Óriási piaci lehetőség: a hazai igénynek csak a tizedrészét termeljük szelídgesztenyéből

2024. szeptember 30. 15:18
Többek között ezt is megtudhattuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága által szervezett szelídgesztenye fajtaismereti és fajtahasználati bemutatónk, melyre nemrég került sor a Pölöskei Fajtakísérleti Állomáson. A nagyszámú érdeklődőt Szili Ferenc állomásvezető köszöntötte, aki a későbbiekben bemutatta a fajtagyűjteményt is, különös tekintettel a szelídgesztenyékre.
Óriási piaci lehetőség: a hazai igénynek csak a tizedrészét termeljük szelídgesztenyéből
Maga a rendezvény egyébként a hazai és más EU tagállamok fajtajegyzékben szereplő fajták kóstolásával és értékelésével indult, melyen kiderült: nehéz megtalálni a minden vonatkozásban megfelelő fajtát, ami amellett, hogy tűri a klimatikus viszontagságokat, megbízhatóan terem, termése megfelelő méretű és kielégíti a frissfogyasztók és a feldolgozóipar igényeit is. A Dr. Szani Zsolt, a Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság munkatársa által vezetett értékelésen egyebek közt az is elhangzott, hogy az utóbbi években nagy volumenben telepített, francia eredetű Bouche de Bétizac fajtáról lassan-lassan kiderül, hogy nem minden szempontból váltja be a reményeket.
 
Az elmúlt években sokat telepítettek ebből a fajtából – kár volt?
Egyrészt bár termése korai érésű és nagyméretű, ízvilága nem a legoptimálisabb, másrészt nem teljes mértékben ellenálló a gombás betegségekkel szemben – megesik, hogy már termő fa pusztul el viharos gyorsasággal és semmit sem tehetünk ellene. Szintén nagy veszélyt jelent az alany és a nemes inkompatibilitása is, ami akár 6-8 éves korig is előfordulhat bármelyik fajta esetében. S egyre nagyobb gondokat okoz a fitoftóra terjedése is.
gesztenye
A rendezvény elején a hazai nyilvántartásba vett fajták értékelésére került sor – fotó: Horváth Attila
 
Szó esett az ázsiai fajtákról is, melyeket a nemesítésben használnak egyre nagyobb arányban interspecifikus hibridek előállításánál a szülőpár egyik tagjaként. Ezek ugyan jól tűzik az éghajlatváltozást és ellenállnak a kéregráknak, de terméshúsuk sárgás színű, ami például a gesztenyepüré-gyártás esetében nem túl szerencsés. Az ígéretes, nagyobb figyelemre érdemes fajták közt említette a szakember a Nemeshetési korai nevű tájfajtát, melyet érdekes módon nem támad a már a gesztenyénél is egyre nagyobb problémákat okozó gubacsdarázs. A bemutatón jelenlévő Egyed Károly, a hazai gesztenyefeldolgozás legfontosabb szereplője, a kadarkúti Sarkpont Zrt. tulajdonos-elnök vezérigazgatója egyik saját szelekcióját mutatta be. A Vóta 21-et a nemesítő úgy jellemezte: késői érésű, a termés héja barna színű, kiváló püréalapanyag.
 
Van megoldás a kéregrákra
Érdekességként azt is elmondta: nemrég Görögországban járt, ahol már létezik megoldás a kéregrákra, ami már bizonyította is a hatékonyságát. A kéregnekrózist okozó gombát legyengítő, úgynevezett hipovirulens gombatörzset terjesztettek el a gesztenyeültetvényekben, aminek köszönhetően mára gyakorlatilag megszűnt létezni a kéregrák, pontosabban nem okozza a fák pusztulását.
gesztenye
A Vóta 21 fajta rendkívül ígéretes, késő érésű szelekció, ezért a most még világos héjszín – fotó: Horváth Attila
 
Egyed Károly nem mellesleg arra is rámutatott: fajtajelleg, hogy a termés belseje főzés után milyen állagú lesz. Ha túl lisztes, morzsalékos, akkor az nyilván, a gesztenyepüré-gyártás számára nem optimális – szemben a krémes állaggal, ami úgyszintén az adott fajta sajátossága. Ugyanakkor például a gesztenyesütéshez olyan fajta ajánlott, amelynek hő hatására felnyílik a héja. Ezért nagyon fontos, hogy az értékesítési célnak megfelelően válasszunk fajtát.
 
Kitölthetnénk mi is a piacot
A bemutatón számos új fajtáról esett még szó, így például a Belleferről, Porosuke-ról, a Marsolról, a Maravalról, a Vignolsról és a Tanzawa-ról.
 
A kóstoló és az értékelés után az állomás épületében folytatódott a program, ahol elsőként Dr. Szani Zsolt előadásában elmondta: ma Magyarországon körülbelül 250 hektáron termelnek szelídgesztenyét, amiből éves szinten olyan 400-500 tonnát takarítanak be és dolgoznak fel – ezzel szemben 2000-2500 tonnányi nyersgesztenye-import realizálódik. A hazai feldolgozóipar 4000 tonnányi élelmiszert állít elő gesztenyéből 11-12 millió euro értékben, amiből jól érzékelhető, mekkora potenciál és piaci lehetőség rejtőzik a gesztenyetermelésben.
gesztenye
Dr. Szani Zsolt témavezető előadás közben – fotó: Horváth Attila
 
– A gesztenye mészkerülő, ezért érthetően ott találhatók a hazai ültetvények, ahol a talaj mésztartalma alacsony, kémhatása pedig savanyú: Vas, Zala és Somogy vármegyékben, valamint a Duna-kanyarban – szögezte le a szakember. – Az ötvenes években indult egy magyar gesztenyenemesítési program, a magyar gesztenyefajta-kínálatot a mai napig az ennek kapcsán szelektált fajták adják. Hatvan évvel ezelőtt egyszerű volt a stratégia: a magyar élelmiszeripart lássuk el magyar gesztenyével! Négyezerhatszáz hektár új gesztenyetelepítés volt a cél, azt hiszem, ha ma ennyi lenne, nagyon örülnének neki a hazai feldolgozók, mert az tudná fedezni az egyre növekvő keresletet. Természetesen, eddig nem ért el a telepítési program, s a rendszerváltás előtt megjelent a kéregrák az országban, ami óriási pusztítást vitt végbe a meglévő ültetvényekben – így jutottunk el a mostani állapotig, azaz hogy a feldolgozók szükségletét bőven nem vagyunk képesek kielégíteni. Pedig az élelmiszeripar az európai szegmensben a pozitív példa: az egész Európából felvásárolt termésből magas hozzáadott értékkel ellátja a közép-kelet európai régiót gesztenyemasszával, illetve pürével. Ezt az óriási kapacitást el lehetne látni hazai alapanyaggal is.
 
Hibák, amiket jobb, ha nem követ el senki
A következő előadó Sztankovszky Péter zalai gesztenytermelő, növényvédelmi mérnök volt, aki saját tapasztalatai alapján arról beszélt, hogy mit lehet elrontani a gesztenyeültetvény telepítése kapcsán. A leggyakoribb hibák között a szükséges indítótápanyag elhagyását, a fák kelleténél kisebb térállását, szűkebb sor-és tőtávolság használatát, porzófajták ültetésének hiányát és az elhibázott fajtaválasztást említette. Ültetéskor ajánlja a mikorrhiza gombák használatát, de abból is csak a jó minőséget. Fontosnak tartja továbbá a sorközök füvesítését és a megfelelő kerítés megépítését a "kétlábú és a négylábú" károkozókkal szembeni védelem érdekében. Javasolja az ültetvény talajának időközönkénti lazítását is.
gesztenye
Sztankovszky Péter arról beszélt, hogyan ne telepítsünk szelídgesztenyét – fotó: Horváth Attila
 
A Ljubljanai Egyetem Agrártudományi Tanszékének oktatója, dr. Aljaž Medič nemesítő arról beszélt egyebek közt, hogy húsz évvel ezelőtt még az erdőkben gyűjtötték az emberek a gesztenyék, a kéregrák azonban rengeteg fát elpusztított. Ezért Szlovénia-szerte nagy lendületet vett az ültetvénytelepítés. Ebben az egyetem úgy segít, hogy a világ különböző pontjairól gyűjtenek fajtákat és vizsgálják ezeket a saját körülményeik közt. A legjobbakat pedig telepítésre ajánlják a szlovén termelőknek. Lényeges tapasztalatuk, hogy az egyébként a növényfajnál jelentős károkat okozó fitoftóra-fertőzést sikeresen előzik meg azzal, hogy az öntözővizet nem közvetlenül a fák tövéhez juttatják ki, hanem a gyökérzónába. Az is elhangzott: a Bouche de Bétizac fajtát Szlovéniában például már egyáltalán nem telepítik, egyebek közt azért, mert a sok csapadék hatására erősen reped a terméshéj, ami a tárolhatóságot igencsak rontja.
gesztenye
Szlovéniában a Bouche de Bétizac-ot már nem is telepítik számos előnytelen tulajdonsága miatt – fotó: Horváth Attila
 
Amikor az ültetvény nemcsak gesztenyét, hanem vargányát is ad
Távolról, online kapcsolaton keresztül csatlakozott az eseményhez Andreia Afonso, a portugál Deifil cég kereskedelmi igazgatója. A vállalkozás mikroszaporítással állít elő gesztenyecsemetéket, illetve mikorrhiza-technológiát kínálnak többhasznú gesztenyeültetvények létrehozásához. Ez azt jelenti, hogy a gesztenye szaporítóanyagok gyökérzetét különféle, a magyar erdőkben is fellelhető, ismert gombafajok (például ízletes vargánya, császárgomba, stb.) csíráival oltják be. Ezek szimbiózisban élnek a gesztenyefákkal, javítva nemcsak a stressztűrésüket, hanem lehetőséget nyújtva az ültetvény többcélú hasznosításához, hiszen a területről akár az említett gombafajok is gyűjthetők a későbbiekben.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka

2024. április 17. 15:18
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2024. május 6-7-én biointenzív kertészeti gazdálkodás témában gyakorlat alapú műhelymunkát tart, amelyre várja az érdeklődő gazdálkodók jelentkezését. A másfél napos eseménynek Nógrád vármegye, Terény ad otthont.

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.