Krónikus munkaerőhiány: kiterjesztenék a járulékkedvezményt
A NAK a gazdasági tárcának néhány hónapja javaslatot tett arra, hogy a járulékfizetési kedvezményt terjesszék ki a főtevékenységként mezőgazdasági termelésből származó hazai alapanyagot feldolgozó élelmiszeripari vállalkozások fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalóira – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. A mezőgazdasági termelők mellett ugyanis az élelmiszeripari vállalkozások is szakember- és munkaerőhiánnyal küzdenek.
A járulékfizetési kedvezmény segítene a munkaerő megtartásban, az elvándorlás mérséklésében és növelné az élelmiszeripar versenyképességét – vélte az elnök. A járulékkedvezmény mértékéről pedig azt mondta: minden megoldásra nyitottak, ami forintban mérhető engedményt jelent a kamarai tagok számára.
Az ősztől megjelenhetnek az újabb uniós pályázati források, amelyekre nagy szüksége van az élelmiszeriparnak. A Vidékfejlesztési Programban és GINOP-ban együtt az élelmiszeriparra elkülönített 300 milliárd forinttal enyhülhet az ágazatra nehezedő nyomás.
A jelenleg elérhető támogatási formák munkahelyteremtési és -megtartási kötelezettséget írnak elő. Ezért a NAK felhívja a figyelmet, hogy az élelmiszeripar egy speciális ágazat, ahol a korszerűsítés, beruházás hatására a hatékonyság megnövekszik, viszont az élőmunka iránti igény csökken. A kamara szerint az élelmiszeripart a többi iparágtól elkülönülten kell kezelni.
Forrás: agrarszektor.hu