Kiderült, hova lett a bolti paradicsom édessége

2024. november 14. 17:37
Két fontos gént azonosítottak a paradicsomban.
Kiderült, hova lett a bolti paradicsom édessége
Tudósok azonosították a paradicsomnak azokat a génjeit, amelyek a gyümölcs édességéért felelősek – Fotó: Shutterstock
 
Tudósok azonosították a paradicsomnak azokat a génjeit, amelyek a gyümölcs cukortartalmáért felelősek, és génszerkeszerkesztéssel képesek voltak megnövelni a paradicsom édességét – írja a theguardian.com.
 
Gyakori kritika a boltokba kerülő paradicsomokkal szemben, hogy miközben a nagyságuk és a formájuk tökéletes, ízetlenek. Ugyanakkor a vadon növekvő, kevésbé nemesített, apró fajták ízletesebbek, édesebbek.
 
A kínai tudósok most arról számoltak be, hogy azonosítottak két gént a paradicsomnövényben, amelyek az érés során megfékezték, illetve akadályozták a cukortermelést a kinemesített paradicsomfajtákban, ugyanakkor a vadon termő változatoknál ilyen megakadást nem okoztak.
 
A Nature folyóiratban publikált tanulmányukban részletezték, hogyan tárták fel a nemesített és a vadon termő paradicsom genomját, illetve hogyan azonosították azt a két gént, amelyek a paradicsom cukortartalmát befolyásolják. Génszerkesztéssel megváltoztatták a nemesített paradicsomban a feltárt két gént és akár 30 százalékkal édesebb gyümölcsöt szüretelhettek, miközben sem a hozam, sem a paradicsomok mérete nem változott.
 
A kínai tudósok szerint a génszerkesztéssel módosított paradicsom 3-5 éven belül a szupermarketek polcaira kerülhet.
 
Utóbbi állítást azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, mert többek között az Európai Unióban nagyon szigorú szabályozás vonatkozik a génmódosított élelmiszerekre.
 
Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Ne lepődj meg, ha ezt látod a méz és a lekvár címkéjén!

2024. április 11. 15:53
Az Európai Parlament (EP) elfogadta a "reggeli irányelvek" módosítását - közölte az EP. A Parlament közleménye szerint az irányelvek felülvizsgálatának célja az volt, hogy a fogyasztók tájékozottabb és egészségesebb döntéseket hozhassanak olyan termékekről, mint a méz, a gyümölcslé, a lekvár és a dzsem.

A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő

2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.