Leáll az építőipar Németországban, magyar érintettek is vannak

2024. május 22. 16:31
Újra fellángolt a sztrájkhangulat a németeknél, ahol ezúttal a mélyrepülésből éppen csak felkapaszkodó építőiparban következik országos leállás. A telekom szektorban is lázadoznak a dolgozók.
Leáll az építőipar Németországban, magyar érintettek is vannak
Nyomot hagyhat a gyengélkedő német ipari termelés negyedéves eredményein, hogy legújabban országos építkezési sztrájkot hirdettek az ország második legnagyobb tartományában, Alsó-Szászországban. 
 
Ezzel május 13.-tól napokra leállnak az útépítések, a folyamatban lévő, nagy beruházások az északnyugati régióban, ahol a magánmegrendeléseket, például a családi házak, lakások építését sem teljesítik az egységesen tiltakozó munkavállalók.
 
Az ágazatban 17 év után idén újra elhatározott, drasztikus lépés hátterében a mintegy 930 ezer építőipari dolgozót érintő, kollektív bértárgyalások összeomlása áll. 
 
Ezért a nyomásgyakorlás érdekében az Építőipari-Agrár-Környezetvédelmi Ipari Szakszervezet (IG BAU) nem csak ebben az országrészben, hanem egész Németországban elrendelte a munkálatok szakaszos leállítását. Ennek első lépése a hannoveri központú Alsó-Szászországban kezdődött sztrájk, amit a következő napokban más régiókra is kiterjesztenek.
 
Lebénulnak az autópályák, állnak a házépítések 
Most sztrájk van, méghozzá tömegesen – közölte hétfőn Robert Feiger, az IG BAU vezetője.
Feiger ist IG-Bau-Chef | Personal | Haufe
A Weltnek jelezte, hogy ez azt jelenti: megbénítják az összes építkezést, amire a szakszervezet szerint a munkaadók kényszerítik őket, ezért most az is rajtuk fog múlni, hogy az állami és lakossági megrendeléseket tudják-e teljesíteni és például lesznek-e torlódások a szünetelő autópályaépítések miatt.
 
A sztrájkok késedelmet okoznak az építkezéseken, ezáltal gazdasági károkat okoznak, amelyek mértékét nehéz előre megjósolni – erősítette meg munkaadói oldalról Uwe Nostitz, a Német Építőipari Központi Szövetség alelnöke, aki szerint különösen a mostani, nehéz gazdasági időkben a munkabeszüntetés hatalmas gondokat okoz, ezért törekedni kell a gyors megoldásra. 
Kontakt | Nostitz und Partner Bauunternehmung GmbH
 
Magyarok is részt vesznek az akcióban
A napilap azt is kiderítette, hogy a csaknem egymillió építőipari dolgozó bérezéséről szóló vitában lényegében a munkaadók lőttek öngólt, mert a több körös tárgyalások során mostanra kialkudott, 500 helyett 250 eurós fizetésemelések életbe lépését végül megakadályozták.
 
Ez olaj volt a tűzre, mert a szakszervezet most ismét az eredeti, félezer eurós átalányemelést követeli, amire egyes cégek különutas megállapodásokat kötnének, hogy ne kerüljenek kutyaszorítóba az országos leállás miatt, amire utoljára 2002-ben volt példa az építőiparban.
 
Az építőipar Németország egyik legnagyobb munkaadó területe, amely nemcsak a németeknek ad munkát, hanem a külföldről, például Magyarországról érkezett munkavállalókat is nagy számban foglalkoztatja. 
 
A szektor 2023-ban mintegy 162 milliárd eurós árbevételt ért el, ezzel a német gazdaság egyik fontos pillérének számít, amely az ingatlanpiaci fellendülés idején évekig támogatta a növekedést, mára azonban a lakásépítés válsága miatt alapvetően problémás területté vált. 
 
Sztrájkolnak a Telekom ügyfélszolgálatán
A folyamatban lévő kollektív tárgyalási bérvitában a Deutsche Telekomnál is bekeményített a Verdi szakszervezet, amely vasárnaptól országszerte figyelmeztető sztrájkot hirdetett a vállalat németországi ügyfélszolgálatain.
A Deutsche Telekom 2024 első negyedévében is növekedési pályán marad -  ITBUSINESS
Közlésük szerint a telekommunikációs szektorban általuk képviselt 70 ezer munkavállaló számára 12 százalékos, de legalább havi 400 eurós keresetemelést követelnek, szemben a Telekom eddigi ajánlatával, amely szerint októbertől minden fizetést fix összeggel, havi 150 euróval kell emelni, emellé dolgozónként 2000 eurós, adómentes inflációs kompenzációt fizetnének. 
 
forrás: economx.hu

Kapcsolódó cikkek

Mentális problémák tömkelege gyötri a Z generációt

2024. július 09. 15:56
Az úgynevezett "zoomerek" naponta átlagosan 4 és fél órát töltenek a mobiltelefonjuk képernyője fölé görnyedve, ebből adódóan körükben 89 százalékkal nagyobb a mentális betegségek aránya, mint a régió többi lakosának körében – derült ki egy kutatásból. Az Economx podcastjában Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary médiavezetője arról is beszélt, hogy milyen előítéleteknek mond ellent a Z generáció.

Karácsonyi vásárok és programok 2022

2022. december 02. 10:48
Közös gyertyagyújtással, lélekemelő gondolatok tolmácsolásával, családi- és szórakoztató programokkal, adventi vásárral, vagy több hetes karácsonyi forgataggal ünneplik advent időszakát hazánk számos településén 2022 decemberében.
Többnyire advent első hétvégéjén kezdődnek a programsorozatok, ám néhány településen már egy héttel korábban megnyitottak a karácsonyi vásárok.