KIEMELT JELENTŐSÉGŰ A HAZAI AGRÁRTERMÉKEK NÉPSZERŰSÍTÉSE

2022. december 12. 09:50
Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, dec.8.-án, csütörtökön.
KIEMELT JELENTŐSÉGŰ A HAZAI AGRÁRTERMÉKEK NÉPSZERŰSÍTÉSE
A helyettes államtitkár köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy a földrajzi árujelzők használatával lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére. Hozzátette: a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének nemrég történő elfogadása biztosítja, hogy 2023-2027 között több mint 5300 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az agrárium számára. Ebben bővülő lehetőségekkel, markánsan megjelenik a termelői közösségek támogatása is.
 
Kijelentette, hogy az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel és élvezzék azok előnyeit. Az Agrárminisztérium a Földrajzi Árujelzők Programja keretében aktív szakmai segítséget nyújt a termelői csoportosulásoknak termékleírásaik elkészítéséhez és kérelmeik benyújtásához. A Földrajzi Árujelzők Program eredményeként idén már 81-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló földrajzi árujelzős magyar agrártermékek száma, legutóbb a „Derecske alma” és a „Nagykörűi ropogós cseresznye” részesült uniós elismerésben. További 11 agrártermék, közöttük a „Szabolcsi alma”, a „Lajta sajt” és a „Borzag pálinka” oltalmi eljárása folyamatban van és annak lezárásáig átmeneti nemzeti oltalmat élveznek.
 
Az Agrárminisztérium a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program keretében 2010 óta pályázati rendszert működtet a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére. A pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni. A HÍR védjegy bejegyzésének 20. jubileumi évében 13 pályázó 22 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 211-re nőtt a HÍR védjegyes termékek száma.
 
A helyettes államtitkár arra emlékeztetett, hogy az Országgyűlés december 7-én elfogadta az agrártermékek eredetvédelméről szóló törvényjavaslatot, amely megfelelő jogszabályi környezetet teremt a termelői közösségek számára, hogy a földrajzi árujelzők oltalmából fakadó előnyöket jobban ki tudják használni.
 
Az eseményről és a díjazottakról készült fotók ezen a linken tekinthetők meg:
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák

2023. március 31. 10:57
Nem tudják eladni senkinek.
 
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu
 
Nehéz helyzetben a gazdák
A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.

AZ ÉLELMISZER ÖNELLÁTÁS STRATÉGIAI KÉRDÉS

2023. július 25. 12:45
A háború árnyékában az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn.