Különösen erős sugárzás jön a Napból

2023. augusztus 11. 13:11
A tudósok szerint a Nap évek óta nagy energiájú gamma-sugárzást bocsát ki, amiről most bebizonyosodott, hogy a Földet is eléri. A Mexikóban található különleges obszervatórium észleléseiről a Physical Review Lettersben számoltak be a napkutatók.
Különösen erős sugárzás jön a Napból
A Nap rengeteg különféle energiát sugároz, nukleáris reakciói révén kibocsátja a látható fényt, ami körülbelül 1 elektronvolt energiát hordoz. Az újonnan megfigyelt gamma-sugárzás ezzel szemben akár a 10 tera-elektronvoltot (TeV) is elérheti, ami ötvenszer nagyobb, mint amiről a kutatók eddig tudtak. A látható tartományba eső fénysugarak 2-2,5 elektronvoltosak, az ultraibolya sugarak 3-124 elektronvoltosak, a most észlelt sugárzás ezeknél 100 milliárdszor több energiával rendelkezik, írta az Index.
A gamma-sugarak hatása
A 90-es években a tudósok már megállapították, hogy a Napból gamma-sugárzás ered, de azt nem gondolták, hogy ezek a sugarak a Földet is elérik. Az első, több mint egymilliárd elektronvolt energiájú gamma-sugarakat a NASA Fermi űrteleszkópja észlelte 2011-ben. Az új kutatás a High-Altitude Water Cherenkov (HAWC) Obszervatórium és együttműködései keretében történt, amihez több mint 30 intézmény tartozik Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában.
 
A gamma-sugárzás az elektromágneses spektrumban a röntgensugárzás rövidebb hullámhosszú tartományához csatlakozik, és akkor keletkezik, amikor a gerjesztett atommagok alacsonyabb energiájú állapotba kerülnek (ez a gamma-bomlás).  
 
Mehr Un Nisa, a Michigani Állami Egyetem posztdoktori kutatója, a Physical Review Lettersben megjelent cikk egyik szerzője úgy nyilatkozott, a meglepetés ereje abban állt, hogy ekkora energiájú sugárzást eddig még nem tapasztaltunk a Nap felől.
A Nap túloldaláról is elérte a Földet egy hatalmas napkitörés | ma7.sk
A felfedezésnek otthont adó HAWC Obszervatórium azért is különleges hely, mert a mexikói Sierra Negra alvó vulkán mellett fészkel több mint 4100 méter magasban, és más csillagvizsgálókkal ellentétben nemcsak éjjel, hanem nappal is működik. Ráadásul a HAWC az eget nem egy üveglencsés távcsövön keresztül kémleli, hanem 300 nagy víztartályból álló hálózatot használ, amikben egyenként 200 tonna víz csücsül.
 
A NAGY EREJŰ GAMMA-SUGÁRZÁS NYOMÁBAN OLYAN RÉSZECSKEÜTKÖZÉSEK ÉS ROBBANÁSOK KELETKEZNEK, AMIKET EDDIG NEM FIGYELTEK MEG, ÉS SZABAD SZEMMEL LÁTHATATLANOK IS.
 
Az eredeti gamma-sugárzás energiája felszabadul, majd újra eloszlik az alacsonyabb energiájú részecskékből és fényből álló új töredékek között. Az obszervatórium segítségével láthatóak ezek a részecskék, valamint az általuk keletkező újak is. Amikor kölcsönhatásba lépnek a HAWC tartályaiban lévő vízzel, úgynevezett Cserenkov-sugárzást hoznak létre, ami akkor történik, ha egy szigetelőben a közegbeli fénysebességnél nagyobb sebességgel halad egy töltött részecske, és elektromágneses sugárzás keletkezik.
Ezt megúsztuk, de még több napkitörés is várható a közeljövőben | BorsOnline
A vizsgálatokat 2015-ben kezdték és hat évig tartottak, de ahogy Nisa mondja, először azt hitték, hibáztak, mert nem feltételezték, hogy ekkora energiájú és ilyen mennyiségű sugárzás jöhet a Nap irányából. Most az a nagy kérdés - fogalmazott a tudós -, hogy ezek a gamma-sugarak hogyan érnek el ilyen nagy energiákat, és milyen szerepet játszanak a Nap mágneses mezői ebben a jelenségben.
 
forrás: agrotrend.hu / Index

Kapcsolódó cikkek

Küszöbön a platformmunka munkajogi szabályainak elfogadása

2024. augusztus 09. 13:30
Európai Uniós irányelv és ILO egyezmény készül a platformmunka munkajogi szabályairól. A kérdés aktualitása miatt a közelgő változásokat az alábbiakban foglaljuk össze:
 
Ez a gyakorlatban a milliókat érintő platformmunka

Szemléletváltás a kertépítésben

2023. április 20. 14:00
Az elmúlt tíz-húsz év kutatási eredményei is segítettek megérteni, milyen összetett rendszerrel állunk szemben: az emberi társadalmat és a természetet is bonyolult hálózat alkotja. Egyes tudósok szerint a fő gond, hogy ezek a hálózatok, kapcsolati rendszerek mára megszakadtak. Fontos lenne, hogy az ember ne az életet tönkretevő, kizsigerelő, hanem az azt támogató, regeneráló folyamatokat segítse, szolgálja.
Ehhez önrevízióra van szükség, és arra, hogy más szemmel tekintsünk saját életünkre, munkánkra is, hívta fel a hallgatóság figyelmét előadásában Herczegné Ghyczy Zsuzsanna tájépítész, az Árgus Kft. ügyvezetője a zöld szakma februári konferenciáján.