Kiemelt stratégiai szerepe van az élelmezésbiztonságnak

2017. április 04. 14:31
Az élelmezésbiztonságnak a világ minden országában kiemelt stratégiai szerepe van, a globális élelmiszertermelés komoly kihívások előtt áll, annak érdekében, hogy a kihívásokra adekvát szakpolitikai válaszok születhessenek, nemzetközileg is összehasonlítható, elemezhető adatok szükségesek - mondta Madarász István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárstatisztikai osztályvezetője az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) hétfőn kezdődött regionális konferenciáján Budapesten.

A konferencián a FAO Európa és Közép-Ázsia húsz országának statisztikusai részvételével az új agrárcenzus világprogram adatgyűjtési módszereit és ajánlásait vitatják meg, amelyet nemzeti mezőgazdasági összeírások alapján dolgoztak ki.

Madarász István elmondta: a FAO vezető szerepet játszik a globális tudás elterjesztésében, ami az élelmezést és a mezőgazdaságban kidolgozott legjobb gyakorlatokat illeti. A regionális tanácskozás fontos a lehetőségek és kihívások feltárása szempontjából is, amelyekkel a régió országainak szembe kell nézniük - tette hozzá.

Vladimir Rakhmanin, a FAO budapesti regionális irodájának vezérigazgató-helyettese az egyhetes tanácskozás megnyitóján kiemelte: a megalapozott szakpolitikai döntésekhez nélkülözhetetlenek a megbízható és széleskörű statisztikák. A FAO tízéves globális programokkal támogatja a mezőgazdasági összeírások végrehajtását, ez a mostani már az ötödik.

A most kezdődött 2020-as ciklusban adatokat gyűjtenek egyebek között a mezőgazdaság környezeti hatásairól, az üvegházhatásúgáz-kibocsátásról, a növénytermesztés intenzitásáról, a földhasználatról, az öntözési módszerekről, és a haszonállattartásról - ismertette. Az új irányelvek, amelyeket a FAO statisztikai egysége dolgozott ki, újszerű és költséghatékony módszereket kínálnak az adatgyűjtéshez, a mezőgazdasági és a lakossági cenzus összekapcsolásához, és az adatok szélesebb körű terjesztéséhez. Ezekkel az adatokkal elemezhetővé válnak a globális trendek és teljesítmények is - mondta.

Kifejtette, az élelmezéshez, és az egészséges és fenntartható természeti erőforrásokkal való gazdálkodáshoz is hozzájárulnak a cenzusok adatai. Az ENSZ által kidolgozott Agenda 2030-ra elérni tervezett céljai között van az éhezés felszámolása is, a FAO a fenntartható mezőgazdasági termelésben nagy részt vállal - közölte.

Jairo Castano, a FAO vezető statisztikusa arról beszélt, hogy az új agrárcenzus világprogramban adatokat gyűjtenek egyebek között a farmok méretéről, számáról, és a mezőgazdasági gyakorlatokról. A 2010-es cenzus, ami a 2006-2015-ös időszakot fedi le, 132 ország mezőgazdasági statisztikáit tartalmazza, ami rekord az előző, 2000-es cenzus 122 országához képest. Az új, 2020-as ciklusban már 84 ország jelezte részvételét, ami újabb rekordnak számít - mondta.

A hétfőn kezdődött és a héten tartó tanácskozáson a magyar szakértőkön kívül Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Grúzia, Izrael, Kazahsztán, Kirgizisztán, Macedónia, Moldova, Montenegro, Oroszország, Örményország, Szerbia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna, és Üzbegisztán képviselői vesznek rész.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fiatal gazda kontra kisüzemfejlesztés – ki mire pályázhat?

2016. szeptember 09. 08:47
Miközben egyre többen készülnek a fiatal gazda pályázati felhívás ősz közepére tervezett megjelenésére, a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című és hasonló konstrukciójú támogatási kiírás esetében szeptember végén zárul a második határszakasz, azaz az addig beérkezett pályázatok elbírálása.

Jogszabályok érthetően

2017. november 21. 08:16
A Magyar Közlöny 2017. november 6. és november 12. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok