Új borászati feldolgozóüzemet avattak a pannonhalmi TóthBorbirtokon

2024. szeptember 13. 19:34
A magyar borászat versenyképességének és a magyar bor elismertségének erősítéséhez újabb és újabb fejlesztésekre, innovációra van szükség – mondta ma az agrárminiszter Pannonhalmán, a TóthBorbirtok új borászati feldolgozóüzemének átadásán.
Új borászati feldolgozóüzemet avattak a pannonhalmi TóthBorbirtokon
Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István hangsúlyozta, ebben a magyar kormány és a minisztérium továbbra is partnere a szőlész-borász társadalomnak. 
Újabb lendület a magyar borászatban
A Közös Agrárpolitika jelenlegi támogatási időszakában több mint 100 millió eurós forrás áll az ágazat rendelkezésére, többek között borászati beruházásokra és innovációra.
 
Az a cél, hogy a borászatok a technológiai fejlesztésekkel és modernizációval még versenyképesebbekké válhassanak – részletezte a miniszter.
A tárcavezető emlékeztetett, a kor kihívásaira megoldást a fejlesztés jelent, a hozzáadott értéket pedig növelni kell a versenyképességhez. Ehhez a magyar kormány minden támogatást megad, 2027-ig ugyanis 2900 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárium fejlesztésére a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően – áll a közleményben.
 
Nagy István hozzátette, a magyar bor sikere közös érdekünk. Nemcsak gazdasági kérdés, hanem nemzetépítő erő is, amelyhez most a TóthBorbirtok is csatlakozik. 
 
A borászat immár tíz éve telepítette az első szőlőt a pannonhalmi dombokon, s mára komoly nemzetközi sikereket ért el: 2021-es Kódex Furmintját a londoni borversenyen a legjobb magyar fehérbornak választották. 
 
A borászati feldolgozóüzem megnyitása újabb mérföldkő, amely biztosítja a borászat jövőbeni növekedését és a prémium borok, valamint pezsgők előállítását – részletezte a miniszter.
 
Fotó: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nagy a baj! Nő az importnyomás és a költségek is emelkednek

2023. november 14. 13:53
Mi lesz így a hazai élelmiszeriparral?
 
Komoly importnyomás helyeződik a hazai élelmiszeripari feldolgozókra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint míg az elmúlt néhány évben folyamatosan erősödött a magyar élelmiszerek szerepe a kereskedelemben, ám a piaci jelzések szerint ebben az évben ismét csökken a hazai termékek aránya a polcokon. A hazai termékek választása ugyanakkor nem csak a minőségre jelent garanciát, hanem választásukkal a magyar vállalkozásokat – termelőket és feldolgozókat – is segítik a vásárlók – írja közleményében a NAK.

Az ízvariációk száma végtelen

2023. április 20. 13:40
Nagy Zsófia, a Fűszeres Lány gyógynövény szakirányon szerzett kertészmérnöki diplomát. A házikertjén kívül 2 hektáron termel francia tárkonyt, és egy fűszermanufaktúra tulajdonosa Ráckevén. A családja mutatott példát neki a gazdálkodásban, takarmányozással és állattartással foglalkoztak. Saját vállalkozásába 2015-ben vágott bele, a fiatalgazda-pályázat elnyerésével kezdett fűszernövényeket termeszteni.