Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

2023. november 29. 15:03
A budapesti Édes Szelet cukrászdáé lett az év diós bejglije, a gyomaendrődi Desszert Centeré az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a siófoki Dinasztia Cukrászda Adventi pirkadat elnevezésű bejglije nyert.
Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit
A Magyar Cukrász Ipartestület keddi közleménye szerint az idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában.
Lehet, hogy egy kép erről: szöveg
A hagyományos diós kategóriában az aranyérmet Lengyel Gabriella (Édes Szelet cukrászda, Budapest) nyerte el. Az ezüstérmet Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest), a bronzérmet pedig Kara József Zoltánné (Erika Cukrászda, Kesztölc) kapta.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember és szöveg
A hagyományos mákos kategóriában az aranyérmet Simon Andreának (Desszert Center, Gyomaendrőd) ítélték oda. Ezüstérmes lett Fazekasné Both Anikó (Both Cukrászda, Tolna), a bronzérmet Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta.
Lehet, hogy egy kép erről: babka
Az ínyenc kategóriában Millei Renátó (Dinasztia Cukrászda, Siófok) nyerte el az aranyérmet Adventi pirkadat elnevezésű bejglijével, amely egy hagyományos bejgli tésztával és kardamommal fűszerezett aszalt vörösáfonyás-mandulapralinés töltelékkel készült bejgli-különlegesség. Az ezüstérmet Dezső Erika és Magyar Éva (Gerő Cukrászda, Nagykanizsa) Kelet Kincse elnevezésű bejglije, a bronzérmet pedig Borongics Anett (Süti Butik, Nagykanizsa) Földimogyorós füge-bejglije kapta.
Lehet, hogy egy kép erről: babka
A különböző kategóriákban is dobogós, legmagasabb összpontszámot elérő versenyzőnek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest).
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember
Mint a közleményben kiemelték, az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a szakemberek. Az idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörösáfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között – olvasható a közleményben.
 
A három kategóriában az idén több mint 50 bejglit neveztek. A versenymunkákat kategóriánként három tagú zsűri értékelte.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
A Magyar Cukrász Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év fagylaltja és a Magyarország tortája versenyek – mellett az Év bejglije megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit – áll a közleményben.
 
fotó: Magyar Cukrász Ipartestület Facebook-oldala
 
forrás:agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

A SITEVI borászati és szőlészeti nemzetközi szakkiállítás idén is várja a magyar látogatókat!

2023. szeptember 15. 13:12
A SITEVI a szőlő-, bor-, gyümölcs- és olajbogyó-termesztési ágazat vezető nemzetközi szakkiállítása 2023. november 28-30., nyitja meg kapuit a Montpellier-i kiállítási központban, Franciaországban. Kétségkívül a világ vezető találkozási pontja lesz idén ez az esemény az ágazatban dolgozó szakemberek számára.

Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága

2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
 
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu