Kezdődik a gyümölcs- és fagyirazzia

2019. június 21. 07:38
Az ország több megyéjében keresik fel az adóhivatal ellenőrei a fagylaltárusokat és az utcai zöldségeseket, gyümölcsárusokat, bizonyos helyeken pedig a cukrászdákban is feltűnnek a revizorok.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss ellenőrzési terve szerint ezen a héten a vendéglátóhelyek és a szezonális termékek, termények árusítói vannak a hatóság érdeklődésének középpontjában. Hivatali kíváncsiskodásra elsősorban a fagylaltozók számíthatnak: a hűsítő édességet áruló vállalkozásokat ellenőrzik Budapest egyes részei mellett Baranyában, Zalában, Fejér megyében, Vasban és Tolnában. Több megyében a cukrászdákban is felbukkanhatnak a héten a NAV-osok, míg Fejér megyében a kávézókat üzemeltető vállalkozásoknak is érdemes felkészülniük. Revizorok jelenhetnek meg a Balaton-part Veszprém megyei vendéglátóinál és a helyi strandok kereskedőinél - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből - írja az infostart.hu.

Folytatódik a nyári ellenőrzés - fotó: pixabay.com

A fagyirazzia egyébként bizonyos megyékben már korábban elkezdődött, pontosan úgy, mint a gyümölcsrazzia. A napokban Bács-Kiskun megye, Baranya, Heves és Komárom-Esztergom zöldségeseit, út menti árusait, kitelepült kereskedőit látogatják meg a hatóság emberei, miközben Pest megyében piacvizsgálatot hirdettek, és Szabolcsban is szerepelnek a piacolók az ellenőrizendő kereskedők időszaki adóhivatali listáján.

A hatóság kimutatásából kiderül, hogy a NAV emberei ezúttal is elsősorban azt figyelik, hogy a vállalkozások átadják-e vevőiknek a nyugtát, a számlát, bejelentették-e alkalmazottai­kat és megfelelően használják-e online pénztárgépüket.

Adott helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet ellenőrzése és az áruk eredete is.

agrotrend.hu / infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

9+1 érv, hogy miért együnk sok cseresznyét

2020. június 11. 13:57
2020. június 10. – Az „istenek eledele” – így nevezték a cseresznyét az ókorban. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel.

Az élelmiszer mint áru

2020. május 20. 07:53
Amikor a bolygónkat érintő folyamatos ökológiai krízisekre tekintünk – globális felmelegedés, fajok tömeges kihalása, mindent elborító műanyaghalmok, tengerek elsavasodása – általánosságban az emberi tevékenységet, mint egy monolit tömböt tesszük felelőssé ezekért a folyamatokért. A média elsősorban az egyéni fogyasztási és utazási szokásainkat, illetve a csomagolási technikáinkat okolja az ökológiai katasztrófáért. Ez számunkra, nyugati individualizált emberek számára reálisnak is tűnhet, hiszen ezek azok, amikkel nap mint nap találkozunk és úgy érezzük, hogy ha ezeket megváltoztatjuk, tehetünk valamit a bolygónkért.