Komplex technológiák, modern fóliaházak – a KITE Zrt. bemutatóján jártunk

2024. július 01. 16:14
A magyar zöldség- és gyümölcstermesztés korszerűsítésén dolgoznak a KITE Zrt. szakemberei a cég derecskei kísérleti telepén. Bemutatójukon megújult és frissen telepített ültetvényeket, jól felszerelt fóliaházakat, intenzív technológiákat láthattunk 2024.06.28.-án.
Komplex technológiák, modern fóliaházak – a KITE Zrt. bemutatóján jártunk
Sokan voltak kíváncsiak a KITE kertészeti bemutatójára, ahol a cég fejlesztőmérnökei és termékmenedzserei számos területen mutattak be korszerű megoldásokat. Mint bevezető előadásában Hadászi László innovációs főigazgató hangsúlyozta, olyan magas technológiai színvonalú, de a legtöbb termelő számára hozzáférhető, kipróbált technológiákat kínálnak a gazdáknak, amelyek megfelelnek az uniós környezetvédelmi céloknak és egyben a támogatási pályázatok feltételeinek is.
Burgonyában két új piros héjú és sárga húsú burgonyafajtát tartanak ígéretesnek a hazai viszonyok között, a terméshozam növelésére, az érés előrehozására pedig más kultúrákban (paradicsom, paprika, görögdinnye) is bevált a Batallon biostimulátor, amit a terméshozás folyamán többször javasolt kijuttatni. Dinnyében az alanyválasztás, a fóliatakarás és az alkalmazott csöpögtetőcső kialakítása volt a kísérletek tárgya.
Zöldséghajtatásra a prémium KITE vándorsátort fejlesztette ki a cég, amiben paprika- és paradicsomtermesztési kísérleteket láthattunk. Olyan paprikafajtákat keresnek, amelyek kevesebb zöldmunkával termeszthetők. Fontos terület a biológiai növényvédelem, amire hajtatásban teljes körű megoldást kínál a cég, és már szabadföldön is lehet védekezni lepkék ellen egy fürkészdarázs-fajjal.
 
A BIOLÓGIAI NÖVÉNYÉVDELEM ELKÉPZELHETETLEN PONTOS HŐMÉRSÉKLET- ÉS PÁRATARTALOM-SZABÁLYOZÁS NÉLKÜL, ERRE IS FOLYT FEJLESZTÉS.
Megállapították, hogy árnyékolásra a fehér háló alkalmasabb, mint a zöld, mert bár azonos paramétereket mértek alatta, a hozam nagyobb volt, mint a zöld hálóval takart fóliablokkokban. Érdemes használni a vektorhálót is, mert nemcsak a kártevőket rekeszti ki, hanem kissé a meleget is.
Teljesen megújult a kísérleti almaültetvény: tavaly és tavalyelőtt telepítettek öt fajtát (Evelina, Gala Devil, Golden Reinders, Jeromine, Red Idared) M9 alanyon, 3,5 x 0,73 méter térállásba. Itt tápanyag-ellátási és növényvédelmi kísérletek folynak és a fagyvédelmi öntözés technológiáját is vizsgálják.
 
Még izgalmasabb az öt alannyal és öt fajtával telepített meggykísérlet, aminek a kombájnos betakarítás technológiájának kidolgozása a célja.
Kérdés, hogy melyik alanyon, milyen koronaformán és metszéssel, támrendszerrel vagy anélkül lehet kompótminőségű meggyet termeszteni és leszedni kombájnnal. A megcélzott terméshozam pedig 20-25 tonna hektáronként.
Gyümölcsösök művelésében segít a szedőplatform, amit a jégháló kezelésére is használnak. A spanyol Mañez y Lozano permetezőgépekkel speciálisan kialakított szórószerkezetük miatt nagyon jó fedettséget lehet elérni. Legújabb képviselőjük, az O3Zone család ózonnal dúsított vizet permetez, ami lehetővé teszi, hogy csökkentsük a kijuttatott növényvédő szerek mennyiségét.
 
A KITE FORGALMAZZA A MOBIL TOW AND BLOW FAGYVÉDELMI SZÉLGÉPEKET, AMELYEK MÁR SZÁMOS HELYEN BIZONYÍTOTTAK ITTHON.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu /Horváth Csilla

Kapcsolódó cikkek

Nehéz helyzetben vannak a Győr környéki méhészetek

2023. október 16. 14:58
Nem elég, hogy az időjárás nem kedvezett idén a méztermelésnek és a felvásárlási ár is alacsony, de az elmúlt két hétben a Győri, Téti és Pannonhalmi járásban felütötte a fejét a mézelő méhek legnagyobb veszedelme: a nyúlós költésrothadás.
 
Gyógymód nincs, a betegséggel fertőzött családokat meg kell semmisíteni. A betegség és a nehéz szezon hátrányba hozza a méhészeket a bolti importtal szemben, pedig a hideg idővel indul a mézes tea és sütemény szezonja.

Rendkívül fontos követeléseket fogalmaztak meg a közösen tiltakozó gazdaszervezetek

2024. február 22. 16:50
Forgalomakadályozó demonstrációkat tartanak a résztvevők.
 
Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakoztak csütörtökön forgalomakadályozó demonstrációkkal négy visegrádi ország, valamint Lettország és Litvánia gazdaszervezetei. A tiltakozásokat a bolgár, a horvát, a román és a szlovén gazdák képviselői is támogatták.