Különösen erős sugárzás jön a Napból

2023. augusztus 11. 13:11
A tudósok szerint a Nap évek óta nagy energiájú gamma-sugárzást bocsát ki, amiről most bebizonyosodott, hogy a Földet is eléri. A Mexikóban található különleges obszervatórium észleléseiről a Physical Review Lettersben számoltak be a napkutatók.
Különösen erős sugárzás jön a Napból
A Nap rengeteg különféle energiát sugároz, nukleáris reakciói révén kibocsátja a látható fényt, ami körülbelül 1 elektronvolt energiát hordoz. Az újonnan megfigyelt gamma-sugárzás ezzel szemben akár a 10 tera-elektronvoltot (TeV) is elérheti, ami ötvenszer nagyobb, mint amiről a kutatók eddig tudtak. A látható tartományba eső fénysugarak 2-2,5 elektronvoltosak, az ultraibolya sugarak 3-124 elektronvoltosak, a most észlelt sugárzás ezeknél 100 milliárdszor több energiával rendelkezik, írta az Index.
A gamma-sugarak hatása
A 90-es években a tudósok már megállapították, hogy a Napból gamma-sugárzás ered, de azt nem gondolták, hogy ezek a sugarak a Földet is elérik. Az első, több mint egymilliárd elektronvolt energiájú gamma-sugarakat a NASA Fermi űrteleszkópja észlelte 2011-ben. Az új kutatás a High-Altitude Water Cherenkov (HAWC) Obszervatórium és együttműködései keretében történt, amihez több mint 30 intézmény tartozik Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában.
 
A gamma-sugárzás az elektromágneses spektrumban a röntgensugárzás rövidebb hullámhosszú tartományához csatlakozik, és akkor keletkezik, amikor a gerjesztett atommagok alacsonyabb energiájú állapotba kerülnek (ez a gamma-bomlás).  
 
Mehr Un Nisa, a Michigani Állami Egyetem posztdoktori kutatója, a Physical Review Lettersben megjelent cikk egyik szerzője úgy nyilatkozott, a meglepetés ereje abban állt, hogy ekkora energiájú sugárzást eddig még nem tapasztaltunk a Nap felől.
A Nap túloldaláról is elérte a Földet egy hatalmas napkitörés | ma7.sk
A felfedezésnek otthont adó HAWC Obszervatórium azért is különleges hely, mert a mexikói Sierra Negra alvó vulkán mellett fészkel több mint 4100 méter magasban, és más csillagvizsgálókkal ellentétben nemcsak éjjel, hanem nappal is működik. Ráadásul a HAWC az eget nem egy üveglencsés távcsövön keresztül kémleli, hanem 300 nagy víztartályból álló hálózatot használ, amikben egyenként 200 tonna víz csücsül.
 
A NAGY EREJŰ GAMMA-SUGÁRZÁS NYOMÁBAN OLYAN RÉSZECSKEÜTKÖZÉSEK ÉS ROBBANÁSOK KELETKEZNEK, AMIKET EDDIG NEM FIGYELTEK MEG, ÉS SZABAD SZEMMEL LÁTHATATLANOK IS.
 
Az eredeti gamma-sugárzás energiája felszabadul, majd újra eloszlik az alacsonyabb energiájú részecskékből és fényből álló új töredékek között. Az obszervatórium segítségével láthatóak ezek a részecskék, valamint az általuk keletkező újak is. Amikor kölcsönhatásba lépnek a HAWC tartályaiban lévő vízzel, úgynevezett Cserenkov-sugárzást hoznak létre, ami akkor történik, ha egy szigetelőben a közegbeli fénysebességnél nagyobb sebességgel halad egy töltött részecske, és elektromágneses sugárzás keletkezik.
Ezt megúsztuk, de még több napkitörés is várható a közeljövőben | BorsOnline
A vizsgálatokat 2015-ben kezdték és hat évig tartottak, de ahogy Nisa mondja, először azt hitték, hibáztak, mert nem feltételezték, hogy ekkora energiájú és ilyen mennyiségű sugárzás jöhet a Nap irányából. Most az a nagy kérdés - fogalmazott a tudós -, hogy ezek a gamma-sugarak hogyan érnek el ilyen nagy energiákat, és milyen szerepet játszanak a Nap mágneses mezői ebben a jelenségben.
 
forrás: agrotrend.hu / Index

Kapcsolódó cikkek

Teljesen zárva maradt az iskola, ahol 29 tanár polgári engedetlenségbe kezdett

2023. január 10. 12:04
Hétfőn, a téli szünet vége után sem nyitott ki az a szentgotthárdi iskola, ahol 29 tanár kezdett polgári engedetlenségbe nemrég.
 
Az oktatók azt mondták:
vállalják a következményeket, és az oktatás mai helyzete mellett egész egyszerűen nem tudnak mást tenni.

Megindul a kitermelés az ígéretes békési gázmezőn

2023. február 15. 13:07
A hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezik növelni.
 
Hétfőn üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-t.
 
A termelési tesztek alapján jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon van a felfedezett mezőben
A kormány a hazai szükségleteket minél nagyobb arányban belföldi forrásból kiszolgálva erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát - hangsúlyozta közleményében a tárca.