Kiderült, hova lett a bolti paradicsom édessége
2024. november 14. 17:37
Két fontos gént azonosítottak a paradicsomban.
Tudósok azonosították a paradicsomnak azokat a génjeit, amelyek a gyümölcs édességéért felelősek – Fotó: Shutterstock
Tudósok azonosították a paradicsomnak azokat a génjeit, amelyek a gyümölcs cukortartalmáért felelősek, és génszerkeszerkesztéssel képesek voltak megnövelni a paradicsom édességét – írja a theguardian.com.
Gyakori kritika a boltokba kerülő paradicsomokkal szemben, hogy miközben a nagyságuk és a formájuk tökéletes, ízetlenek. Ugyanakkor a vadon növekvő, kevésbé nemesített, apró fajták ízletesebbek, édesebbek.
A kínai tudósok most arról számoltak be, hogy azonosítottak két gént a paradicsomnövényben, amelyek az érés során megfékezték, illetve akadályozták a cukortermelést a kinemesített paradicsomfajtákban, ugyanakkor a vadon termő változatoknál ilyen megakadást nem okoztak.
A Nature folyóiratban publikált tanulmányukban részletezték, hogyan tárták fel a nemesített és a vadon termő paradicsom genomját, illetve hogyan azonosították azt a két gént, amelyek a paradicsom cukortartalmát befolyásolják. Génszerkesztéssel megváltoztatták a nemesített paradicsomban a feltárt két gént és akár 30 százalékkal édesebb gyümölcsöt szüretelhettek, miközben sem a hozam, sem a paradicsomok mérete nem változott.
A kínai tudósok szerint a génszerkesztéssel módosított paradicsom 3-5 éven belül a szupermarketek polcaira kerülhet.
Utóbbi állítást azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, mert többek között az Európai Unióban nagyon szigorú szabályozás vonatkozik a génmódosított élelmiszerekre.
Forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Nagy a kereslet a minőségi zöldborsó iránt
2023. július 14. 11:33
Magyarország az unió harmadik legnagyobb borsótermelője, hektáronként egymillió forint feletti árbevételre lehet számítani idén belőle, azátlagtermés pedigöt-hat tonna lehet hektáronként.A zöldborsó és a csemegekukorica két, egymástól elválaszthatatlan növény: nem csak a hazai feldolgozóipar támaszkodik rá alapjaiban, hanem ez a két kultúra adja a zöldség termőterületünk kétharmadát, illetve a hűtő- és konzervipar felvásárlásának és késztermék kibocsátásának a nyolcvan százalékát.
Kiderült az igazság az árstopos burgonyáról: ezt jobb, ha minden vásárló tudja
2023. január 04. 15:14
Fogytán van a hazai termesztésű burgonya a tárolókban, de hacsak nem történik valami váratlan esemény, január végéig még kitarthatnak a készletek. Noha november elején, amikor a burgonyára is ársapka került, még úgy látszott, csak december végéig, január elejéig vannak elegendő készletek, de a hír hatására óvatosabbak lettek a fogyasztók és a kereskedők. Áruhiánytól nem kell tartani, de éppen az ársapka az, ami nehézségeket okozhat az ellátásban - mondta el az Agrárszektor által megkeresett Országos Burgonya Szövetség és Termék Tanács (OBTT).