Kiderült, hova lett a bolti paradicsom édessége

2024. november 14. 17:37
Két fontos gént azonosítottak a paradicsomban.
Kiderült, hova lett a bolti paradicsom édessége
Tudósok azonosították a paradicsomnak azokat a génjeit, amelyek a gyümölcs édességéért felelősek – Fotó: Shutterstock
 
Tudósok azonosították a paradicsomnak azokat a génjeit, amelyek a gyümölcs cukortartalmáért felelősek, és génszerkeszerkesztéssel képesek voltak megnövelni a paradicsom édességét – írja a theguardian.com.
 
Gyakori kritika a boltokba kerülő paradicsomokkal szemben, hogy miközben a nagyságuk és a formájuk tökéletes, ízetlenek. Ugyanakkor a vadon növekvő, kevésbé nemesített, apró fajták ízletesebbek, édesebbek.
 
A kínai tudósok most arról számoltak be, hogy azonosítottak két gént a paradicsomnövényben, amelyek az érés során megfékezték, illetve akadályozták a cukortermelést a kinemesített paradicsomfajtákban, ugyanakkor a vadon termő változatoknál ilyen megakadást nem okoztak.
 
A Nature folyóiratban publikált tanulmányukban részletezték, hogyan tárták fel a nemesített és a vadon termő paradicsom genomját, illetve hogyan azonosították azt a két gént, amelyek a paradicsom cukortartalmát befolyásolják. Génszerkesztéssel megváltoztatták a nemesített paradicsomban a feltárt két gént és akár 30 százalékkal édesebb gyümölcsöt szüretelhettek, miközben sem a hozam, sem a paradicsomok mérete nem változott.
 
A kínai tudósok szerint a génszerkesztéssel módosított paradicsom 3-5 éven belül a szupermarketek polcaira kerülhet.
 
Utóbbi állítást azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, mert többek között az Európai Unióban nagyon szigorú szabályozás vonatkozik a génmódosított élelmiszerekre.
 
Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az árstopok puskaporos hordók az élelmiszerlánc szereplői között

2023. május 16. 19:16
Az olcsó importtermékeknek kedvez az, ami most történik.
 
Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke beszélt erről a Magyar Közgazdasági Társaság online rendezvényén.
 

Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?

2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.