Kihirdették 2018 legszebb madárfotóit, egytől egyig lenyűgözőek

2018. augusztus 24. 09:12
A British Trust for Ornithology nevű brit madárvédő szervezet 2015 óta minden évben megrendezi az év madárfotósa versenyt, és idén sem történt ez másként.

Azt már a döntős felvételek láttán lehetett tudni, hogy a zsűrinek rendkívül nehéz dolga lesz a mostani kiírásban, a győztes képeket elnézve pedig még a laikusok szája is tátva marad.

                          A versenyben 8 különböző kategóriában hirdettek                           eredményt az augusztus 20-i díjátadón. A zsűri a                             végső döntés meghozatalakor  egyáltalán nem vette                       figyelembe, hogy ki készítette az adott felvételt, így                         amatőrök és profik egyenlő esélyekkel indultak a                              győzelemért.

A fődíj nyertese 5 ezer fontot, átszámítva több mint másfél millió forintot tudhat magáénak, a többi helyezettet pedig felszereléssel és jelképes pénzösszeggel díjazzák.

Máté Bence révén magyar érdekeltség is volt a szűkített listán, de a tehetséges természetfotós ezúttal nem került fel a dobogóra.

2018-ban az év madárfotósa címet a perui Pedro Jarque Krebs zsebelte be, és egyúttal a kreatív fotózás kategóriában is első helyet ért el a karibi flamingóknak köszönhetően.

Fotó: Pedro Jarque Krebs, Peru Az év fiatal madárfotósa – Búbos vöcsök Fotó: Johan Carlberg, Svédország Portré, 1. helyezett – Vékonycsőrű víztaposó Fotó: Saverio Gatto, Olaszország Madarak a természetben, 1. helyezett – Strucc Fotó: Salvador Colvée, Spanyolország Figyelem a részletekre, 1. helyezett – Pompás koronásgalamb Fotó: David Easton, Szingapúr A madarak viselkedése, 1. helyezett – Szulák Fotó: Richard Shucksmith, Egyesült Királyság Madarak repülés közben, 1. helyezett – Kis kócsag Fotó: Sienna Anderson, Egyesült Királyság Kerti és városi madarak, 1. helyezett – Vörösbegy

Fotó: Nikos Bukas, Görögország

 

Az ezüst- és bronzérmes fotókat https://www.theguardian.com/environment/gallery/2018/aug/20/2018-bird-photographer-of-the-year-in-pictures tudod megtekinteni.

 

 

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Okostelefonok a mezőgazdaságban

2016. augusztus 05. 08:42
Az egyik legnagyobb világcég, a Dow, hazánkban elsősorban a vetőmagjaival és növényvédő szereivel robbant be. A közelmúltban a gazdálkodás támogatására egy applikációt dobott a piacra, amely ingyenesen elérhető és ingyenesen letölthető.

Belvízkárok kezelése

2016. március 07. 08:26
A szokatlanul enyhe tél és a hosszan tartó esőzések miatt ismét jelentős károkat okozhat a belvíz a mezőgazdaságban. A talajok vízzel telítettek, illetve a belvízzel borított területek nagysága országosan növekszik, amelyek elsősorban az őszi vetésű növényeket károsíthatják, hosszú távon viszont a tavaszi magágyelőkészítést is veszélyeztethetik. Az érintett termelők az agrárkár-enyhítési rendszerben jelenthetik be esetleges belvízkáraikat, ezért érdemes felkeresni falugazdászainkat.