Kisebb és nagyobb súlyú szabálytalanságok egyaránt előfordultak a tavaszi élelmiszermustrán

2019. május 03. 09:21
Április 22-én véget ért a hazai élelmiszerlánc átfogó, tavaszi szezonális ellenőrzése. A szakemberek egy hónap alatt 3.484 vizsgálatot folytattak le élelmiszer-előállító, élelmiszer-forgalmazó, illetve vendéglátóhelyeken, országszerte. A feltárt szabálytalanságok 126 esetben kisebb súlyúak voltak és csaknem azonos számban (127 esetben) fordultak elő olyan jogsértések, melyek mintegy 8,9 millió forint összegű bírság kiszabását vonták maguk után.

Országszerte március 25-től április 22-ig tartott a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése. A hagyományos tavaszi vizsgálatot Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el, ezt követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei végezték el. A kiterjedt ellenőrzés-sorozat kiemelten a szezonálisan népszerű termékekre, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyekre irányult.

A hatósági szakemberek összesen 3.484 létesítményt vontak ellenőrzés alá, melynek során majdnem azonos számban tártak fel kisebb, illetve nagyobb mulasztásokat, 16 esetben pedig a tevékenység korlátozására is szükség volt. Súlyos szabálytalanságra 127 esetben derült fény, a velük összefüggésben kiszabott bírság 8.857.952 forint. Kisebb, csak figyelmeztetésre okot adó kihágás 126 esetben fordult elő. A tavalyi év azonos időszakával összevetve a figyelmeztetéssel zárult ellenőrzések aránya nőtt, bírság kiszabására az előző évihez hasonló gyakorisággal került sor.

A felkeresett helyszíneken az előző évhez képest valamivel több higiéniai hiányosság (3,1%) adódott, de nagyobb arányban fordult elő probléma a termékek minőségével és összetételével (3,6%) kapcsolatban. Sajnos romlott a vizsgált élelmiszerek nyomon követhetősége is (3%), amire különösen a piaci, vásári értékesítés kapcsán volt példa. A tavalyihoz hasonlóan alakult a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: a megvizsgált 18.261 tételből 306 esetében (1,7%) volt szükség erre az intézkedésre, az érintett termékek értéke meghaladja a 2,2 millió forintot.

Az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének tavaszi fordulója 2019-ben néhány pozitív tapasztalatot is hozott: mérséklődött például a lejárt termékek aránya (0,7%), továbbá 2017 óta harmadára (0,6%-ra) csökkent az olyan pácolt, füstölt húskészítmények (köztük a sonka) előfordulása, melyet ki kellett vonni a forgalomból – emelte ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a záró eredmények értékelésekor.

A 2019. évi tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés részletes eredményeiről a Nébih honlapjántájékozódhatnak az érdeklődők.

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Idén 160 ezer tonna görögdinnye termett

2020. szeptember 02. 08:09
Itthon idén 160 ezer tonna görögdinnye termet, ez tízezer tonnával kevesebb, mint tavaly, ugyanakkor a termőterület nagyobb arányban, mintegy húsz százalékkal csökkent - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára hétfőn Győrben.

Drasztikusan emelkedhetnek az árak a balatoni büfékben

2022. április 12. 08:27
Az 1500 forintos menüt el kell felejteni