Új borászati feldolgozóüzemet avattak a pannonhalmi TóthBorbirtokon

2024. szeptember 13. 19:34
A magyar borászat versenyképességének és a magyar bor elismertségének erősítéséhez újabb és újabb fejlesztésekre, innovációra van szükség – mondta ma az agrárminiszter Pannonhalmán, a TóthBorbirtok új borászati feldolgozóüzemének átadásán.
Új borászati feldolgozóüzemet avattak a pannonhalmi TóthBorbirtokon
Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István hangsúlyozta, ebben a magyar kormány és a minisztérium továbbra is partnere a szőlész-borász társadalomnak. 
Újabb lendület a magyar borászatban
A Közös Agrárpolitika jelenlegi támogatási időszakában több mint 100 millió eurós forrás áll az ágazat rendelkezésére, többek között borászati beruházásokra és innovációra.
 
Az a cél, hogy a borászatok a technológiai fejlesztésekkel és modernizációval még versenyképesebbekké válhassanak – részletezte a miniszter.
A tárcavezető emlékeztetett, a kor kihívásaira megoldást a fejlesztés jelent, a hozzáadott értéket pedig növelni kell a versenyképességhez. Ehhez a magyar kormány minden támogatást megad, 2027-ig ugyanis 2900 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárium fejlesztésére a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően – áll a közleményben.
 
Nagy István hozzátette, a magyar bor sikere közös érdekünk. Nemcsak gazdasági kérdés, hanem nemzetépítő erő is, amelyhez most a TóthBorbirtok is csatlakozik. 
 
A borászat immár tíz éve telepítette az első szőlőt a pannonhalmi dombokon, s mára komoly nemzetközi sikereket ért el: 2021-es Kódex Furmintját a londoni borversenyen a legjobb magyar fehérbornak választották. 
 
A borászati feldolgozóüzem megnyitása újabb mérföldkő, amely biztosítja a borászat jövőbeni növekedését és a prémium borok, valamint pezsgők előállítását – részletezte a miniszter.
 
Fotó: Facebook

Kapcsolódó cikkek

25 százalékkal csökkent a csontos csirkemell ára, a tojásé pedig 18 százalékkal

2024. január 31. 16:07
Az EU-ban viszont éppen emelkedik a csirke feldolgozói értékesítési ára.

Érdekes dologra derült fény az időszakos böjttel kapcsolatban

2024. november 25. 17:59
A fogyás mellett másra is felfigyeltek a kutatók.
 
Napjainkban az időszakos böjtölés az egyik legnépszerűbb táplálkozási módszer, amely egy kínai kutatás szerint jelentős változásokhoz vezethet mind a bélrendszerben, mind pedig az agyban.