Kiderült, hova lett a bolti paradicsom édessége

2024. november 14. 17:37
Két fontos gént azonosítottak a paradicsomban.
Kiderült, hova lett a bolti paradicsom édessége
Tudósok azonosították a paradicsomnak azokat a génjeit, amelyek a gyümölcs édességéért felelősek – Fotó: Shutterstock
 
Tudósok azonosították a paradicsomnak azokat a génjeit, amelyek a gyümölcs cukortartalmáért felelősek, és génszerkeszerkesztéssel képesek voltak megnövelni a paradicsom édességét – írja a theguardian.com.
 
Gyakori kritika a boltokba kerülő paradicsomokkal szemben, hogy miközben a nagyságuk és a formájuk tökéletes, ízetlenek. Ugyanakkor a vadon növekvő, kevésbé nemesített, apró fajták ízletesebbek, édesebbek.
 
A kínai tudósok most arról számoltak be, hogy azonosítottak két gént a paradicsomnövényben, amelyek az érés során megfékezték, illetve akadályozták a cukortermelést a kinemesített paradicsomfajtákban, ugyanakkor a vadon termő változatoknál ilyen megakadást nem okoztak.
 
A Nature folyóiratban publikált tanulmányukban részletezték, hogyan tárták fel a nemesített és a vadon termő paradicsom genomját, illetve hogyan azonosították azt a két gént, amelyek a paradicsom cukortartalmát befolyásolják. Génszerkesztéssel megváltoztatták a nemesített paradicsomban a feltárt két gént és akár 30 százalékkal édesebb gyümölcsöt szüretelhettek, miközben sem a hozam, sem a paradicsomok mérete nem változott.
 
A kínai tudósok szerint a génszerkesztéssel módosított paradicsom 3-5 éven belül a szupermarketek polcaira kerülhet.
 
Utóbbi állítást azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, mert többek között az Európai Unióban nagyon szigorú szabályozás vonatkozik a génmódosított élelmiszerekre.
 
Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Óriási piaci lehetőség: a hazai igénynek csak a tizedrészét termeljük szelídgesztenyéből

2024. szeptember 30. 15:18
Többek között ezt is megtudhattuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága által szervezett szelídgesztenye fajtaismereti és fajtahasználati bemutatónk, melyre nemrég került sor a Pölöskei Fajtakísérleti Állomáson. A nagyszámú érdeklődőt Szili Ferenc állomásvezető köszöntötte, aki a későbbiekben bemutatta a fajtagyűjteményt is, különös tekintettel a szelídgesztenyékre.

Kettős mérce uralkodik a baromfi piacán?

2024. május 16. 17:59
Az EU önellátó baromfitermékekből, nincs szükség a kétes eredetű importra.