Kiemelkedő szerepe van a nőknek az élelmiszerellátásban

2023. október 17. 17:28
A hazai élelmiszerellátásban tavaly 53 ezer nő dolgozott főállásban, a szerepük kiemelkedő a szektorban – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Női Unió Egyesület által szervezett 8. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián az Agrárminisztériumban.
Kiemelkedő szerepe van a nőknek az élelmiszerellátásban
Juhász Anikó köszöntő beszédében ismertette, egy közepes méretű városnyi nő dolgozik a hazai mezőgazdaságban, ahol így a munkaerő csaknem egyharmada nő volt 2022-ben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023-as gazdasági szerkezet összeírása szerint pedig 196 ezer olyan gazdaságunk van, amely 30 százalékát, tehát több mint 56 ezer gazdaságot nő irányít. 
 
A helyettes államtitkár kiemelte, nem szabad megfeledkezni a nők családösszetartó szerepéről sem, akik a vidéki társadalomnak és benne a gazdálkodóknak az egyik leglényegesebb támaszai is. Hozzátette, az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a női gazdálkodókat. 
A konferencián bemutatták a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat által alapított TalentA Programot. Juhász Anikó szerint fontosak az ehhez hasonló kezdeményezések, amelyek egyrészt korszerű ismeretekkel vértezik fel a női gazdálkodókat a vállalatvezetés, a pénzügy vagy épp a mezőgazdasági termelés területén, másrészt hozzájárulnak az innovatív projektek megvalósulásához mentorálással, pénzügyi támogatással és jó példák bemutatásával. 
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Megoldást kell találni a magyar energiaválságra: így pótolnák az orosz gázt hosszú távon

2023. február 15. 12:32
A rezsicsökkentés védelme érdekében is kulcskérdés, miként tudja Magyarország jobban hasznosítani meglévő energiaforrásait, létesítményeit, és újak bekapcsolásával, fejlesztésével elsősorban a magyarországi termelésre támaszkodni - hangsúlyozta Steiner Attila  az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Demokrata mai számában olvasható interjúban.

Levélben fordultunk az ÉKM-hez

2024. augusztus 13. 18:14
2024. augusztus 8-án a LIGA Szakszervezetek levélben fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez üdvözölve a miniszter döntését, amellyel, mint a tulajdonosi jogok gyakorlója a MÁV-Volán Csoport több, mint 33 ezer munkavállalója részére egyszeri nettó 200.000 Ft SZÉP-kártyára való kifizetését rendelte el az érintett munkavállalóknak a nagy nyári hőhullám idején, extrém körülmények között végzett kitartó és odaadó munkájuk elismeréseképpen.