Legalizálják Németországban a cannabist?

2023. május 09. 11:21
Az utóbbi időszakban egyre több szó esik Németországban arról, hogy a szövetségi kormány a cannabis lega­lizálását tervezi, és a koalíciós szerződésben is elég világosan megállapodtak a kormányzó pártok, hogy lehetővé fogják tenni a cannabis ellenőrzött, rekreációs célú, engedéllyel rendelkező üzletekben történő értékesítését felnőttek számára.
Legalizálják Németországban a cannabist?
Jó pár hónappal később, jó sok vitán túl azonban mára egyértelmű lett, hogy annyira gyorsan nem fog menni. A Karl Lauterbach egészségügyi miniszter és Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter által április 12-én előterjesztett törvénytervezetben sokat lefaragtak Karl Lauterbach eredeti terveiből.
A tervezett törvény kétpilléres modellt írna elő. Szabályozná a saját termesztést és a személyes használatra való birtoklást: a javaslat úgy fogalmaz, hogy minden felnőtt német állampolgár legfeljebb három virágzó cannabistövet nevelhet, valamint továbbra is 25 gramm a személyes használat felső határa, vagyis eddig nem büntethető a cannabis birtoklása.
 
A rendelet lehetővé tenné ezenkívül a növény termesztését és értékesítését nonprofit egyesületekben, vagy úgynevezett „Cannabis Social Clubokban”, amelyek legfeljebb 500 tagot számlálnak. A most bemutatott törvénytervezet második lépésben tudományosan alátámasztott mintaprojekteket ír elő, amelyekben a cannabis kereskedelmi láncolatát – a gyártástól a forgalmazáson át a szaküzletekben történő értékesítésig – több szövetségi államban párhuzamosan tesztelnék. A további lépésekről csak ezt követően döntenének.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/taspo.de

Kapcsolódó cikkek

A SITEVI borászati és szőlészeti nemzetközi szakkiállítás idén is várja a magyar látogatókat!

2023. szeptember 15. 13:12
A SITEVI a szőlő-, bor-, gyümölcs- és olajbogyó-termesztési ágazat vezető nemzetközi szakkiállítása 2023. november 28-30., nyitja meg kapuit a Montpellier-i kiállítási központban, Franciaországban. Kétségkívül a világ vezető találkozási pontja lesz idén ez az esemény az ágazatban dolgozó szakemberek számára.

Környezetbarát, állatbarát, kistermelői és precíziós?

2023. augusztus 30. 11:55
Igen. Észszerű, gazdaságos, sőt kényelmesebb is lesz precíziós megoldásokkal a gazdálkodás. Bár sokan idegenkednek az újdonságoktól, valamikor minden újdonság volt és ellenérzést keltett, mára azonban a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé váltak.