Kiegyezett a román állami légitársaság a "beteget jelentő" pilótákkal

2024. július 09. 16:00
Véget ért a román Tarom állami légitársaság tömegesen beteget jelentő pilótáinak hétfőn kezdődött tiltakozása, miután megállapodás született a Tarom vezetősége és a repülőszemélyzet képviselői között. Kedden már mind a belföldi, mind a nemzetközi járatok a menetrend szerint közlekednek – tudatta az Agerpres hírügynökség a légitársaság bejelentésére hivatkozva.
 
Kiegyezett a román állami légitársaság a "beteget jelentő" pilótákkal
Közleményében a Tarom elnézést kért az utasoktól a hétfői járattörlések okozta kellemetlenségért, és kiemelte, hogy a társaság alternatívákat - az utazás átütemezését vagy a jegyek árának visszatérítését - ajánlott fel a járattörlések által érintett utasoknak.
 
A Tarom hétfőn húsz Bukarestből induló, illetve oda érkező járatának mintegy kétezer utasát értesítette a járat törléséről arra hivatkozva, hogy a személyzet egyes tagjai "átmenetileg alkalmatlannak nyilvánították magukat" a repülésre.
 
A romániai pilóták szakszervezete közölte, hogy mintegy 2,5 millió euró veszteséget okozott a Tarom légitársaságnak a pilóták hétfői tiltakozó akciója, amellyel rossz munkakörülményeikre és a vállalatvezetés hiányosságaira - egyebek mellett az utasbiztonság szempontjának mellőzésére - akarták ráirányítani a figyelmet.
 
Sorin Grindeanu szállítási miniszter leszögezte, hogy a vállalatnak ki kell majd fizetnie az utasoknak járó kártérítést. 
TAROM is certified as a 3-Star Airline | Skytrax
 
A G4Media hírportálnak nyilatkozó Narcis Pasca szakszervezeti vezető szerint a Tarom azt ígérte: még idén 1500 euróval emeli a pilóták havi bérét, külföldi napidíjukat pedig 240 euróra. Hétfőn a tiltakozók egyike, Cezar Osiceanu azt mondta a lapnak, hogy a Tarom pilótáinak és másodpilótáinak bére gyakorlatilag 2007 óta nem emelkedett, havi 4500 eurót keresnek, míg a magánlégitársaságok többsége legalább 10 ezer eurós bért fizet pilótáinak.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Hiába nyitottak a munkaadók, kicsi az esélye az évközi minimálbér-emelésnek

2023. június 23. 15:44
Túl vannak az első tapogatózó egyeztetésen a szociális partnerek, miután hónapok óta csökken a minimálbér vásárlóereje. A vállalkozói oldal ugyan nyitottnak mutatkozik az évközi emelésre, amely legkorábban szeptember–október tájékán lenne esedékes, de akkor már a jövő évi minimálbér-tárgyalásoknak kell elindulniuk.
 
A munkaadói oldal sem zárkózott el attól, hogy elinduljon egy párbeszéd a felek között, mert ők is érzékelik, hogy a magas infláció mekkora probléma a munkavállalók körében – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülése után. 

Gazdaságátadás: az állatokat akkor is el kell látni, ha családi tragédia történt

2023. október 20. 17:41
Az első gazdasszonyokról szóló konferencián jártunk.
 
A MAGOSZ első "Gazdaasszony az agráriumban" című konferenciáján gazdálkodók beszélgettek a nők szerepéről az agráriumban az OMÉK-on. A kerekasztal-beszélgetés során elhangzott, hogy a 15-20 évvel ezelőtti időszakhoz képest olyan mértékű az innováció és az adminisztrációs rendszer változása, hogy ma már nagyon szerteágazó, amihez egy gazdálkodónak, legyen nő vagy férfi, értenie kell (finanszírozás, projektmenedzsment, piacelemzés, agrotechnológia, értékesítés).