Körültekintést kér a borkészítőktől a Nébih a mustgáz miatt

2024. augusztus 30. 14:59
Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.
Körültekintést kér a borkészítőktől a Nébih a mustgáz miatt
A Nébih alapos szellőztetést javasol a borkészítésre használt helyiségekben, a levegő vizsgálatára pedig a jól ismert gyertyás ellenőrzést ajánlják. Ezzel egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy indokolt-e az óvatosság, a bor forrásakor keletkező mustgáz ugyanis nagy koncentrációban halált okozhat – írták.
 
Ha a láng derékmagaságban, vagy annál lejjebb tartva kialszik, a pincét azonnal el kell hagyni.
 
A szüret különleges időszak a borászok életében, de ilyenkor is figyelmesen és felelősségteljesen kell végezniük a munkájukat, hogy elkerüljék az azzal járó veszélyeket – olvasható a közleményben.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Partnerségben erősödik a hazai agrárium és a vidék egyaránt

2024. május 13. 09:29
A kormányzat a gazdák és a vidéki vállalkozások partnere, a magyar vidékkel szövetségben dolgozik – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Új Lendület EXPO Marcaliban elnevezésű rendezvény megnyitóján május 11.-én, szombaton.

A paradicsom idén is slágernövény

2024. április 05. 14:39
Furcsa folyamat figyelhető meg a zöldségfélék termesztésében: akik társasházban élnek, azok minden lehetőséget kihasználnának, hogy saját terméshez jussanak, míg akik nagy kerttel rendelkeznek, azok a dísznövényeket és a füvesítést szorgalmazzák a palánták helyett. Valóban megfigyelhető egy ilyen folyamat, miszerint a nagyobb városok erkélyein egyre divatosabb a paradicsomtermesztés, és folyamatosan átveszik a dísznövények és az egybefüggő zöld felületek a veteményeskertek helyét?