Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka

2024. április 17. 15:18
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) 2024. május 6-7-én biointenzív kertészeti gazdálkodás témában gyakorlat alapú műhelymunkát tart, amelyre várja az érdeklődő gazdálkodók jelentkezését. A másfél napos eseménynek Nógrád vármegye, Terény ad otthont.
Kisléptékű biointenzív kertészetről szóló műhelymunka
A biointenzív kertészet, vagy angol nevén – amelyet általában világszerte használnak – a „market garden” a gyümölcsök, zöldségek viszonylag kisüzemi termesztését jelenti. Azon termelők, akik ezt a gazdálkodási szemléletet és módot választják, többnyire közvetlenül a fogyasztóknak értékesítenek.
 
A biointenzív kertészet a helyi termesztési időszak alatt széles választékot és folyamatos friss terményt biztosít a fogyasztók számára. Az ilyen kertészet jellemzője, hogy sokféle növényt és fajtát termesztenek, továbbá több kézi munkát alkalmaznak, mint a nagyüzemű, konvencionális gazdaságban. A kis volumenű termeléshez olyan értékesítési csatornák társulnak, mint például a gazdaságon belüli standok, termelői piacok, a közösség által támogatott mezőgazdasági előfizetések, éttermek és termelői boltok.
Rólunk – Magosvölgy Ökológiai Gazdaság
Magosvölgyi Ökológiai Gazdaság
 
A műhelymunka keretében Jean-Martin Fortier, a biointenzív gazdálkodás egyik legelismertebb képviselője tart képzést, osztja meg tapasztalatait és mutatja be módszereit.
Rendez vous avec Jean Martin Fortier, spécialiste du Maraîchage Bio, le 28  février à Paris - Grelinette et Cassolettes
Az esemény célja, hogy a résztvevők a műhelymunka zárultával tisztában legyenek azon faktorokkal, összetevőkkel, amelyek alkalmazásával sikeressé, nyereségessé tehető egy biokertészet.
 
Az eseményt angol nyelven tartják, helyszíne pedig a terényi Magosvölgy Ökológiai Gazdaság lesz.
 
Részletes program és regisztráció: itt
 
forrás: agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

A termelői piac lelke a szervező

2024. május 13. 09:47
Napjainkban több mint 310 termelői piac működik hazánkban. A jó gyakorlatok átadására és a 21. századi működés kihívásainak megbeszélésére rendezett tanácskozást a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Egyre kevesebb a komló, drágul a sör

2023. október 24. 18:04
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.
 
Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.