzát keresik, hiszen látják, hogy idén a kukorica nem fog jól teljesíteni. A malomiparnak a maga mennyiségét biztosítani kell, mert fennáll a veszélye annak, hogy a jövő év első felében tényleg vadászni kell az őrlésre alkalmas, jó búzatételeket. Őrlésre általában évi 1,1 millió, takarmányipari felhasználásra pedig 1,3 millió tonna a szükséglet – az utóbbinak egy része szintén a jó minőségű búza.
 
A kereskedők most még belföldi felhasználásra vásárolnak, de az is motiválja őket, hogy a német termés gyenge minőségű, ezért ott nagy kereslet van a jó búzára. Emiatt a jó minőségű búza ára fel is ment, és az egy hónappal ezelőtti tonnánkénti 70 ezer helyett, most már 80 ezer forint körüli áron lehet eladni a terményt.
 
A takarmánybúza ára eközben stagnált, legfeljebb csak minimális mértékben emelkedett, továbbra is 62 ezer forint körüli áron forog – azaz még jobban elszakadt egymástól a két minőség ára.
 
Az új kenyér ünnepe után lisztáremelés várható
"A termelők is érzékelik, hogy a piac élénkült és különvált a nemzetközi áraktól, most ugyanis a párizsi Matifon alacsonyabbak az árak, mint itthon – holott ez az aratás előtt éppen fordítva volt. A nyomottabb tőzsdei áraknak pedig az az oka, hogy az ukrán búza továbbra is nyomást jelent az európai piacra" – magyarázta Lakatos.
 
A korábbihoz képest viszont új helyzetet teremt a spanyol búzatermés, ami több mint kétszerese a tavalyinak: a múlt évi 2,9 millió tonna után 6,5 millió tonna lett. Az ukránok az előző szezonban sok búzát tudtak eladni Spanyolországban, összességében pedig Dél-Európában akkor 4-5 millió tonna ukrán gabona is piacra talált.
 
A malomipari cégeket a magasabb árak arra kényszerítik, hogy szeptember elejétől emeljék az átadási áraikat. A drágítás mértéke cégenként változó, de Lakatos szerint mintegy 10 százalékos, egy kilóra vetítve 15 forint lesz.
 
Erre a malomipar működőképességének fenntartása és a fejlesztések miatt lesz mindenképpen szükség. A Hajdú Gabona már szintén bejelentette a partnereinek áremelési szándékát, most folynak velük a tárgyalások" – tette hozzá az elnök.
 
Lakatos szerint ez az áremelés – azzal számolva, hogy Magyarországon évente és fejenként kenyér, sütemények, tészta és egyéb termékek formájában 80 kiló lisztet fogyasztanak – személyenként 1200 forint többletköltséget jelent, ami kevesebb mint két gombóc fagyi ára, és szerinte, ha a fogyasztói árakat nézzük, akkor sem jelentős a pluszteher.
 
Szintén a megemelkedett búzaárakról számolt be a Világgazdaságnak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa. Elmondta, hogy a földeken egyre rosszabb a helyzet, a gazdálkodók egyre súlyosabb aszályról számolnak be.
 
Egyes területeken 60-80 százalékos a kukorica terméskiesése, sőt, néhol már silózzák az árukukoricát. A napraforgó elvileg jobban bírja a szárazságot, de már ennél a kultúránál is nagy károkról számolnak be a termelők: magas a léha szemek aránya.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Február 29-én nyitja meg kapuit a III. REL EXPO – 2024

2024. február 27. 15:57
Kilencszáz négyzetméteren több, mint hetven kiállító mutatkozik be a Jakabszállási Repülőtéren.

Súlyos "Parkinson-járványnak" nézünk elébe, ha...

2023. május 22. 13:48
...nem csökkentjük drasztikusan a veszélyes peszticidek, oldószerek és a légszennyezés mértékét! A Parkinson- kór nem válogat. Nincs tekintettel korra, nemre, bőrszínre, vallási felekezetre, politikai hovatartozásra, pénzügyi helyzetre.
Bárki bármikor megbetegedhet. Michael J. Fox, Robin Williams, Alan Alda, Deborah Kerr, Salvador Dalí, Ozzy Osbourne, Muhammad Ali, Davis Phinney, Sir Roger Bannister, Linda Ronstadt, Brian Grant, Forrest Gregg, Neil Diamond, II. János Pál pápa, Frida Falcon, Jimmy Choi, Dr. Andy Grove, Jonathan Silverstein. Csak néhány ismertebb név a sokmilliónyi ismeretlen mellett, akiket egy pont bizonyosan összeköt, mindannyian megkapták a Parkinson- kór diagnózisát.